Lapsilisäjärjestelmä ei muutu

Kolmen suurimman puolueen puheenjohtajat puhuivat toistensa päälle ja yrittivät jujuttaa toisiaan MTV3:n vaaliväittelyssä



Nykyiseen lapsilisäjärjestelmään ei näytä tulevan muutoksia, vaikka tulevan hallituksen johdossa olisi kuka tahansa kolmen suurimman puolueen puheenjohtajista. Tämä kävi ilmi keskiviikkoiltana MTV3:n vaalikeskustelussa. Mukana väittelyssä olivat SDP:n Paavo Lipponen, kokoomuksen Sauli Niinistö ja keskustan Esko Aho.


Kukaan puheenjohtajista ei tuntunut kannattavan viime aikoina esiin noussutta ajatusta, että lapsilisiä pitäisi leikata tulojen perusteella. Kaikki korostivat, että lapsilisän kohteena on nimenomaan lapsi.

Puoluejohtajat olivat myös suunnilleen samaa mieltä siitä, että varallisuutta ei pitäisi ottaa huomioon palvelumaksujen porrastamisessa.

Muutoin mahdollisten erojen ja yhtäläisyyksien havaitseminen oli tavallisen katsojan silmissä ohjelman aikana jossain määrin vaikeaa. Se kuitenkin kävi selväksi heti alkuun, että Aho ja Niinistö vastustavat pääomaveroprosentin nostamista nykyisestä 28:sta. Lipposen mielestä sitä sen sijaan voidaan korottaa.

Puheenjohtajat olivat selvästi valmistautuneet huolella keskusteluun ainakin siinä mielessä, että lähes joka kysymykseen vastattiin vastakysymyksellä. Niin ikään yleistä oli puhua toisen puhumisen päälle. Ei pidä paikkaansa, oli varsin yleinen kommentti.

Sekä Aho että Niinistö tuskailivat ohjelman ensimmäisen tunnin aikana, että katsojat varmasti putoavat kärryiltä. Ainakin tässä asiassa puheenjohtajat olivat oikeassa. Toisen tunnin aikana keskustelu oli jo jonkin verran jäsennellympää.

Kaikkinensa Aho tuntui selvästi olevan väittelyssä altavastaajan asemassa. Lipponen ja Niinistö tuntuivat selvästi pyrkivän jujuttamaan Ahoa.

"Ei kannata viisastella"

Väittelyssä puhuttiin kovasti vaalikampanjan kuumasta aiheesta eli eläkkeistä. Ahon taustajoukoissa ollut kansanedustaja (ja -ehdokas) Matti Vanhanen tarttui Lipposen lausumaan, että eläkejärjestelmää piti muuttaa eläkepommin purkamiseksi.

Hän korosti, että hallitus purki pommia tekemällä yli 65-vuotiaille indeksin heikennyksiä. Keskustan malli olisi, että myös työssäkäyvät osallistuisivat tähän.

Lipponen vakuutti, että nimenomaan hänen johtamansa hallitus palautti indeksin.
- Sosialidemokraatit eivät lähde hallitukseen, joka leikkaa eläkkeitä, hän pyrki vakuuttelemaan.

Lipponen ja Niinistö taas pitivät Ahoa kovilla keskustan ajamasta työreformista. Lipponen yritti todistaa, että keskusta haluaa työreformilla heikentää työehtoja. Aho luonnollisesti todisteli väitettä vääräksi.

Niinistö yritti saada Ahoa tunnustamaan, että keskusta haluaa työreformilla itse asiassa jatkaa nykyhallituksen politiikkaa.
- Jos työreformi on tämän hallituksen politiikan jatkamista, minä allekirjoitan sen heti, hän heitti.

Niinistö yritti juristina saada Ahoa lankaan kysymällä monta kertaa pitäisikö "aivan olennaista" edullisemmuusäännöstöä muuttaa. Lopulta Aho myönsi, ettei hän tunne koko asiaa.
- Sitten ei kannata viisastella, naureskeli Niinistö tyytyväisenä.

Lipponen, Niinistö ja Aho ovat puolueidensa pääehdokkaina Helsingin vaalipiirissä. Kovin monta yhteistä keskustelua ei puheenjohtajien kesken ole tähän mennessä vaalikampanjan aikana järjestetty.

STT-MH
19.3.1999


POLITIIKKA -SIVULLE