Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Elintarvikevalvonnan jouluvinkkejä

Älä pilaa jouluruokiasi



Ruokamyrkytyksiä aiheuttavat bakteerit voivat lisääntyä huoneenlämmössä hyvinkin lyhyessä ajassa. Paistettu kinkku tulisi aterioiden välillä säilyttää 0-6 asteen lämpötilassa ja se pitäisi syödä loppuun viikossa eli mieluimmin uuteen vuoteen mennessä.


Mikäli raakaa tai paistettua kinkkua säilytetään ulkona, voi ilman lämpötilan nousu mahdollistaa myös bakteerien lisääntymisen kinkussa ja kinkun säilyvyys heikkenee. Tuotteen päästessä jäätymään siitä valuu sulaessa nestettä. Jos kinkkua säilytetään ulkotiloissa, se on suojattava huolellisesti.

Hygieenisesti on turvallisempaa leikata kinkusta viipaleet valmiiksi tarjoiluastiaan sen sijaan, että nostaa koko kinkun pöytään lämpenemään. Kinkkua käsittelevän henkilön on hyvä pestä ja kuivata kädet ennen kinkun leikkaamista.

Kinkkua käsiteltäessä voi ihmisen käsistä joutua stafylokokkibakteereita kinkkuun. Bakteerit lisääntyvät nopeasti kinkussa, jos sitä säilytetään huoneenlämmössä. Tämä voi johtaa ruokamyrkytykseen.


Kinkun säilyvyys

Pakastettuna ostettu kinkku säilyy pakastelämpötilassa (18 astetta) pakkauksessa moitteettomana ilmoitettuun "parasta ennen"-päivämäärään asti eli 3-4 kk ja kylmässä esim. jääkaapissa alle 6 asteen lämpötilassa noin 7 vuorokautta.

Kypsänä ostettu kinkku säilyy 6 asteen lämpötilassa 2 viikkoa , ja alle 4 asteen lämmössä 2-3 viikkoa. Tuore, suolattu kinkku säilyy jääkaapissa 8 asteen lämpötilassa noin viikon. Huoneenlämmössä tuore liha muuttuu jo aistinvaraisestikin pilaantuneeksi 1-2 päivässä.

Kinkun ostajan kannattaa kysyä kauppiaalta mahdollisimman tarkat tuotetiedot ja noudattaa tarkoin valmistusohjeita.

Jos kuluttaja epäilee ostamansa kinkun olevan pilaantunut ja haluaa puolueettoman tahon tutkimuksen, hän voi toimittaa kinkkunäytteen oman kuntansa terveystarkastajalle tutkittavaksi elintarvikelaboratorioon.

Terveystarkastajien puhelinnumerot ja päivystysajat saa Elintarvikeviraston maksuttomasta infopuhelimesta 0800-122 111.


Säilytä kalaa ja mätiä riittävän kylmässä

Tyhjiöpakatuissa kylmäsavukaloissa ja graavisuolatuissa kaloissa sekä mädissä voi esiintyä listeriaa. Turvallinen säilytyslämpötila näille tuotteille on +30 astetta tai sen alle myös kotijääkaapissa.

Viimeisen myyntiajankohdan ylittäneitä tuotteita ei tule käyttää. Listeriabakteerien määrä lisääntyy, jos tuotetta säilytetään pitkään. Mikäli tuotetta säilytetään +30 korkeammassa lämpötilassa, niiden säilyvyysaika lyhenee.

Myös itse valmistetuissa kalatuotteissa on syytä huomioida oikeat valmistustavat ja säilytyslämpötilat, jotta vältytään ruokamyrkytyksiltä.

Virheellisesti valmistettuihin liian lämpimässä säilytettyihin kalatuotteisiin liittyy listerian lisäksi vaarallisen ruokamyrkytysbakteerin Clostridium botulinumin aiheuttama botulismiriski.


Käsittele kalkkunaa ja kanaa huolella

Mikäli joulupöydässä tarjotaan siipikarjan lihaa, on aterian valmistuksessa muistettava, että liha voi sisältää salmonelloja tai kampylobakteereja. Bakteerit tuhoutuvat kuumennettaessa. Käsittele lihaa erillisillä työvälineillä ja kuumenna erityisen tarkasti kauttaaltaan +70 asteiseksi. Käytä lihalämpömittaria.

Muista puhdistaa huolella käyttämäsi työvälineet, pöytäpinnat ja leikkuulaudat. Halutessasi voit käsitellä pöydät ja muut pinnat desinfioivalla puhdistusaineella.

Suomeen tulevan raakalihan tulee olla testattua salmonellojen varalta. Tämä vaatimus ei kuitenkaan koske puolivalmiita tuotteita, jotka on esimerkiksi suolattu tai paneerattu.


Jäähdytä ruoka nopeasti ja vie kylmään

Jos ruokaa ei valmistuksen jälkeen syödä heti, on kuuma ruoka jäähdytettävä nopeasti.

Aseta ruoka-astia kylmään veteen vatiin tai tiskialtaaseen ja sekoita silloin tällöin. Laita jäähtyneenä ja peitettynä jääkaappiin. Ruoan voi jäähdyttää myös parvekkeella peitettynä.

Älä sekoita vanhaa ja uutta ruokaa keskenään, esimerkiksi laatikoiden tähteitä tai lämpimässä pidettyä rosollia uuteen. Muista kuumentaa kaikki kuumana tarjottavat ruoat kunnolla.


Vältä allergeeniriskiä - turvallista ruokaa allergisille

Pienetkin määrät allergisoivaa ruoka-ainetta voivat laukaista allergisen reaktion. Useimmiten reaktion syynä ovat tavalliset ruoka-aineet kuten maito, kananmuna, kala ja äyriäiset, herne ja soija, maapähkinät, mantelit ja muut pähkinät sekä viljoista vehnä, kaura, ohra ja ruis.

Yliherkkyysreaktioita voivat aiheuttaa myös monet mausteet ja kuivattujen hedelmien sulfiitti.

Varmista, että allergiset saavat riittävästi tietoja jouluruokien valmistusaineista ja mausteista. Pahimmillaan ruoka-aineiden aiheuttama allerginen reaktio voi olla hengenvaarallinen. Anafylaksia tarkoittaa voimakasta allergista reaktiota, johon liittyy mm. hengitysvaikeudet.

Anafylaktisen reaktion oireita ovat: tajunnan heikentyminen, tajuttomuus, nielemisvaikeudet, hengenahdistus, kasvojen, silmäluomien ja huulten turpoaminen, nokkospaukamaihottuma ja äkillinen verenpaineen lasku. Anafylaktisen sokin saanut tarvitsee välittömästi lääkärin apua.


Säädä täysi jääkaappi tavallista kylmemmäksi

Joulun aikaan jääkaappi täyttyy monessa kodissa kukkuroilleen. Jotta elintarvikkeet säilyisivät toivotun ajan, olisi varmistettava, että jääkaappi on riittävän kylmä ja että ilma pääsee kiertämään.

Jääkaapissa on lämpötilanvalitsin, jota säätämällä käyttäjä voi itse vaikuttaa laitteen sisälämpötilaan. Useimmille elintarvikkeille sopiva keskilämpötila on +5 astetta. Jääkaapin voi säätää myös kylmemmäksi. Oikein säädetyssä ja täytetyssä jääkaapissa on kylmintä kaapin alaosassa.

Joulusiivouksen yhteydessä on syytä muistaa myös jääkaapin huolellinen puhdistus ja vanhojen elintarvikkeiden poistaminen.

Samalla häviää jääkaapissa mahdollisesti asustava listeriabakteeri, joka viihtyy ja lisääntyy kylmässä. Puhdistukseen on syytä käyttää varmasti puhdasta pyyhettä ja astianpesuainetta. Siivouksen päätyttyä kädet pestään huolellisesti.

Ruokamyrkytysten välttämiseksi on puhtaus tärkeää. Pese kädet ennen kuin ryhdyt valmistamaan ruokaa, aina kun rupeat käsittelemään uusia raaka-aineita sekä aina WC:ssä käynnin jälkeen.


Ethän lahjoita ruokamyrkytystä liikekumppanillesi

Erilaiset elintarvikkeet ovat suosittuja liikelahjoja. Elintarvikevalvonnan tietoon on tullut, että esimerkiksi liikelahjana lähetetty komea kala on ollut pilaantunut jo vastaanottajalle saapuessaan.

Herkästi pilaantuva tuore tai tyhjiöpakattu kala edellyttää riittävän alhaista säilytyslämpötilaa. Tuoretta ja tyhjiöpakattua kalaa tulee säilyttää 0-3 asteen lämpötilassa. Mikäli tuotetta säilytetään korkeammassa lämpötilassa, sen säilyvyysaika lyhenee.

Myös tuoretta lihaa, esimerkiksi poroa, on säilytettävä asianmukaisesti kylmätiloissa (+4 asteen lämmössä). Liha tulee myös toimittaa vastaanottajalle kylmäkuljetuksessa.

Kupari on ihmiselle tärkeä hivenaine pieninä määrinä, mutta suuret määrät voivat aiheuttaa jopa akuutteja myrkytyksiä. Elintarvikevalvonnan tietoon on tullut kuparimyrkytys, kun vedenkeittimellä oli keitetty glögiä.

Oireina oli oksentelua, ripulia ja vatsakipuja. Hapan glögi oli syövyttänyt lämmitysvastuksesta runsaasti kuparia. Vedenkeittimiä tulee käyttää vain veden keittämiseen.

FF-IA
17.12.1999


Ajassa -sivulle