Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Hutera päätöksenteko haittaa Viron kehitystä



Viron sisäisen kehityksen suurimpina ongelmina ovat päätökset, joita tehdään ilman tieteellisiä perusteluja.


Tämä on synnyttämässä jatkuvasti uusia ristiriitaisuuksia yhteiskunnassa, arvioi Tallinnan pedagogisen yliopiston kansainvälisen politiikan ja sosiaalitutkimuksen laitoksen johtaja Raivo Vetik.

Hän toimi myös vastikään YK:n kehitysohjelman (UNDP:n) Viron tilanteesta julkaiseman vuosikatsauksen päätoimittajana.

Viro pyrkii Vetikin mukaan kehittymään samanaikaisesti kahden erilaisen perusperiaatteen mukaisesti.

- Toisaalta maata kehitetään kansallisvaltioksi meidän omien lähtökohtiemme mukana. Tälle yhteiskunnalle on ominaista nykyistä suurempaan yhtenäisyyteen pyrkivä politiikkaa.

- Toisaalta meidän on samanaikaisesti vastattava myös muihin tämän ajan vaatimuksiin kuten kansainvälistymiseen, kansan vanhenemiseen ja siitä aiheutuviin yhteiskunnallisiin muutoksiin. Samoin joudumme sopeutumaan eri kulttuureista muodostuvaan yhteiskuntaan, Vetik selvitti.

Kaiken kehityksen perusta on joka tapauksessa talous. Viro onkin viimeksi kuluneiden 10 vuoden aikana kehittynyt erittäin nopeasti.

Rakennemuutokset, jotka useissa kehittyneissä maissa ovat vieneet 20-30 vuotta, on toteutettu muutamassa vuodessa, todetaan katsauksessa.

Tämä on kuitenkin johtanut yhteiskunnan eriarvoistumiseen. Häviäjien joukko on sekä alueellinen että yhä useampaa sosiaaliryhmää koskeva.

Maataloudessa työskentelevien määrä on pudonnut puoleen kymmenen vuoden aikana. Nykyisistäkin maanviljelijöistä 95 prosenttia pitää maareformia epäonnistuneena. Itä-Virumaalla on työttömyys kaksinkertainen muuhun Viroon verrattuna, Vetik luetteli.

Syntyvyys on Virossa vähentynyt. Mutta vaikka lapsia syntyykin vähän, heillä on entistä suurempi riski ajautua köyhyyteen, hän painotti.

Vetik esittääkin ulospääsynä noidanpyörästä koulutuksen "markkinaosuuden" nopeaa lisäämistä. Nykyisin käytetään tutkimukseen ja tuotekehitykseen vähemmän kuin 0,54 prosenttia bruttokansantuotteesta.

Lisäys näihin sektoreihin takaisi varmasti Viron innovatiivisuuden lisääntymisen ja samalla talouskasvun jatkumisen.

Hyviä mahdollisuuksia Virolla on kehittyä, sillä infoteknologiassa ja sen osa-alueilla on Virossa tietämys maailman huippuluokkaa, Vetik uskoo.

STT-IA
17.12.1999


Ulkomaat -sivulle