Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Japanilaiset kehittävät kännykkäänsä rajattomaksi apulaiseksi



Japanilaisen NTTDoCoMon toteuttama langaton datasovellutus on osoittautunut varsinaiseksi myyntimenestykseksi.


Runsaan vuoden aikana Internetiin yhdistävää kännykkää on maassa ostettu jo kymmenisen miljoonaa kappaletta. Samanaikaisesti hinnat ovat tulleet roimasti alas.

Yhtiön mobiilipalvelujen päällikkö Yoshitoshi Murata arvioi menestyksen syyksi tuotteen kaikille osapuolille tarjoamat edut: palvelujen määrä ja sujuvuus kasvavat käyttäjäkunnan kanssa samassa kaaressa.

Maksut eivät määräydy minuuttitaksalla, vaan hinnoittelu on muokattu tiedon sisällön mukaan.

Yoshitoshi Murata esitteli 120 gramman painoista langatonta laitetta kansainvälisessä Tietoliikenne-seminaarissa Lappeenrannassa maanantaina.

Lähitulevaisuuden tavoitteena on Muratan mukaan matkapuhelimen kehittäminen rajattomaksi apulaiseksi, jolla voi tavoittaa myös television sekä videotarjonnan ja johon voi autoillessakin luottaa suunnannäyttäjänä.

Vaikka japanilaiset voivat jo käydä kännyköillään pankissa, alennusmyynneissä, varata liput, etsiä ravintolan, kääntää sanomansa halutulle kielelle ja seurata tuoreimmat uutiset, on viihdetarjonta vetänyt toistaiseksi eniten: nettipelit keräävät kuukaudessa yli 10 miljoonaa käyntiä.

Seuraavaksi eniten on tarvittu suosikkisävelmää, horoskooppeja ja ennustuksia.


"Teknologia on vasara"

- Rajat eri laitteiden, palvelujen ja verkkojen välillä haihtuvat ja tämä rajattomuus on valtava mahdollisuus, valtava haaste teollisuudelle ja yhteiskunnalle, korosti dosentti Olli Martikainen.

Hänen mukaansa EU:ssa on onneksi tiedostettu, että vaarana on polarisaatio, väestön jakautuminen informaatiotekniikan lukutaidon perusteella.
- Viime kädessä markkinat ja käyttäjät ratkaisevat, mikä on tulos, Martikainen sanoi.

Hänen mielestään avarimman ennusteen mukaan sähköinen ympäristö kehittyy käyttäjänsä designtuotteena ja merkitysmaailman rikastajana, periaatteessa samoin kuin entiset maalaisyhteisöt toimivat.

Pahimmillaan mahdollisuus kutistuu pelkäksi sopeutumispakoksi, jota leimaa tahdottomasti sisään kaadettu mediahömppä.

- Teknologiasta on tehty uskon kaltainen ilmiö, joka pelastaa pahasta ja antaa valituilleen kaiken. Tosiasiassa teknologia on pelkkä vasara - isket joko naulaan tai sormeen, Martikainen kuvasi.

STT-MH
11.8.2000


Ajassa -sivulle