Nykypäivä

Sisältö
Pääsivu
Pääkirjotus
Talous
Ulkomaat
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Linkit
Arkisto

Politiikka



Eduskuntavaalien 1999 tulokset

  • Lipponen torjui politiikan virittämisen enemmän oikealle

    SDP:n puheenjohtaja pääministeri Paavo Lipponen torjuu uuden hallituksen ohjelman virittämisen aiempaa oikeistolaisempaan suuntaan. (Päivitys 24.3.1999)

  • Kokoomuksella viisi viimeistä paikkaa

    Kokoomus sai eduskuntavaaleissa vertausluvuilla laskettuna viimeisen paikan viidessä vaalipiirissä eli Helsingissä, Uudellamaalla, Pirkanmaalla, Oulussa ja Mikkelissä. (Päivitys 24.3.1999)

  • Niinistö: Vaalituloksen näyttävä politiikassa ja voimasuhteissa

    - Koska Kokoomus on vaalien suurin voittaja, on itsestään selvää, että pyrimme jatkamaan hallitusvastuussa. Kokoomus lähtee hallitusneuvotteluihin siltä pohjalta, että ajattelumme painoarvon tulee myös kasvaa vastaavassa suhteessa kuin olemme vaaleissa menestyneet. Tämän pitää näkyä niin politiikassa kuin voimasuhteissakin, Kokoomuksen puheenjohtaja Sauli Niinistö sanoi puoluehallituksen kokouksessa tiistaina. (Päivitys 23.3.1999)

  • Lipponen valmis hallitustunnustelijaksi

    Pääministeri Paavo Lipponen (sd.) on halukas toimimaan uuden hallituksen muodostamista selvittävänä tunnustelijana. (Päivitys 23.3.1999)

  • Vihreät tavoittelevat kahta paikkaa hallitukseen

    Vihreä liitto tavoittelee itselleen kahta paikkaa uudesta hallituksesta. Puheenjohtaja Satu Hassi sanoi tiistaina, että vihreiden kuuluu saada sama määrä ministereitä kuin ruotsalaisen kansanpuolueen. (Päivitys 23.3.1999)

  • STTK hallitusohjelmatavoitteissaan: Irtisanomissuojaa parannettava

    Toimihenkilökeskusjärjestö STTK haluaa kohennuksia palkansaajien työsuhdeturvaan. Tavoite olisi kirjattava myös hallitusohjelmaan. Uuden hallituksen olisi nykyhallituksen tapaan myös nostettava työllisyyden kohentaminen keskeiseksi tavoitteekseen. (Päivitys 23.3.1999)

  • Kolmen suuren tasaväkisyys voi vaikeuttaa hallitusneuvotteluja

    Uuden hallituksen muodostaminen saattaa osoittautua paikkaluvuiltaan tasaisen vaalituloksen valossa vaikeaksi, kuten jo mielipidemittaukset antoivat aiheen odottaa.

  • Hallitusneuvottelut alkavat ensi viikolla

    Tasavallan presidentillä on niin halutessaan vielä tämän kerran merkittävä rooli uuden hallituksen muodostamisessa. Tilanne muuttuu, jos uusi eduskunta hyväksyy uuden perustuslain.

  • SAK:n toiveissa laajapohjainen ja yhteistyökykyinen hallitus

    Suurimman palkansaajajärjestön SAK:n puheenjohtaja Lauri Ihalainen (sd.) toivoo uudesta hallituksesta laajapohjaista ja työmarkkinapoliittisesti yhteistyökykyistä. Hän perustelee toivetta vaalikaudella eteen tulevilla työllisyyden ja Eurooppa-politiikan haasteilla.

  • TT:n Koroma: Kasvuun panostettava

    Teollisuuden ja työnantajain keskusliiton toimitusjohtaja Johannes Koroma nostaa seuraavan hallituksen yhdeksi keskeiseksi tehtäväksi tulopolitiikan vahvan tukemisen.

  • Kokoomus suurin voittaja

    Kokoomus nousi eduskuntavaalien suurimmaksi voittajaksi. Se sai uudesta eduskunnasta 46 paikkaa eli seitsemän lisäpaikkaa.

  • Niinistö vaalien ylivoimainen ääniharava

    Kokoomuksen puheenjohtajasta valtiovarainministeri Sauli Niinistöstä tuli eduskuntavaalien ylivoimainen ääniharava. Ensimmäistä kertaa Helsingissä ehdolla ollut Niinistö sai uudessa vaalipiirissään ennätykselliset 30 313 ääntä.

  • Aho: Voitto asialinjalle ja uudenlaiselle oppositiopolitiikalle

    Keskustan voitto oli voitto vahvalle asialinjalle ja uudenlaiselle oppositiopolitiikalle, kuvasi puheenjohtaja Esko Aho saapuessaan omiensa pariin keskustan puoluetoimistoon.

  • Vihreät riemuissaan: Hallitustyö tuonut uskottavuutta

    Vihreät tuulettivat villisti voittoaan vaalivalvojaisissaan ravintola Kaisaniemessä. Hallitustaipaleen kiiteltiin tuoneen puolueelle poliittista uskottavuutta ja jämäkkyyttä ja sitä kautta uusia äänestäjiä.

  • Kaksi ministeriä putosi - naisia uudessa eduskunnassa 74

    Kansa pudotti vaaleissa kaikkiaan 46 edellisen eduskunnan jäsentä. Valitsematta jäi mm. kaksi Lipposen hallituksen ministeriä.

  • Eduskuntaan paluuta yrittäneistä moni jäi rannalle

    Eduskuntaan palaa monta kerran sieltä pudonnutta kansanedustajaa. Näyttävimmän paluun kuitenkin tekee eduskunnan vapaaehtoisesti jättänyt vasemmistoliiton Marjatta Stenius-Kaukonen. Hän keräsi Pirkanmaalta 13 422 ääntä.

  • Vaaleissa valittiin hyvätuloisia ja korkeasti koulutettuja

    Eduskuntavaaleissa valitut kansanedustajat poikkeavat tuloiltaan selvästi ehdokkaista ja äänioikeutetuista, osoittaa Tilastokeskuksen selvitys ehdokkaiden sosiaalisesta taustasta.

  • Europarlamentaarikot voivat valita Brysselin ja Helsingin välillä

    Eduskuntaan valitut viisi europarlamentaarikkoa voivat valita, jatkavatko he kesäkuuhun europarlamentissa vai ryhtyvätkö heti töihin Suomen eduskunnassa. Niin tai näin, tarvitaan varahenkilö jompaan kumpaan luottamustoimeen.

  • Ruotsalaislehdet eivät yllättyneet Suomen vaalituloksesta

    Kaikki jatkuu Suomessa ennallaan ja hyvä niin. Näin voisi tiivistää Ruotsin lehtien maanantaina julkaisemat arviot Suomen vaalituloksesta.

  • Vaaliuutisia ja -kommentteja: Kokoomus

    Vahasalo ajaa sosiaaliasioita. "Kale lähtee" raikui Plevnassa. Vaasan vaalipiirissä kokoomuksen molemmat kansanedustajat vaihtuivat. Sarkomaa keskittyy palvelujen turvaamiseen. Leena Harkimo yrittäjien asialle. Kokoomus sai toisen paikan Mikkelissä. Heinonen Satakunnan ääniharava. Piha haluaa tuoda kansainvälisyyttä eduskuntaan. Virén: Ryhmäkuria pitkin hampain. Hollolan yrittäjä eduskuntaan isolla budjetilla. Jyrki Katainen yllätti Kuopiossa. Kurvinen puolustaa pk-yrityksiä. Ravi muuttaisi kansanedustajien palkkarakennetta. Jyri Häkämies isänsä ja veljensä jäljille. Uosukainen ei ota kantaa presidenttivaaleihin.

    Muiden puolueiden vaalikommentteja

    Tuomioja: Odotettu lopputulos Helsingissä. Siimes: 15 prosenttia tavoitteena ensi vaaleissa. Penttilä: "Liian pienet purjeet suureen myrskyyn". Kallis: Voittaja tahtoo hallitusneuvotteluihin. Kuisma: Hyvä alku uudelle puolueelle. Enestam: Hyvät vaalit. Soini: Puolueella nyt miettimisen paikka.


Prodi ehdolle komission puheenjohtajaksi

Italian entinen pääministeri Romano Prodi päätettiin keskiviikkona asettaa ehdolle EU:n komission uudeksi puheenjohtajaksi. EU-maiden johtajat olivat yksimielisiä Prodin nimestä huippukokouksessaan Berliinissä, ja päätös syntyi nopeasti. (Päivitys 24.3.1999)

EU:n parlamentti ei estä nykyisten komissaarien uudelleenvalintaa

Euroopan parlamentti ei vaadi nykyisten komissaarien jättämistä seuraavan komission ulkopuolelle. Parlamentti jätti tiistaina hyväksymästään komission eroa koskevasta päätöslauselmasta pois kohdan, jossa esitettiin ehdotonta kieltoa komissaarien jatkamiselle. Parlamentin kanta sallisi mm. Erkki Liikasen valinnan seuraavaan komissioon. (Päivitys 24.3.1999)

EU tarvitsee Berliinissä ratkaisun

EU-maiden johtajilla on keskiviikkona alkavassa huippukokouksessaan mahdollisuus panna unionin toiminta ja rahoitus suurinpiirtein järjestykseen seitsemäksi tulevaksi vuodeksi, tai syöstä koko unioni entistä vaikeampaan kriisiin. (Päivitys 23.3.1999)

Agenda 2000 yhä levällään

Mistään ei ole sovittu ennen kuin kaikesta on sovittu, on vanha EU-yhteyksissä kiertävä lentävä lause. Sitä ehditään toistella myös Berliinin huippukokouksessa, kun uudistusohjelma Agenda 2000 yritetään solmia kokoon. (Päivitys 23.3.1999)

EU:n parlamentti haluaa uuden komission pian

Euroopan parlamentti kannattaa nopeaa aikataulua uuden komission nimittämisessä. Maanantai-illan täysistunnossa parlamentin suurimmat ryhmät korostivat puheenvuoroissaan pikaisten päätösten tärkeyttä. Keskusteluissa toivottiin parlamentin saavan uuden komission puheenjohtajan nimen pohdittavakseen jo huhtikuun istuntoon. (Päivitys 23.3.1999)

Suomalaiset YK-sotilaat kotiutetaan Makedoniasta

Suomalaiset YK-sotilaat ja materiaali kotiutetaan Makedoniasta varsin tiukassa aikataulussa. Ensimmäiset suomalaiset lentävät huoltolennolla Skopjesta Suomeen jo tiistaina. Pääjoukko saapuu huhtikuun alkupuolella ja viimeinen osa huhtikuun loppupuolella. (Päivitys 22.3.1999)

Henkilötodistuksen puuttuminen aiheuttanut jonkin verran harmia

Äänestys eduskuntavaaleissa on lähtenyt liikkeelle totuttuun tapaan, ja kansalaisia on käynyt äänestämässä tasaiseen tahtiin. Äänensä voi antaa iltakahdeksaan asti. (Päivitys 21.3.1999)

Eduskuntavaaliehdokkaat lopettelivat kampanjoitaan

Kansa saa jälleen sunnuntaina päättää eduskunnan koostumuksesta neljän seuraavan vuoden ajaksi. Vaalihuoneistot avataan totuttuun tapaan aamulla kello yhdeksältä. Kansanedustajaehdokkaat lopettelivat lauantaina kampanjoitaan eri puolilla maata. (Päivitys 20.3.1999)

Portugali uhkaa estää Agenda-sovun

EU:n komission eroaminen ei välttämättä vaaranna EU:n Agenda 2000 -ratkaisun syntymistä Berliinin huippukokouksessa ensi viikolla. Maatalouspaketin lisäksi monet muut rakenne- ja rahoitusuudistuksen osat on ehditty saattaa loppumetreille, ja päätöksenteko on nyt lähinnä jäsenmaiden päämiesten käsissä. Portugali on kuitenkin laittamassa kapuloita rattaisiin. (Päivitys 20.3.1999)


Tuttu juttu vaalikeskustelua kiinnostavampi

Ylen suuri vaalikeskustelu ei torstaina kiinnostanut katsojia. Ennakkotietojen mukaan keskustelua seurasi vain runsaat 600 000 katsojaa, kun samaan aikaan kakkosella esitetty Tuttu Juttu veti puoleensa noin 810 000 silmäparia. Journalistiikan professori Tom Moring arvioi, että suuri vaalikeskustelu ylikorostui takavuosina.

Heinonen: Virtuaaliyliopistosta olemassa jo esiselvitys

Opetusministeri Olli-Pekka Heinosen (kok.) viime viikolla hallitusohjelmaan ehdottama virtuaaliyliopiston perustaminen ei ole vain tuuleen heitetty idea. Heinonen kertoo Verkkouutisille, että Teknillinen korkeakoulu on tehnyt asiasta esiselvityksen, joka on jo opetusministeriössä tarkasteltavana.

Vaalitaisto on jo totta netissä, mutta ehdokkaiden sivut eivät häikäise

Internet saattaa aktivoida poliittisesti. Vaalikoneilla ovat leikkineet sellaisetkin, jotka eivät käy vaalitilaisuuksissa eivätkä välttämättä seuraa päivän politiikkaa tiedotusvälineistä.

Lipponen: Berliinin kokous voi valita komissiolle väliaikaisen puheenjohtajan

Ensi viikon EU-huippukokous Berliinissä voi mahdollisesti valita nykyisistä komissaareista uuden virkaatekevän puheenjohtajan, joka hoitaisi tehtävää vuodenvaihteeseen, arvioi pääministeri Paavo Lipponen (sd.) perjantaina.

Puoluejohtajat torjuivat puheet uusista leikkauksista TV1:n vaalikeskustelussa

Puoluejohtajat varoittelivat vaalikamppailun loppusuoralla, että veronalennuksista voidaan joutua tinkimään, jos talouskasvu ei etene toivottua vauhtia. Veroista ja tulevan vaalikauden mahdollisista leikkauksista väiteltiin TV 1:n suuressa vaalikeskustelussa torstai-iltana.

Kolmen suurimman puolueen puheenjohtajat puhuivat toistensa päälle ja yrittivät jujuttaa toisiaan MTV3:n vaaliväittelyssä

Nykyiseen lapsilisäjärjestelmään ei näytä tulevan muutoksia, vaikka tulevan hallituksen johdossa olisi kuka tahansa kolmen suurimman puolueen puheenjohtajista. Tämä kävi ilmi keskiviikkoiltana MTV3:n vaalikeskustelussa. Mukana väittelyssä olivat SDP:n Paavo Lipponen, kokoomuksen Sauli Niinistö ja keskustan Esko Aho.

Suomi valmistautuu päättämään komission puheenjohtajan nimestä ensi viikolla

Hallitus valmistautuu siihen, että ensi viikolla Berliinissä pidettävässä EU:n ylimääräisessä kokouksessa päästään ratkaisuun Euroopan komission uuden puheenjohtajan nimestä. Tasavallan presidentin on määrä perjantaina antaa pääministeri Paavo Lipposelle (sd.) valtuudet hyväksyä puheenjohtajan nimeämissopimus.

Komissaarin arki jatkuu

Budjettikomissaari Erkki Liikasen osalta työskentely komissaarien eroa vaatineen parlamentin budjettivaliokunnassa sujui torstaiaamuna suorastaan hilpeästi. Kokouksen alussa valiokunnan puheenjohtaja Detlev Samlandin lausahdus "olemme iloisia, että olette läsnä", kirvoitti heti iloisen naurunpyrskähdyksen noin 50 läsnäolijalta.

Komissaarit saavat kolmen vuoden erorahan

Eroamaan joutuneet komissaarit ovat joutumassa kovan arvostelun kohteeksi korvauksista, joita heille maksetaan vielä eroamisen jälkeenkin.

Naisiin kohdistuvan väkivallan ja prostituution ehkäisyhankkeelle tukea

Eri puolueitten puheenjohtajat suhtautuvat myötämielisesti naisiin kohdistuvan väkivallan ja prostituution ehkäisyhankkeeseen. He ovat valmiit sitoutumaan hallitusohjelmassa siihen, että 5,6 miljoonan markan vuosittainen rahoitus turvataan vuoteen 2002 saakka, jolloin hanke päättyy.

Tuomarijärjestöt pelkäävät poliittisia tuomarinimityksiä

Suomalaisia tuomareita edustavat tuomarijärjestöt pelkäävät, että puoluepolitiikka saattaa tulla mukaan tuomarinvirkojen täyttämiseen. Järjestöt ovat huolissaan huolissaan tuomioistuinten riippumattomuuden säilyttämisestä, jos hallituksen osuus tuomarinimitysten valmistelussa korostuu.

Arvio asuntotarpeesta vuoteen 2015: Pääkaupunkiseudun väestö kasvaa 140 000 asukkaalla

Pääkaupunkiseudun asuntojen kysyntä kasvaa jatkuvasti vuoteen 2015 asti voimakkaan muuttoliikkeen siivittämänä. Näin arvioivat tutkijat Mika Kuismanen, Seppo Laakso ja Heikki A. Loikkanen Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen julkaisemassa tutkimuksessa.

Asuntopoliittinen selvitys asettaa aravatuotannon ykköseksi

Aravalainoitus nähdään tuoreessa asuntopoliittisessa selvityksessä jatkossakin parhaaksi keinoksi tuottaa kohtuuvuokraisia asuntoja. Vuokra-asuntojen korkotukijärjestelmää selvitys pitää tehottomana. Esimerkiksi korkotukiasuntojen vuokrat ovat korkeammat kuin aravavuokra-asunnoissa.

Velkajärjestelylain tiukennus karsii hakijoita

Velkajärjestelylain toissa vuonna toteutettu tiukennus karsii 10-15 prosenttia velkaneuvonnan asiakkaista väliaikaisesti velkajärjestelyn ulkopuolelle.

Monipuoluejärjestelmä karsii politiikan vaihtoehtoja

Eduskuntaryhmien puheenjohtajat ovat presidentti Martti Ahtisaaren kanssa samaa mieltä siitä, että äänestämättä jättäminen on huono keino vaikuttaa yhteiskunnallisiin asioihin. Vilkasta osanottoa vaaleihin pidetään osana toimivaa demokratiaa.

Viikon varrelta - politiikkaa lyhyesti

Työttömyysturvan taso ei selitä työttömyyden kasvua. Nelosen tutkimus: Kokoomus voittaa Helsingissä, SDP häviää. Katteeton pessimismi uhkaa talouskasvua. Anttila ehdottaa Liikaselle jatkoaikaa komissaarina. Hassi kaipaa pienyritysohjelmaa. Siimes haluaa avoimen EU:n. Budjettipäällikkö: Ei veronalennuksia ilman säästöjä. Aula: Keskusta ei esitä työkyvyttömyyseläkkeiden heikentämistä. Kekkonen ei hyväksy Niinistön ehdottamaa turvallisuusviranomaisten uusjakoa. Kääriäinen: SAK käyttää miljoonia pelotteluun. SAK ihmettelee Kääriäisen hyökkäyksiä.

Puolueiden kannatusarviot

Tällä sivulla näet tärkeimpien puolueiden kannatusarviot verrattuna viime eduskuntavaaleihin kolmen tutkimuslaitoksen mittaamana.