Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Lapsityövoiman käyttö yhä maailmanlaajuinen ongelma



Kansainvälisten järjestöjen mukaan jopa 250 miljoonaa lasta ympäri maailmaa joutuu olemaan töissä. Noin 80 miljoonaa heistä raataa erittäin hankalissa olosuhteissa, lähes orjuudessa.


Työ on useimmiten erittäin raskasta ja vaarallista. Lapset eivät saa koulutusta ja heidän terveytensä on jatkuvasti uhattuna.

- Rikoin kiviä louhoksella päivittäin, työ oli raskasta, aurinko paahtoi ja itkin usein. Loukkasin itseni monta kertaa, kertoo Guatemalasta kotoisin oleva Juan Alberto Hernandez.

Hän meni töihin 7-vuotiaana ja yritti käydä koulua samaan aikaan, mutta opiskelu kärsi louhoksella raadannasta.

- Meidän oli täytettävä päivittäin viisi koria isoista kivistä käsin hakatuilla pikkukivillä, muistelee Juan. Nykyisin Juan käy koulua. Kansainvälisen avustusohjelman avustuksella raadanta loppui, kun perhe sai lainan louhintakoneen hankintaan.


Monta menestystarinaa

Kansainvälinen työjärjestö ILO isännöi Yhdysvaltojen työvoimaministeriön kanssa keskiviikkona Washingtonissa kokousta, jossa pohdittiin keinoja lapsityövoiman käytön lopettamiseksi sekä seurattiin tähän mennessä tehtyjä ponnisteluja.

Tapaamisen osallistui Yhdysvaltain hallituksen edustajia, ammattiliittoja sekä kansainvälisiä järjestöjä. Paikalla oli myös edustajia useista Afrikan, Aasian ja Latinalaisen Amerikan maista. Osallistujat ovat olleet mukana maidensa lapsityövoiman ehkäisyohjelmissa.

Paikalle tuodut entiset lapsiorjat todistivat kokouksessa ohjelmien toimivuudesta. Bangladeshista kotoisin oleva 16-vuotias Julekha Akhter teki töitä ompelimossa 9-vuotiaasta saakka, mutta nyt hän opiskelee ja haluaa valmistua opettajaksi.

Tansanialainen pikkutyttö Mwaja Mahundi otettiin 7-vuotiaana koulusta ja annettiin palvelijaksi, koska äidillä oli viisi muuta lasta eikä varaa koulukustannuksiin. Äiti kuuli lasten koulutusohjelmasta ja sai lapsensa takaisin kouluun.

- Nyt voin opiskella ja minulla on myös aikaa leikkiä, kertoo pikkuinen Mwaja ujosti.
- Haluan tulla isoja lentäjäksi, paljastaa hän tulevaisuudenhaaveensa.


Käytännön toimia

- Tansania on voimakkaasti sitoutunut lapsityövoiman väärinkäyttöä vastaan, sanoi kokoukseen osallistunut maan virkaatekevä työvoima- ja koulutusministeri William Lukuvi.

- Yritämme poistaa köyhyyttä ja edistää koulutusta. Olemmekin jo saaneet paljon lapsia pois pahimmista töistä, kuten kaivoksista ja prostituutiosta, kertoo Lukuvi.

Laaja ILO:n johdolla käytävä kampanja lapsityövoiman väärinkäytön lopettamiseksi käynnistettiin vuonna 1998 ja lukuisissa maissa on jo saavutettu tuloksia. Pakistan, Keski-Amerikka, Nepal - kaikissa maissa on siirretty lapsia pakkotahtisesta työstä koulun penkille.

Tärkeimmät toimet liittyvätkin köyhyyden ehkäisyyn, jotta lasten ei tarvitse tienata perheen elatusta. Työstä pois saaduille lapsille on saatava koulutusta ja olemassa olevien työpaikkojen olosuhteita on valvottava jatkuvasti.

- Konkreettiset teot auttavat parhaiten lapsityövoiman väärinkäytön lopettamisessa, korosti Yhdysvaltain työvoimaministeri Alexis Herman kokouksessa.


Koulutus hukkaan?

Intiasta, Punjabista kotoisin oleva opiskelija Maya Bhullar arvostelee kuitenkin kansainvälisiä ponnisteluja.

- Koulutustarve on kopioitu suoraan länsimaista kehitysmaihin. Eivät läheskään kaikki lapset tarvitse matematiikkaa tai tiedettä, he tarvitsevat mahdollisesti muunlaista, käytännön koulutusta, sanoo Maya kokoustauolla.

- Hyvin usein kalliisti koulutettu lapsi tai nuori ei saa kotipaikaltaan töitä, hänen pitää lähteä muualle ja perinteiset perhe-ja sukuyhteisöt hajoavat, hän arvostelee.

- Koulutustarpeet pitäisi suunnitella jokaisen maan ja paikkakunnan ehdoilla; maaseudulla ja kaupungeilla on eri tarpeet, ei kaiken tarvitse olla tasa-arvoista vielä tässä vaiheessa.

- Tiedän, että tarkoitus on hyvä. Nyt syntyy kuitenkin usein hämmennystä, kun opituilla asioilla ei ole käyttöä, painottaa kansainvälistä kehitystä Washingtonissa opiskeleva Maya Bhullar.


Amerikkalaisfirmojen Kiina-tuotantoa arvostellaan

Ihmisoikeusjärjestöt syyttävät monia suuria amerikkalaisyrityksiä siitä, että ne käyttävät lapsityövoimaa tuotannossaan.

Amerikkalaisen The National Labor Committee for Human Rights -järjestön mukaan ainakin 15 amerikkalaisyhtiötä teettää Kiinassa vaatteita, elektroniikkaa sekä muita hyödykkeitä, joiden valmistuksessa on käytetty vaarallisissa oloissa työskentelevää lapsityövoimaa.

Listalla ovat mm. urheilutuotteiden valmistaja Nike, vaateyhtiö Fubu, kenkienvalmistaja Stride Rite ja tavarataloketju Wal-Mart.

Ihmisoikeuksia tutkiva työvoimakomitea väittää, että Yhdysvalloissa myydään tuotteita, joita valmistavat lapset saavat palkkaa vähemmän kuin markan tunnilta. Työviikko on 98-tuntinen ja tehtaissa saattaa olla paikoin 40 lämpöastetta.

Kansainvälinen työjärjestö ILO hyväksyi viime kesänä uuden sopimuksen pahimmantyyppisen lapsityövoiman väärinkäytön lopettamisesta. Yhdysvallat ratifioi sopimuksen joulukuussa.

Nike ja monet muut listalla olevat yhtiöt ovat kiistäneet väitteet.

STT-IA
19.5.2000


Talous -sivulle