Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Tomaatti on suomalaisten ykkösvihannes



Tomaatti on ehdottomasti suomalaisten suosituin vihannes. Joka vuosi sitä viljellään Suomessa yli 35 miljoonaa kiloa eli noin seitsemän kiloa jokaista kansalaista kohden. Lisäksi talven aikana suomalaiset syövät tuontitomaatteja noin kolme kiloa henkeä kohden.


Tomaattiviljelmiä Suomessa on noin 870. Tärkeimpiä tuotantoalueita ovat Pohjanmaa, Varsinais-Suomi ja Satakunta.

Kun esimerkiksi tammikuussa kokonaiskulutus on koko maassa kaksi miljoonaa kiloa, pistelevät suomalaiset poskeensa kesä- ja heinäkuussa kummassakin peräti nelinkertaisen määrän tomaatteja eli noin kahdeksan miljoonaa kiloa kuukaudessa.

Kotimaisen tomaatin edullisuus on yksi kulutukseen vaikuttavista tekijöistä. Kotimaisen tuotannon kaudella kesä-syyskuussa tomaatin kilohinta vuonna 1999 oli selvästi alle kymmenen markkaa.

Sen sijaan tuontikaudella tammi-huhtikuussa ja uudelleen loka-joulukuussa kuluttajahinta liikkui 14-18 markan hujakoilla. Tuoretuotteiden tapaan jokainen vuosi on kuitenkin omanlaisensa, sillä hinnat määräytyvät markkinoilla kysynnän ja tarjonnan mukaan.

Useiden tutkimusten mukaan kuluttajat arvostavat tomaattia esimerkiksi puhtauden, jäämättömyyden ja tuoreuden ansiosta.

Kaupan tiskillä kuluttaja voi varmistua tomaattien kotimaisuudesta Puhtaasti kotimainen -laatumerkinnästä, joka on löytyy lähes kaikista tomaattilaatikoista. Tomaateissa kuten muissakin vihanneksissa tuotteiden alkuperämaa on oltava kuluttajan nähtävillä.

Kauppapuutarhaliitosta muistutetaan tomaattien oikeasta säilytyslämpötilasta. Huonelämpötila on hyvä, joskin tomaatit kypsyvät silloin nopeammin.

Missään tilanteessa tomaatteja ei saa laittaa jääkaappiin, sillä liika kylmyys - alle 12 astetta - heikentää tomaattien makua ja rakennetta pysyvästi. Ihanteellista on hankkia tomaatteja kerrallaan vain parin päivän kulutusta vastaava määrä.

Kauppiaalle kannattaa huomauttaa, jos tomaattien lämpötila kaupan tiskissä on alle kymmenen astetta.

Viikolla 21 (22.-28.5.2000) vietetään Kotimaisten Kasvisten nimeämää tomaatin teemaviikkoa muistuttamassa uuden satokauden alkamisesta. Tomaattien sesonki alkaa nyt.


Tomaattia brunssiksi

Tomaatti on suomalaisten suosiossa eikä syyttä, sillä tomaatin maussa yhdistyvät kesäisten päivien raikkaus ja hedelmälihan kivennäisaineiden kirpeys.

Tomaatit ovat monikäyttöisyydessään lyömättömiä kotikokin apulaisia. Niistä voi nauttia sellaisenaan suupaloina tai salaateissa. Mikään ei voita aidoista tomaateista valmistettua kastiketta, joka sopii sekä lämpimänä että kylmänä erilaisten ruokalajien maustajaksi.

Sunnuntaiaamun brunssilla kannattaa puolestaan tarjota herkkusienillä ja kalkkunaleikkeellä täytettyjä uunitomaatteja, joiden herkullinen tuoksu herättää viimeisenkin unikeon.

Uunitomaatit sopivat mainiosti myös lämpimäksi iltapalaksi aivan kuten tomaattipiirakkakin. Reilusti valkosipulilla ja fenkolilla marinoidut tomaatit sopivat liharuokien lisukkeeksi ja kesäjuhlien kylmään buffet-pöytään.

Tänä kesänä tarjolla on entistä laajempi valikoimaa erilaisia tomaatteja. Erikoistomaateista uusimpia ovat cocktail-tomaatit, jotka ovat isompia kuin tutut kirsikkatomaatit.

Cocktail-tomaatteja voidaan nauttia esimerkiksi halkaistuina salaateissa tai erilaisin täyttein voileipäpöydässä. Niiden maku on aromaattisempi kuin tavallisten perustomaattien.

Miedonmakuisilla pihvitomaateilla on puolestaan omat ystävänsä ja ne sopivat parhaiten täytettäviksi. Lisäväriä tomaattivalikoimaan tuovat keltaiset ja oranssit tomaatit. Nämä tomaatit ovat maultaan miedompia kuin punaiset tomaatit, jolloin näiden tomaattien makeus korostuu.

FF-IA
19.5.2000


Ajassa -sivulle