Sähkökaupan vapautuminen purrut vahvimmin sähköntoimittajaa vaihtaneiden sähkölaskuun



Sähkökaupan vapauttamisen ja kilpailuttamisen myötä runsaat 30 prosenttia asiakkaista sanoo maksavansa aiempaa vähemmän sähköstään. Valtaosalla eli noin 40 prosentilla hinta on säilynyt ennallaan, mutta lähes 10 prosenttia maksaa sähköstään aikaisempaa enemmän.


Tiedot käyvät ilmi maanantaina julkaistusta sähköbarometrista, johon vastasi noin 1 100 yritystä. Loput noin 20 prosenttia eivät vastanneet kysymykseen sähkön hinnasta tai vastaus oli epätäydellinen.

Hinnanalennuksista olivat päässeet hyötymään erityisesti ne, jotka olivat vaihtaneet sähköntoimittajaa. Näistä runsaat 80 prosenttia maksoi sähköstään vähemmän kuin ennen kilpailuttamista.

Suurimmat sähkönkäyttäjät ovat voineet kilpailuttaa sähköntoimittajia kesästä 1995 ja pienemmät yritykset tämän vuoden alusta. Kuluttajien on määrä päästä kilpailuttamaan sähkönmyyjiä ensi kesänä.

Tutkimuksen mukaan suurten käyttäjien alennukset ovat olleet keskimäärin hieman vaille 12 prosenttia. Alle 500 kilowatin asiakkailla hinta on laskenut hieman päälle 10 prosenttia.

Vastaavasti hintojen nousu on ollut suurimmilla käyttäjillä keskimäärin 8,5 prosenttia ja muilla hieman vaille 12 prosenttia.

Vaikka suurten ja pienempien käyttäjien hintamuutokset olivat melko samansuuruisia, suurista selvästi laajempi joukko ilmoitti saaneensa alennuksia. Suurista runsaat 40 prosenttia maksoi sähköstään vähemmän kuin aiemmin, mutta pienemmistä ostajista hinnanalennuksista oli päässyt osalliseksi vasta noin neljännes.

"Kilpailu toimii maksattamatta hintaa kuluttajilla"

Sähköenergialiiton Senerin mukaan tutkimus osoittaa, että kilpailu alalla toimii. Liiton toimitusjohtajan Juha Naukkarisen mukaan myöskään merkkejä hinnanalennusten maksattamisesta tavallisella kuluttajalla ei ole osoitettavissa. Hänen mukaansa käyttäjäryhmästä riippuen kuluttajien keskimäärin 1,5-5 prosentin sähkön hinnan nousu selittyy pääosin kotitalouksiin ja pienkäyttäjiin kohdistetulla energiaverolla.

Tutkimuksen mukaan noin puolet kyselyyn osallistuneista kertoi tehneensä uuden tai uusitun sähkösopimuksen. Pienimmät ovat pääsääntöisesti päätyneet uudistettuun sopimukseen vanhan toimittajan kanssa, mutta suurimmilla uuden toimittajan kanssa tehtyjen sopimusten määrä on selvästi lisääntynyt viime vuodesta.

Vanhassa pysymistä perusteltiin mm. nykyhinnan edullisuudella ja halulla tukea paikallista yhtiötä.

Samoilla syillä perusteltiin myös sitä, että yritys ei ole lähtenyt tai ei ole edes aikeissa kilpailuttaa sähkötoimittajia.

Kilpailussa jo pidempään mukana olleista lähes kaksi kolmasosaa on tehnyt uuden sopimuksen.

Siirtohinnoittelua seurataan tarkoin

Sähkökaupan vapauttaminen ei koske sähkön siirtoa, koska vapaa kauppa edellyttäisi rinnakkaisten sähköverkkojen rakentamista eikä tätä pidetä kansantaloudellisesti perusteltuna.

Vaarana on, että monopoliin jääneen siirron kautta käyttäjiltä peritään kaikesta huolimatta ylihintaa. Kauppaa valvovan sähkömarkkinakeskuksen vt. johtaja Arto Rajala myöntää, että tämä on suuri haaste valvonnalle.

Kauppa- ja teollisuusministeriön energiaosaston ylijohtaja Taisto Turunen puolestaan vakuutti, että kaikkiin epäkohtiin tartutaan tilanteen niin vaatiessa, mutta siirtohinnoittelu on vasta saatu Sähkötarkastuskeskuksen valvontaan.

Hänen mukaansa paras osoitus epäkohtiin tarttumisesta ovat muut vireillä olevat korjaukset lakeihin.

Tutkimuksen mukaan sähkönostajat pitävät suurimpana esteenä kilpailun toteutumiselle juuri siirtohinnoittelua. Osa katsoo, että kilpailu ei ylipäätään ole päässyt käyntiin tai nykykäytäntö on jäykkä. Toisaalta joukko vastaajista ei nähnyt minkäänlaisia esteitä vapaalle kaupalle.

Selvityksen ovat teettäneet kauppa- ja teollisuusministeriö, Sener ja kansainvälinen konsulttiyhtiö Price Waterhouse, joka hakee tutkimuksesta apua eurooppalaisille sähköyhtiöille ja asiakkaille. Euroopassa sähkökaupan kilpailun odotetaan avautuvan lähivuosina. Barometrin teki viestintä- ja konsulttitoimisto BNL Information.

STT-IA
19.12.1997


TALOUS -SIVULLE