Ajan suunnassa lyhyesti


Kotimaan vaiheet multimediarompulle

Suomen kansan vaiheita Maamme -kirjalla kuvannut Sakari Topelius olisi varmasti ollut innoissaan, jos hän olisi voinut kertoa tarinoitaan myös nykyiselle tietokonesukupolvelle. Topeliuksen Maamme -kirjan hengessä on nyt tehty maantietoon ja historiaan keskittyvä CD-ROM, jossa katsoja voi valita monta tapaa tutkia Suomea. Romppu jakaantuu neljään osaan.

Kotiseutumme Suomi -osa esittelee maakunnat perusasioin kaupungeista ja kunnista, Faktojen Suomi kertoo lisää luonnosta, taloudesta, kulttuurista ja yhteiskunnasta. Historia ja suomalaiset -osassa on historian aikajanoja, ja hakukoneella voi siirtyä ajasta toiseen kuin aikakoneella ikään. Kertomusten Suomi -osassa on neljä kuvakertomusta: hyvinvointi, historian käännekohdat, kulttuurin saavutukset sekä osaajat ja selviytyjät.

Maamme CD:n on julkaissut WSOY.


Hakkeri iski Windows-pohjaisiin koneisiin

Toistaiseksi tuntematon hakkeri aiheutti tuhansien Windows-pohjaisten tietokoneiden hajoamisen. Viranomaislähteiden mukaan valtion ja yliopistojen tietokoneita joutui käyttökelvottomiksi juuri ennen kuin Yhdysvaltain kongressin kuuleminen alkoi, jossa kuultavana oli Microsoft Corporationin johtaja Bill Gates.

Hakkeri murtautui maanantaiyönä myös avaruushallinnon, Berkeleyn yliopiston ja teknologiainstituutti MIT:n koneisiin. Tietokoneet menivät hakkerin käsissä jumiin, mutta vikaa ei ole toistaiseksi löydetty eikä päästy korjaamaan.


Tele tuo Internetin olohuoneen sohvan ääreen

Tele ryhtyy kauppaamaan suomalaisille palvelua, jolla Internetiä voi käyttää television kautta. Tähtäimessä ovat ne tavalliset perheelliset kansalaiset, joilla on kotonaan monenkinlaisia teknisiä vempaimia, mutta joiden elämäntapaan ei kuulu syvällinen perehtyminen esimerkiksi tietotekniikan salaisuuksiin.

- Tavoittelemme sitä asiakaskuntaa, joka suhtautuu tekniikkaan myönteisesti ja tarkastelee sitä hyötynäkökohtien kautta. Pelkkä huvi ei heille riitä, luonnehtii uusmediayksikön johtaja Harri Johannesdahl Telecom Finlandista eli Telestä.

Vajaat 3 000 markkaa maksava laitteisto ja liittymä tuovat Internetin puhelinlinjoja pitkin televisioruutuun. Käyttäjä voi halutessaan siirtyä vuorotellen netistä jollekin televisiokanavalle tai päinvastoin.

Kokonaisuuteen kuuluu suomenkielinen, erikseen räätälöity ohjelmisto kotisivuineen. Tekijät arvelevat käyttäjien olevan kiinnostuneita lähinnä televisio-ohjelmatiedoista, menovinkeistä, uutisista ja sähköpostin käytöstä. Esimerkiksi pankkiyhteyttä uusi palvelu ei ainakaan vielä tarjoa.

Uuden iNETtv-palvelun markkinointi aloitetaan pääkaupunkiseudulta. Laitteistoja myydään kodinkoneliikkeissä - ei siis tietokoneväen erikoismyymälöissä.
- Pyrimme siihen, että ensi jouluna tämä palvelu on se joululahja, jonka melkein kaikki haluavat hankkia, sanoo Johannesdahl.


Autoilijan tiekartan saa myös tietokoneohjelmistona

Suomen ja Pohjoiskalotin kattavaa Autoilijan tiekarttaa voi nyt tutkiskella myös tietokoneen ruudulla. Genimap Reittikartta AT -ohjelmisto näyttää muun muassa nopeimmat ajoreitit aikoineen ja kustannuksineen.

Ohjelmisto on suunniteltu ensisijaisesti yritysten myyntityön ja kuljetusten tehostamiseen. Genimap Reittikarttaan on myös merkitty keskeisimmät matkailutiedot. Kartan merkkien selitteet ja tärkeimmät ohjeet on suomen lisäksi myös ruotsiksi, englanniksi, saksaksi ja venäjäksi.


Liikenneministeriö pyytää kommentteja Internetin nimihallinnosta

Liikenneministeriö pyytää kommentteja Yhdysvaltain ehdotukseen Internet-osoitteiden hallinnoinnista. Suomen ja EU:n alustavissa kannanotoissa ehdotuksiin on suhtauduttu kriittisesti.

Yhdysvallat on esittänyt, että osoitteiden yleinen hallinto ja uusien domain-päätteiden käyttöönotto siirrettäisiin uuteen yritykseen, joka ei tavoittelisi kaupallista hyötyä. Yrityksen hallitukseen pääsisivät myös kansainväliset yhteisöt ja etujärjestöt, joten muutkin kuin amerikkalaiset tahot pääsisivät päätöksentekoon mukaan.

Rekisterinpito ja rekisteröinti taas avattaisiin kilpailulle. Nykyisin domain-nimien rekisteröintiä hoitavat muutamat amerikkalaiset tiedeyhtiöt. Voimassa oleva sopimus päättyy syksyllä. Järjestelmää pidetään nyt jo liian ahtaana, ja "hyvistä" nimistä on Internetin suosion kasvaessa alkanut olla riitaa.

Tavaramerkkien haltijoiden oikeuksia on loukattu, kun jobbarit ovat rekisteröineet itselleen tunnettujen yritysten nimiä myydäkseen ne takaisin kovalla hinnalla. Vihreässä kirjassa ehdotetaan toimia vilpillisten rekisteröintien estämiseksi.

Domain-nimiä ovat www-osoitteiden päätteet, esimerkiksi kansainväliset yritykset käyttävät useimmin päätettä .com ja järjestöt päätettä .org. Sen lisäksi käytössä on maakohtaisia domain-nimiä, joten esimerkiksi Suomessa enemmistö osoitteista päättyy .fi ja Ruotsissa .se.

EU-maat ovat keskustelleet asiasta ja suhtautuvat Yhdysvaltain ehdotuksiin varauksellisesti. EU:ssa ollaan tyytymättömiä siihen, että Yhdysvallat jättäisi ylimmän ja lopullisen tuomiovallan amerikkalaisille tuomioistuimille. Komission mielestä osoitteiden hallinnassa tarvitaan esitettyä laajempaa kansainvälistä yhteistyötä.

Suomen virallinen kanta tulee mukaan EU:n jäsenvaltioiden ja komission yhteisessä vastineessa 23 maaliskuuta. Yhdysvaltain vihreän kirjan ehdotuksia voi sitä ennen kommentoida suoraan amerikkalaisille viranomaisille tai liikenneministeriön Internet-osoitteeseen http://www.vn.fi/lm/vho/tmy/suomi/dns.htm. Yhdysvaltain vihreää kirjaa voi lukea osoitteessa http://www.ntia.doc.gov .

Koonnut: IA
5.3.1998


AJASSA -SIVULLE