Viikon varrelta - taloutta lyhyesti


Työttömiä yhä vähemmän

Työllisyystilanne parani heinäkuussa eniten palvelualalla ja rakentamisessa. Tilastokeskuksen työvoimatutkimuksen mukaan työttömiä oli heinäkuussa 333 000, mikä on selvästi vähemmän kuin vuosi sitten. Työttömyysaste oli heinäkuussa 12,7 prosenttia eli 2,8 prosenttiyksikköä vähemmän kuin viime vuoden heinäkuussa.

Työttömyyden nopea lasku johtuu Tilastokeskuksen mukaan osittain siitä, että työvoiman tarjonta väheni keskikesän ajaksi. Poikkeuksellisen lämmin heinäkuu sai osan työtä vailla olevista ilmeisesti lopettamaan aktiivisen työnhaun.

Lisäksi työvoiman tarjontaa vähensivät heinäkuulla kesätyönsä päättäneet, jotka eivät enää etsineet uutta työtä.


Kilpailu tietokonealalla tiukkenee

Kolme tietotekniikka-alan suuryritystä aikoo tiivistää yhteistyötyötään nopeuttaakseen Internet-sovellustensa kehitystä. IBM, Sun Microsystems ja Netscape Communications keskittävät yhteistyönsä erityisesti ohjelmointikieli javan ympärille rakentuviin ohjelmiin ja laitteistoihin.

Eilen julkistettu epätavallinen yhteistyöhanke merkitsee sitä, että IBM ja Netscape saavat etulyöntiaseman Sunin kehittämän java-kielen uudistuksien hyödyntämisessä. Sopimuksesta seuraa, että yhtymät paljastavat toisilleen myös kehitystyönsä tuloksia.

Liittoutuminen vahvistanee yhtymien asemaa taistelussa yhteistä vihollista, ohjelmamarkkinoita hallitsevaa Microsoftia vastaan.


Kalliomäki miettii aikalisää

IVO:n ja Nesteen yhteistyötä koskeva selvitystyö saattaa vaatia aikalisää. Kauppa- ja teollisuusministeri Antti Kalliomäki kertoo päättävänsä asiasta viimeistään ensi maanantaina.

Alun perin selvitystyö oli määrä saada valmiiksi elo-syyskuun vaihteessa. Ministeri Kalliomäen mukaan selvitys on edennyt tähän mennessä hyvin. Hänen mukaansa mitään vaihtoehtoja, myöskään IVO:n ja Nesteen fuusiota ei ole vielä suljettu pois.


Uutistoimisto SUT lopettaa

Sanomalehtien uutistoimisto SUT lopettaa toimintansa vuodenvaihteessa. Maakuntien Viestintä Oy:n omistaman uutistoimiston päätoimittaja ja neljä toimittajaa on irtisanottu.

Maakuntalehdet Keskisuomalainen, Karjalainen, Ilkka ja Pohjalainen päättivät aiemmin luopua SUT:n palveluista.
- Siinä vaiheessa todettiin, ettei malli enää toimi, kertoo Maakuntien Viestinnän toimitusjohtaja Sauli Pyyluoma.

Pyyluoman mukaan SUT:n kaltaiselle uutispalvelulle olisi jatkossakin kysyntää. Hän kuitenkin arvelee, että lehtien yhteinen ja voittoa tavoittelematon palvelu on ehkä vanhanaikainen muoto tämmöiselle palvelulle.
- Joustavampi ja ehkä yrittäjävetoinen järjestely voisi olla toimivampi, Pyyluoma uskoo.

SUT aloitti toimintansa keväällä 1992. Sillä oli asiakkainaan enimmillään viitisentoista lehteä.


Konkurssit vähenivät alkuvuonna

Konkursseja pantiin vireille tammi-kesäkuussa viidenneksen vähemmän kuin viime vuonna vastaavaan aikaan. Tilastokeskuksen mukaan konkurssit vähenivät kaikilla muilla aloilla paitsi palvelualalla. Palvelualalla konkurssit lisääntyivät 10 prosenttia viimevuotisesta.

Konkursseja pantiin vireille alkuvuonna reilut 1800. Vuoden toisella neljänneksellä konkurssien määrä oli samalla tasolla kuin vuonna 1990 vastaavaan aikaan. Konkurssit vähenivät kaikissa muissa lääneissä paitsi Kymen ja Lapin lääneissä.


Kuntien lainakanta aleni viime vuonna

Kunnat pystyivät alentamaan lainakantaansa viime vuonna, kävi ilmi maanantaina julkistetusta Kuntaliiton ja sisäministeriön selvityksestä.

Kunnat ja kuntayhtymät ottivat uutta lainaa lähes viisi miljardia markkaa eli kaksi kertaa niin paljon kuin edellisenä vuonna. Entisiä lainoja lyhennettiin kuitenkin vielä enemmän eli 7,5 miljardia markkaa. Kuntien ja kuntayhtymien lainakanta laski siten 23,3 miljardiin markkaan. Tämän vuoden rahoitustarpeeksi kunnissa arvioidaan noin seitsemän miljardia markkaa.

Selvityksen mukaan kuntien vuosikatteen heikkeneminen vähentää lähivuosina kuntien investointihalukkuutta ja lisää säästöpaineita. Yksistään valtion ensi vuoden talousarvioesitys kiristää kuntien taloutta 2,8 miljardia markkaa.

Koonnut: IA
28.8.1997


TALOUS -SIVULLE