Onko nainen naiselle susi?Tutkimustulokset eivät vahvista yleistä uskomusta, että naiset ovat erityisen kateellisia ja pahansuopia toisiaan kohtaan.


Naiset ovat harvoin asemassa, jossa he voisivat käyttää todellista valtaa, totesi psykologian tohtori Kirsti Lonka Osaava nainen -tapahtumassa lauantaina Turussa.

Hän sanoi, että on paljon esimerkkejä erityisesti miesten vuorovaikutusongelmista ja verisistä kilpailutilanteista. Naisilla sen sijaan vuorovaikutustaidot ovat keskimäärin paremmat.

Mehiläiskuningatar ja apinoiden kuningas

Tutkimuksissa on raportoitu ilmiö, jota kutsutaan mehiläiskuningatar-syndroomaksi. Se tarkoittaa, että tietyillä hyvin voimakkaan feminiinisen identiteetin omaavilla naisilla on tapana suosia vastakkaista sukupuolta.

Vastaavaa ilmiötä esiintyy myös miehillä, ja sitä kutsutaan apinoiden kuningas -syndroomaksi.

- Tällaista vastakkaisen sukupuolen suosimista ei ilmene sellaisilla miehillä ja naisilla, joiden sukupuoli-identiteetti on androgyyninen tai vähemmän selkeä, Lonka selosti.

- Apinoiden kuninkaat saattavat työyhteisössä pönkittää valtaansa suosimalla perinteisen roolin omaksuneita naisia ja provosoimalla näiden välistä eripuraa, hän kiteytti.

Lonka varoitti, että jos selitämme vaikeutemme synnynnäisten kykyjemme ja naiseutemme perusteella, tulemme usein entistä enemmän rajoittaneeksi itseämme ja toimintaamme. Tärkeintä on rakentava ilmapiiri ja hyvä tahto.

Työyhteisön jäsenten ei niinkään kannata olla kilpasilla, vaan työskennellä samaa päämäärää kohti. Yhteisenä tavoitteena tulisi olla työyhteisön ja toiminnan kehittäminen entistä paremmaksi, sukupuolesta riippumatta.

STT-IA
2.10.1998


AJASSA -SIVULLE