Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Tutkija: Isänkuukausi tunnustaisi isän roolin muuttuneen

Aniharva isä käyttää vanhempainlomaa



Äitienpäivän aikoihin puhutaan tietysti äideistä. Tutkija Johanna Lammi-Taskula Stakesista herättelee äitiyden hehkuttelun rinnalle uutta keskustelua myös isistä ja heidän mahdollisuuksistaan osallistua pienten lasten hoitoon.


Sosiaali- ja terveysministeriön isätoimikunta esitti reilu vuosi sitten isille omaa 25 päivän isyysrahakautta. Tätä vanhempainlomakauden pidennystä voisivat käyttää vain isät.

Myös hallitus on ohjelmassaan luvannut selvittää mahdollisuuksia luoda järjestelmä, joka takaa isälle oikeuden omaan kuukauden kestävään vanhempainlomaan.

Viime kevään jälkeen asiassa ei ole edetty. Lammi-Taskulan mukaan asenteet alkavat olla kuitenkin kypsyneet siihen, että isille voitaisiin meilläkin saada oma isyysrahakausi vanhempainlomakauden yhteyteen.

Tutkija kuvaa isälle kiintiöity jaksoa tunnustukseksi siitä, että isän roolin on uudistunut ja muuttunut.
- Tällainen isälle kiintiöity vanhempainloma auttaa tekemään näkyväksi isyyttä paitsi perheen sisällä myös työpaikalla ja yhteiskunnassa laajemminkin: että miehetkin ovat vanhempia ja että on normaalia, että mieskin hoitaa lastansa.

Isien omalla jaksolla olisi siis tärkeä symbolinen merkitys, vaikka monessa perheessä äiti ja isä jo osallistuvatkin lastenhoidon arkeen tasa-arvoisesti.


Islanti edelläkävijä

Kööpenhaminassa äskettäin olleessa pohjoismaisessa tutkijatapaamisessa kuultiin tuoreita terveisiä Islannista, jossa isille on päätetty antaa oma kolmen kuukauden vanhempainloma.

Ruotsissa ja Norjassa isillä on käytössään yksi kuukausi, Suomessa ja Tanskassa ei isäkiintiöitä tunneta. Meillä isät voivat käyttää vanhempainlomakautta, mutta käytännössä tätä mahdollisuutta on hyödyntänyt vain muutama prosenttia isistä. Vuonna 1998 vanhempainrahaa maksettiin Kelan tilastojen mukaan reilulle 1 600 isälle.

Parin viikon mittainen isyysloma on sen sijaan suosittu. Toissa vuonna isyysrahaa sai liki 40 000 isää. Tutkijan toiveissa on, että Islannin uudistus synnyttäisi pohjoismaisten ministerien välille "kilvoittelutilanteen".
- Suomihan on selkeästi jälkijunassa.

Vanhempainlomakausi koostuu Islannissa ensi vuoden alusta lähtien kolmesta kolmen kuukauden osasesta: yksi niistä on vain äidille, yksi vain isälle ja yksi joko äidille tai isälle. Aiemmin käytössä oli kuusi kuukautta, ja jaksoa käyttivät pääasiassa äidit.

Myös kotiin jäävän ansiosidonnaiset korvaukset ovat poikkeuksellisen hyvät, sillä ne nousevat 80 prosenttiin työssäoloajan tuloista.

Islannin tapaisia järjestelyjä on muuallakin Euroopassa, mutta korvaustaso on kovin matala eikä ole sidottu ansiotasoon. Esimerkiksi Itävallassa korvaus on 24 prosenttia miesten keskimääräisistä tuloista.


Äidinkin murheita pois

Jos isille on varattu oma kiintiönsä, heidän intonsa jäädä vanhempainlomalle kasvaa roimasti.

Kun esimerkiksi Norjassa isillä oli vain mahdollisuus käyttää vanhempainlomaa, nelisen prosenttia käytti sitä. Nyt jopa 80 prosenttia isistä on hoitanut kuukauden kiintiöjakson ajan lastaan.

- Kun vapaata ei ole mahdollista antaa äidille, niin silloin se otetaan. Mutta niin kauan kuin se on jompikumpi, niin vapaan ottaa useimmiten äiti, Lammi-Taskula huomauttaa.

Hän uskoo, että isän kiintiö purkaisi myös äitimyyttiä. Äidit pääsisivät murehtimasta itseään "huonoina äiteinä", sillä äidille on usein kova paikka jakaa vanhempainloma. Isän oman kiintiön jälkeen pohja syyllisyydessä piehtaroinnilta menisi, kun kiintiö olisi vain isän käytettävissä.


Työelämä jarruna

Vaikka asenteet siis alkavat olla valmiita isyysrahakaudelle, edessä on vielä kamppailuja työelämän vaatimusten, kiireiden ja paineiden kanssa.

- Lakisääteistä oikeutta ei tietenkään voi kiistää. Mutta mikä työtilanne on, miten työt on organisoitu ja mikä ilmapiiri on isän kotiinjäämistä kohtaan ja miten sen antaa vaikuttaa omiin ratkaisuihinsa?

Lammi-Taskula epäilee, että järjestely olisi hankalinta uraputkessa oleville isille, joiden voi olla vaikea ajatella olevansa vaikka kuukauden poissa töistä.

Sosiaali- ja terveysministeriön vakuutusosastossa on laskeskeltu, millaisia kustannuksia kuukauden mittainen isäkiintiö toisi. Jos isänkuukausi jatkaisi nykyistä vanhempainlomaa ja kaikki isät käyttäisivät sitä hyväkseen, maksaisi uudistus noin 300 miljoonaa markkaa vuodessa.

STT-IA
19.5.2000


Kotimaa -sivulle