Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Syntyvyys maailmalla laskussa



Maailman syntyvyysluvut ovat laskeneet odotettua nopeammin. YK:n väestörahaston mukaan syntyvyys on laskenut niin, että kun 1960-luvulla syntyi keskimäärin viisi lasta naista kohden, syntyy nyt keskimäärin 2,7 lasta naista kohden.


Monilla maailman alueilla syntyvyys on laskenut jyrkemmin kuin mitä on ennustettu. Syntyvyys on pieni erityisesti Euroopassa ja Japanissa.

Eurooppalaisten osuus maailman väestöstä onkin rajussa laskussa: kun 60-luvulla eurooppalaisia oli 20 prosenttia, on heitä nyt enää 13 prosenttia, ja YK:n ennusteiden mukaan vuonna 2050 enää vaivaiset seitsemän prosenttia maailman ihmisistä.

Afrikkalaisten suhteellinen osuus sen sijaan nousee: heitä oli vuonna 1960 yhdeksän prosenttia maailman ihmisistä, nyt 13 prosenttia ja 50 vuoden päästä 20 prosenttia.

Väestö kasvaa erityisesti Keski- ja Länsi-Afrikassa. Esimerkiksi Afrikan itäosissa painiskellaan kuitenkin HIV/AIDS-ongelman kanssa, ja näin kuolleisuus saattaa nousta samaan aikaan kun syntyvyys laskee.

YK on joutunut korjaamaan neljän vuoden takaista maailman väestönkasvuennustettaan: kun vuonna 1996 maailman väestön arvioitiin kasvavan 9,4 miljardiin vuoteen 2050 mennessä, on arviota pudotettu yhdeksään miljardiin.

Sekin saattaa hyvin olla yläkanttiin, arvioi väestötieteen professori Tim Dyson London School of Economicsista. Tällä hetkellä maailmassa on noin kuusi miljardia ihmistä.

Maailman maista 61:ssä hedelmällisyysaste on pudonnut alle korvautuvuustason. Toisin sanoen väestö ei lisäänny, koska naiset synnyttävät keskimäärin korkeintaan kaksi lasta kukin. Toistaiseksi kuitenkin vain harvassa maassa väkimäärä suoranaisesti pienenee.

Väestön keski-ikä myös nousee vääjäämättä. Kun maailman väestöstä yli 60-vuotiaita on nyt 10 prosenttia, noussee luku vuoteen 2050 mennessä 22 prosenttiin.

Tämä asettaa suuria haasteita monissa maissa esimerkiksi eläkejärjestelmille, varoittaa ikääntymisasiantuntija Michel Allard Ipsen-säätiöstä Pariisista. Hänen mukaansa yllätyksiä saattaa olla edessä 2010-luvulla, kun suuret ikäluokat jäävät eläkkeelle.

Maailman väestökehitys riippuu kuitenkin monista tekijöistä, kuten mahdollisesta ilmastonmuutoksesta tai uusista viruksista, joiden vaikutusta väestökäyriin on vaikea ennustaa.

STT-IA
11.8.2000


Ulkomaat -sivulle