Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Koivisto varoitteli rauhanturvalain seurauksista



Presidentti Mauno Koiviston mielestä uuden rauhanturvalain seurauksista ei ole puhuttu tarpeeksi selkeästi.


Kun valmiudet puuttua eri kriiseihin kasvavat, kasvaa myös tappioiden riski, Koivisto varoitti keskiviikkona Maanpuolustustiedotuksen suunnittelukunnan keskustelutilaisuudessa.

- Jos puuttumisvalmius nousee, myös puuttumiskynnys laskee. Kun puututaan, olisi alun alkaen syytä todeta, että tappioiden todennäköisyys kasvaa, jos entistä aggressiivisemmin puututaan, kuten ajatus lienee, Koivisto sanoi.

Koivisto pohdiskeli myös kysymystä, kuka päättää ja millä perusteilla, mihin kriiseihin kansainvälinen yhteisö reagoi.

Koiviston mukaan julkisuuden paine eli ns. CNN-efekti näyttää yhä voimistuvan - kun televisiossa näytetään kuvia itkevistä lapsista, vaaditaan kansainvälistä väliintuloa, mutta tappioita ei olla valmiita kohtaamaan.

- Yhdysvalloista on nyt vaalivuosi, niin heiltä on ohje se, että tappioita ei saa tulla. Kyllä minusta meilläkin olisi syytä, vaikkei ihan niin paljon ajettaisi omia asioita kuin muut ajavat omia asioita, niin kuitenkin kohtuullisesti huomioida, mitä meidän rauhaan kuuluu, Koivisto sanoi.

Suomen pitää ajatella myös omaa kotimaista turvallisuuttaan, hän korosti.


Pitäisi osata olla puuttumatta

Koivisto ennakoi, että vaatimukset eri kriiseihin puuttumisesta tulevat voimistumaan, kun kriisejäkin syntyy yhä enemmän.

- Lukumäärä tulee kasvamaan, ne tulevat esiintymään pitkinä ketjuina. Monet vastakkainasettelut ruokkivat itse itseänsä. Pitäisi olla joku yleisempi käsitys siitä mitä yritetään, mikä on mahdollista.

Kansainvälisellä yhteisöllä pitäisi kuitenkin olla malttia pohtia, minne kannattaa mennä - missä ulkopuolisella puuttumisella on mahdollisuuksia tuottaa myönteisiä tuloksia.

- Julkisuuden paine on sellainen, että jos syntyy joku näyttävä tilanne, niin sanotaan että sinne pitää mennä. Sitten aina sanotaan, että liian myöhään ja liian pienellä panoksella. Näin tullaan sanomaan kasvavasti. Ja kaikki selittävät, että se johtuu siitä, ettei aikaisemmin puututtu riittävästi.

Esimerkkinä epäonnistuneista puuttumisista Koivisto mainitsi Bosnia-Hertsegovinan, jossa muutaman pyssymiehen sallittiin ajaa YK:n jäseneksi hyväksytty maa hajalle.

- Minä koitan muistuttaa siitä, että jos olisi aikanaan oltu puuttumatta, annettu ihmisten sovittaa keskenään niin kuin ovat satoja vuosia tehneet, ja auttaa heitä tekemään sopu sen sijaan että ryhdytään ulkopuolelta luomaan rauhaa, Koivisto moitti.

- Kansainvälisen yhteisön pitäisi rohkaista ihmisiä asumaan yhdessä eikä tukea erottautumista.

STT-MH
19.5.2000


Politiikka -sivulle