BACK
Talous
Kenen kannalta valtionyhtiöt kannattavat

Valtionvarainministeriön työryhmä on ehdottanut valtionyhtiöille uutta hallintomallia, jossa osa yhtiöstä keskitettäisiin yhteen ministeriöön ja yhden ministerin alaisuuteen. Mutta miksi valtiolla ylipäänsä on yhtiötä? Onko niistä jotain hyötyä vai pelkää haittaa? Kysymyksen pohdinta vaatii erilaisten kannattavuuskäsitysten määrittelyä.

Kelan finanssisijoitusvallasta jäljellä vain muistot ja munankuoret

Suuri ja mahtava Kansaneläkelaitos hoitaa laajaa tonttia hyvinvointiyhteiskunnassamme. Tampereen Yliopiston julkisoikeuden laitoksen tutkijaryhmä on selvittänyt perusteellisesti Kelan historiaa ja pohtinut monia eri ulottuvuuksia Kelan kautta kulkevasta sosiaaliturvasta.

Verottajan tehoiskut toimineet, itse ongelma ratkaisematta

Verottajan tekemät ns. tarkastusiskut harmaan talouden yrityksiin ovat tehonneet perinteisiä keinoja paremmin. Iskukohteista on saanut talteen jopa kymmenen kertaa enemmän verovaroja. Itse harmaan talouden aiheuttava ongelma - korkea verokiila - on kuitenkin ratkaisematta.

Yritysten aika sijoittua Kiinaan

Ylitarkastaja Markku Mäkinen kauppa- ja teollisuusministeriöstä arvioi, etteivät Kiinan-kaupassa enää riitä vientiponnistelut. Hän suositteli suoria sijoituksia keskiviikkona Lahdessa pidetyssä seminaarissa.

Kiina ei avaa telemarkkinoitaan

Kiina ei avaa toistaiseksi jättimäisiä telemarkkinoitaan ulkomaisille yrityksille. Televiestintäministeri Wu Jichuan sanoi tiistaina, etteivät olosuhteet Kiinassa ole vielä sellaiset, että markkinat voitaisiin avata ulkomaisille investoinneille.

Tamagotchit viedään käsistä

Keinotekoiset lemmikit eli tamagotchit ovat leluteollisuuden kuluvan vuoden ylivoimainen hittituote. Virtuaalilemmikkien kehittäjä, japanilainen Bandai, voi paukutella henkseleitä: lelua ei tarvitse markkinoida jenilläkään.

Saksan hallitus uskoo julkisen vajeen mahtuvan EMU-raameihin

Saksan hallitus uskoo saavansa riittävän suuret verotulot, jotta maan julkisen talouden vaje pysyy Euroopan talous- ja rahaliitto EMU:n sallimissa rajoissa.

Veroilmoitusta ja veroehdotusta voi vielä täydentää

Viikon verovinkki

Viikon varrelta - taloutta lyhyesti

Työttömiä yhä vähemmän. Kilpailu tietokonealalla tiukkenee. Kalliomäki miettii aikalisää. Uutistoimisto SUT lopettaa. Konkurssit vähenivät alkuvuonna. Kuntien lainakanta aleni viime vuonna.