Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Koulut päättävät itse oppikirjojensa kierrätyksestä



Oppikirjojen kierrätys on monissa kouluissa jo vakiintunut tapa. Käytäntö kuitenkin vaihtelee, sillä koulut päättävät itse oppikirjojensa hankkimisesta ja kierrätyksestä.


Aikaisemmin oppikirjat hyväksyttiin koulu- ja ammattikasvatushallituksissa. Nykyisin kouluilla on täysi vapaus valita kirjansa, eikä opetushallitus kontrolloi asiaa. Myös kirjojen mahdollisesta kierrätyksestä päätetään itsenäisesti.

Helsingin kouluilla on käytössään oppimateriaalimääräraha, jonka puitteissa ne toimivat. Kierrätys on vanha tapa, mutta se koskee lähinnä tekstikirjoja. Tehtäväkirjoissa ei uusiokäyttö onnistu.

- Tarvitaan myös joitakin ihan omia kirjoja, kuten aapinen ekaluokkalaisille, sanoo vs. opetuspäällikkö Olli Manninen Helsingin kaupungin opetusvirastosta.

Hän huomauttaa, että kierrättämisessä ei kannata mennä mahdottomuuksiin: repaleiset kirjat eivät ilahduta kenenkään mieltä.

Lukiossa keskitetty kierrättäminen ei onnistu, sillä oppilaat ostavat itse kirjansa. Uusiokäyttö perustuukin oppilaiden keskinäiseen kaupankäyntiin.


Kaikki kierrätys ei ole järkevää

Myös Tampereen kouluissa harrastetaan oppikirjojen kierrätystä. Jokainen koulu ratkaisee itse, mitä kierrätetään ja kuinka monta vuotta.

- Määrärahat eivät ole sillä tasolla, että joka vuosi voisi ostaa uudet kirjat, summaa oppimateriaalipäällikkö Lauri Mäkelä. Hän lisää, että viime vuosina rahaa on tullut lisää, mutta vielä ei saavutettu lamaa edeltävää tasoa.

Mäkelä sanoo kannattavansa järkevää kierrätystä. Järkevää ei ole, jos työkirjoja ei saa täyttää tai niistä kummataan vastaukset pois ennen kuin annetaan seuraavalle.

Joskus vanhemmat valittavat lapsensa huonokuntoisesta kirjasta. Mäkelän mukaan kyseessä on usein vahinko, ja oppilas saa paremman tilalle.

- Ongelmana on, että vanhempaan painokseen kuuluvaa kirjaa voi olla vaikeaa saada. Onneksi koulut kuitenkin vaihtelevat kirjoja keskenäänkin.

Joku kirja voi kiertää kuusikin vuotta, mutta tavallisin aika on 2-4 vuotta.

Pienemmässä Mäntän kaupungissa oppikirjoja on kierrätetty jo vuosikausia. Joskus asiasta on tullut valituksiakin. Viime aikoina suhtautuminen on kuitenkin muuttunut myönteisemmäksi, sillä kierrätysaate valtaa alaa muutenkin.

STT-IA
11.8.2000


Kotimaa -sivulle