Tuhansia kissoja hylätään joka vuosi



Kissoja hylätään Suomessa edelleen tuhansia vuodessa, arvioi Suomen eläinsuojeluyhdistys. Määrä on pysynyt ennallaan huolimatta eläinsuojeluyhdistysten jokavuotisesta kampanjoinnista.


- Ongelma ei ole parantunut, jos kohta ei pahentunutkaan, eläinsuojelusihteeri Tiina Notko arvioi.

- Tilanne on kuitenkin siinä mielessä pahentunut, että samaan aikaan ihmisten tietoisuus asiasta on kasvanut.

Tilastoa hylättyjen kissojen määrästä ei ole tehty, mutta Notko arvioi, että eläinsuojeluyhdistykset eri puolilla maata keräävät hoiviinsa ainakin parituhatta kissaa vuosittain.
- Kissoja hylätään erityisesti muuton yhteydessä ja kesämökeille. Ilmiö kasaantuu syksyisin, Notko sanoo.

- Osittain taustalla ovat vanhat uskomukset siitä, että kissa pärjäisi yksinään. Se ei kuitenkaan pidä paikkaansa, vaan kissa on kotieläin, joka todennäköisesti menehtyy yksin luontoon jätettynä. Kissaa ei myöskään arvosteta yhtä paljon kuin esimerkiksi koiraa.

- Suurelta osin kyse on kuitenkin piittaamattomuudesta. Luulen, että monilla hylkääjillä on ikään kuin hyvä aikomus - he aikovat ja aikovat tehdä asialle jotain, mutta loppujen lopuksi mitään ei tule tehtyä. Ennen kaikkea näihin ihmisiin pyrimme kampanjoillamme vaikuttamaan.

Notko tähdentää, että eläinsuojelulain mukaan kesäkissan heitteille jättäminen on eläinrääkkäystä.

Kissa ei ole villieläin

Suurin osa kesällä luontoon jätetyistä kissoista menehtyy talven aikana nälkään tai tauteihin tai paleltuu hengiltä. Osa selviää talven yli, mutta Notkon mukaan niidenkään kohtalo ei ole ruusuinen.

- Kissa ei ole villieläin, joten ne ovat käytännössä nälkiintyneitä ja puolikuolleita. Sama koskee niiden pentuja. Vaikka ne ovatkin syntymävillejä, ne eivät ole villieläimiä.

Jotta kissa ei lähtisi omille teilleen juuri silloin, kun tavarat on pakattu ja lähtö mökiltä takaisin kaupunkiin on edessä, pitäisi kissa ottaa sisälle jo hyvissä ajoin. Karanneen kissan voi hakea talteen myös myöhemmin.

Jos löytää hylätyn kissan, se tulisi ottaa kiinni ja viedä eläinsuojeluyhdistykseen tai kunnalliseen löytöeläinkotiin. Heinäkuun alussa voimaan astuneen lain mukaan jokaisella kunnalla on oltava löytöeläinkoti tai sopimus jonkun muun kunnan löytöeläinkodin käyttämisestä.

Jokaista löytökissaa ei pidä ottaa kiinni, sillä kissa saattaa olla muuten vain omilla matkoillaan.
- Olemuksesta kyllä huokuu, onko kissa hylätty vai muuten vain matkalla pihan poikki, Notko vakuuttaa.

Osalle hylätyistä kissoista löytyy uusi koti, mutta monilla paikkakunnilla jopa suurin osa löytökissoista joudutaan lopettamaan.

Eläinsuojelusäädösten mukaisesti kissan saa lopettaa eläinlääkärin nukutuspiikin lisäksi joko ampumalla aivoihin tai sellaisella kaasulla, joka aiheuttaa välittömän tajuttomuuden ja kuoleman.

Esimerkiksi auton pakokaasu ei käy, sillä määräysten mukaan kaasun on oltava jäähdytettyä ja suodatettua eikä siinä saa olla ärsyttäviä aineita. Myös perinteinen hukuttaminen on eläinsuojelulain vastainen lopettamiskeino.

STT-IA
2.10.1998


AJASSA -SIVULLE