Verkkouutiset

Sisältö
Etusivu
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestysMatkapuhelin nyt 70 prosentilla suomalaisistaSuomessa on elokuussa käytössä yli 3,6 miljoonaa matkapuhelinta. Suomen matkapuhelinliittymätiheys on nyt 70 prosenttia.


Matkapuhelinliittymien haltijoista on yksityishenkilöitä noin 79 % ja yritysasiakkaita noin 21 %. Matkapuhelimien käyttäjistä 90 % lähetti tekstiviestejä.

Mobile Communications -lehden mukaan Suomen kanssa ykköstilaa matkapuhelintiheydessä pitää Islanti, jossa liittymätiheys on myös noin 70 %.

Suomen ja Islannin jälkeen eniten matkapuhelimia suhteessa asukasmäärään on Norjassa, Itävallassa ja Ruotsissa.

Heinäkuussa Norjan liittymätiheys oli 64,4 %, Itävallan 64 % ja Ruotsin 63,6 %. Vuoden 1999 lopussa Yhdysvaltojen liittymätiheys oli 30,3 %, Japanin 38,2 % ja Australian 40,3 %.

Kaksi johtavaa matkapuhelintoimijaa ovat Sonera ja Radiolinja, jotka molemmat operoivat valtakunnallista digitaalista GSM 900/GSM 1800-kaksitaajuusverkkoa.

Kolme muuta valtakunnallista matkapuhelinoperaattoria ovat Telia Mobile, RSL Com ja Saunalahti. Telia omistaa GSM 1800-verkon pääkaupunkiseudulla, Tampereella ja Turussa ja vuokraa valtakunnallisen verkkoyhteytensä Radiolinjalta.

RSL Com ja Saunalahti vuokraavat verkkonsa Soneralta. Lisäksi Ålands Mobiltelefon toimii Ahvenanmaalla ja 41 paikallista Finnet-yhtiötä operoivat GSM 1800-kaupunkiverkkoja.

IA
18.8.2000


Talous -sivulle