Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Ruotsissa kinataan jälleen Barsebäckin sulkemisesta



Voidaanko Barsebäckin ydinvoimalan toinen reaktori sulkea, kuten Ruotsin hallitus on päättänyt? Kyllä voidaan, kiitos Tanskasta saatavan halvan energian, vastaa Ruotsin energiavirasto.


Asiasta on Ruotsissa jälleen syntynyt kiivas energiapoliittinen keskustelu, jossa väitteet entiseen tapaan perustuvat enemmän tunteisiin kuin kuin asiatietoon energiahuollosta. Tässä väittelyssä Tanskalla ja sen "likaisella" hiilivoimalla tuotetulla sähköllä on keskeinen asema.

Ruotsin eduskunta päätti viime vuonna, että Barsebäckin toinen reaktori voidaan sulkea vuoden sisällä.

Näin voidaan kuitenkin tehdä ainoastaan siinä tapauksessa, että sulkemisesta syntyvä vaje sähkön tuotannossa voidaan korvata ruotsalaisella, uusiutuvien luonnonvarojen avulla tuotettavalla sähköllä, kuten tuulivoimalla tai puuta polttamalla.

Se, miten tähän tavoitteeseen päästään, jätettiin maan energiaviraston huoleksi. Mutta kukaan ei enää Ruotsissa tosissaan usko, että Barsebäckin kakkosreaktori voitaisiin sulkea tänä kesänä yhtä helposti kuin voimalan ykkösreaktori aikaisemmin.


Halpaa sähköä Tanskasta

Energiavirasto on nyttemmin huomannut, että puuttuvaa energiaa ei pystytäkään hankkimaan Ruotsista. Mutta energiaviraston mukaan sillä ei ole mitään väliä, koska halpaa sähköä on saatavissa muualta, etenkin Tanskasta. Siksi Barsebäckin kakkosreaktorikin voitaisiin hyvin sulkea.

Valtiollinen Svenska Kraftnät on kuitenkin täsmälleen päinvastaista mieltä. Tämä Ruotsin sähköhuollosta vastaava yritys sanoo, että Barsebäckin kakkosreaktorin sulkeminen merkitsisi suuria riskejä koko Etelä-Ruotsin energiahuollolle varsinkin talvella.

Ydinvoiman vastustajat sen sijaan ovat toivottaneet energiaviraston ilmoituksen tervetulleeksi. Näihin vastustajiin kuuluu myös energiaviraston keskustapuoluelainen johtaja. Ruotsin keskusta on jo pitkään käynyt kamppailua ydinvoimaa vastaan.

Ydinvoiman puoltajat ovat raivoissaan energiaviraston kannasta, koska eduskunnan vaatimusta korvaavan ruotsalaisen energian hankkimisesta ei ole täytetty.


"Likaista" sähköä

Ruotsalainen hiili- ja öljyvetoinen sähköntuotanto on joutunut antautumaan kilpailussa tanskalaisia vastaan. Vähäpäästöiset ruotsalaiset voimalat ovat hävinneet, mutta ympäristölle haitallisemmat tanskalaiset porskuttavat edelleen.

- Valitettavasti syy on maiden ympäristölainsäädännössä. Tanskalaisten voimaloiden rasitteina ei ole yhtä tiukkoja ympäristölakeja kuin ruotsalaisten. Tämän vuoksi ruotsalaiset voimalat ovat hävinneet hintakilpailun ja joutuneet lopettamaan, tuumii ruotsalaisen voimalayhdistyksen johtaja Peter Åsell.

Myös Tanskan verosäännökset suosivat tanskalaisen sähkön käyttöä ruotsalaisen kustannuksella.

Ydinvoiman puoltajien mukaan kyse on siitä, että ruotsalaiset ydinvoimalat suljetaan ympäristösyistä, mutta samaan aikaan maahan tuodaan ympäristölle haitallisempaa tanskalaista sähköä. Tanskan sähköntuotannon päästöt näet kulkeutuvat kuitenkin lopulta Ruotsiin ja tuhoavat maan luontoa.

Ruotsin sosialidemokraattinen hallitus on tähän saakka pitänyt matalaa profiilia ydinvoimakeskustelussa. Selvää on kuitenkin, että kaikki ne, jotka arvelivat ydinvoimakeskustelun laantuvan Ruotsissa Barsebäckin ykkösreaktorin sulkemisen jälkeen, olivat väärässä.


Barsebäckin kakkosreaktori määrä sulkea kesällä 2001

Barsebäckin ydinvoimalan ykkösreaktorin alasajo aloitettiin joulukuussa 1999. Reaktori suljettiin lopullisesti helmikuussa tänä vuonna.

Eduskunnan (valtiopäivien) tekemän päätöksen mukaisesti Barsebäckin kakkosreaktori suljetaan heinäkuussa 2001. Reaktorin sähköntuotanto on määrä korvata kotimaisilla, uusiutuvilla polttoaineilla.

Etelä-Ruotsin energiatuotantoa tutkineen komitean raportin (julkaistiin huhtikuussa tänä vuonna) mukaan Etelä-Ruotsin energiahuolto ei häiriinny, vaikka kakkosreaktori suljetaan. Kylminä talvipäivinä energiaa tosin voidaan joutua tuomaan ympäristölle haitallisista hiilivoimaloista.

Ruotsin energiavirasto kirjoittaa tuoreessa vastineessaan, "että se ei näe mitään esteitä jo aikaisemmin päätetylle Barsebäckin ydinvoimalan kakkosreaktorin sulkemiselle, vaikka sen tuottamaa sähköenergia ei voida kokonaan korvata maan omalla tuotannolla".

Ruotsissa jauhaa sähköä tällä hetkellä yhteensä 11 ydinreaktoria.

STT-MH
11.8.2000


Ulkomaat -sivulle