Milloin olet viimeksi syönyt parsakaalia?
Parsakaalia eli brokkolia viljellään meillä ammattimaisesti noin 170 hehtaarin alalla. Sieltä on parhaillaan valmistumassa runsas sato. Parsakaalilla kannattaa herkutella tuoreeltaan, mutta sitä voi myös pakastaa talven varalle.
Hyvän maun lisäksi parsakaali on asiantuntijoiden mukaan
varsin terveellistä. Se sisältää paljon A- ja C-vitamiineja,
foolihappoja, flavonoideja, kaliumia ja ravintokuituja.
Me suomalaiset olemme oppineet syömään parsakaalia vasta
viimeksi kuluneiden kymmenen vuoden aikana.
- Kulutus on kuitenkin edelleen ainoastaan puoli kiloa henkeä
kohti, sanoo Kotimaiset Kasvikset ry:n toimitusjohtaja Timo
Taulavuori.
Palvimestarin parsakaalikeitto
- 8 dl vettä
- 1 tl suolaa
- 3-4 parsakaalia
- 1 sipuli
- 2 porkkanaa
- 1-2 valkosipulinkynttä puserrettuna
- 1 rasia sulatejuustoa
- 1 tl pippurisekoitusta
- 150-200 g palvikinkkua
- nippu persiljaa
Leikkaa parsakaalit ohuiksi viipaleiksi. Hienonna sipuli ja leikkaa
porkkanat viipaleiksi. Keitä kasviksia suolalla maustetussa
vedessä noin 10 minuuttia.
Lisää joukkoon puserretut valkosipulinkynnet, sulatejuusto ja
pippuriseos. Anna kiehua vielä 5 minuuttia.
Lisää kuutioitu tai suikaloitu palvikinkku. Tarkista maku ja lisää
makusi mukaan mausteita. Koristele keitto silputulla persiljalla.
Parsakaali-lohipaistos
- 500 g parsakaalia
- 150-200 g kylmäsavustettua tai graavisuolattua kirjolohta
- 3 dl maitoa
- 200 g sulatejuustoa
- 1 dl maitoa
- 2 rkl vehnäjauhoja
- ripaus suolaa
- 1/2 tl mustapippuria
- ripaus valkopippuria
- 2-3 rkl silputtua tilliä tai ruohosipulia
Pinnalle:
Leikkaa parsakaalin kantaosat viipaleiksi ja keitä niitä ensin
vedessä 5 minuuttia. Lisää joukkoon paloitellut kukinnot ja
jatka kypsytystä vielä 5 minuuttia.
Valuta parsakaalit keitinvedestä ja levitä laakeahkoon
voideltuun vuokaan.
Leikkaa lohi pieniksi paloiksi ja levitä vuokaan parsakaalien
joukkoon.
Kuumenna 3 dl maitoa ja sulatejuusto koko ajan sekoittaen
kunnes juusto on sulanut. Sekoita kylmän maidon joukkoon
vehnäjauhot ja lisää maito-sulatejuustoseokseen koko ajan
sekoittaen. Anna kiehahtaa.
Mausta seos ja lisää joukkoon myös tilli- tai ruohosipulisilppu.
Kaada seos vuokaan ja ripottele pinnalle juustoraaste.
Anna ruoan kypsyä 225 asteessa uunin keskiritilällä 20-25
minuuttia.
Parsakaalihöystö paahdettujen mantelien kera
- 750 g parsakaalia
- 1 tl suolaa
- 50 g (noin 1 1/2 dl) mantelilastuja
- 3-4 rkl voita tai kasvisöljyä
- 1/2-1 rkl hunajaa
- 1 tl mustapippuria
- tuoretta tai kuivattua meiramia maun mukaan
Parsakaali silputaan varsineen pieniksi paloiksi, jotka keitetään
kiehuvassa suolalla maustetussa vedessä 8-10 minuuttia.
Mantelilastut, hunaja, mustapippuri ja meirami paahdetaan
kuumassa rasvassa paistinpannulla noin 5 minuutin ajan.
Mantelikastike sekoitetaan valutettujen parsakaalien joukkoon
ja annos on valmis tarjoiltavaksi.
STT-IA
11.8.2000
Ajassa -sivulle
|