Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Milloin olet viimeksi syönyt parsakaalia?



Parsakaalia eli brokkolia viljellään meillä ammattimaisesti noin 170 hehtaarin alalla. Sieltä on parhaillaan valmistumassa runsas sato. Parsakaalilla kannattaa herkutella tuoreeltaan, mutta sitä voi myös pakastaa talven varalle.


Hyvän maun lisäksi parsakaali on asiantuntijoiden mukaan varsin terveellistä. Se sisältää paljon A- ja C-vitamiineja, foolihappoja, flavonoideja, kaliumia ja ravintokuituja.

Me suomalaiset olemme oppineet syömään parsakaalia vasta viimeksi kuluneiden kymmenen vuoden aikana.

- Kulutus on kuitenkin edelleen ainoastaan puoli kiloa henkeä kohti, sanoo Kotimaiset Kasvikset ry:n toimitusjohtaja Timo Taulavuori.


Palvimestarin parsakaalikeitto

  • 8 dl vettä
  • 1 tl suolaa
  • 3-4 parsakaalia
  • 1 sipuli
  • 2 porkkanaa
  • 1-2 valkosipulinkynttä puserrettuna
  • 1 rasia sulatejuustoa
  • 1 tl pippurisekoitusta
  • 150-200 g palvikinkkua
  • nippu persiljaa

Leikkaa parsakaalit ohuiksi viipaleiksi. Hienonna sipuli ja leikkaa porkkanat viipaleiksi. Keitä kasviksia suolalla maustetussa vedessä noin 10 minuuttia.

Lisää joukkoon puserretut valkosipulinkynnet, sulatejuusto ja pippuriseos. Anna kiehua vielä 5 minuuttia.

Lisää kuutioitu tai suikaloitu palvikinkku. Tarkista maku ja lisää makusi mukaan mausteita. Koristele keitto silputulla persiljalla.


Parsakaali-lohipaistos

  • 500 g parsakaalia
  • 150-200 g kylmäsavustettua tai graavisuolattua kirjolohta
  • 3 dl maitoa
  • 200 g sulatejuustoa
  • 1 dl maitoa
  • 2 rkl vehnäjauhoja
  • ripaus suolaa
  • 1/2 tl mustapippuria
  • ripaus valkopippuria
  • 2-3 rkl silputtua tilliä tai ruohosipulia

Pinnalle:

  • 1/2-1 dl juustoraastetta

Leikkaa parsakaalin kantaosat viipaleiksi ja keitä niitä ensin vedessä 5 minuuttia. Lisää joukkoon paloitellut kukinnot ja jatka kypsytystä vielä 5 minuuttia.

Valuta parsakaalit keitinvedestä ja levitä laakeahkoon voideltuun vuokaan.

Leikkaa lohi pieniksi paloiksi ja levitä vuokaan parsakaalien joukkoon.

Kuumenna 3 dl maitoa ja sulatejuusto koko ajan sekoittaen kunnes juusto on sulanut. Sekoita kylmän maidon joukkoon vehnäjauhot ja lisää maito-sulatejuustoseokseen koko ajan sekoittaen. Anna kiehahtaa.

Mausta seos ja lisää joukkoon myös tilli- tai ruohosipulisilppu. Kaada seos vuokaan ja ripottele pinnalle juustoraaste. Anna ruoan kypsyä 225 asteessa uunin keskiritilällä 20-25 minuuttia.


Parsakaalihöystö paahdettujen mantelien kera

  • 750 g parsakaalia
  • 1 tl suolaa
  • 50 g (noin 1 1/2 dl) mantelilastuja
  • 3-4 rkl voita tai kasvisöljyä
  • 1/2-1 rkl hunajaa
  • 1 tl mustapippuria
  • tuoretta tai kuivattua meiramia maun mukaan

Parsakaali silputaan varsineen pieniksi paloiksi, jotka keitetään kiehuvassa suolalla maustetussa vedessä 8-10 minuuttia.

Mantelilastut, hunaja, mustapippuri ja meirami paahdetaan kuumassa rasvassa paistinpannulla noin 5 minuutin ajan.

Mantelikastike sekoitetaan valutettujen parsakaalien joukkoon ja annos on valmis tarjoiltavaksi.

STT-IA
11.8.2000


Ajassa -sivulle