BACK
Keralogo
Osaamista - pääomaa

TalousSaadaksesi tuoreimman version, paina Reload -näppäintä

Suomen talous koheni 1997 - työttömyys ja velka yhä pääongelmat

Suomen talouden tila koheni pitkin vuotta 1997. Yritysten tuotteet kävivät kaupaksi niin kotimaassa kuin ulkomailla, tuotanto kasvoi, mutta kuluttajahinnat pysyivät kurissa. Myös korot säilyivät matalina. Talouden suurongelma työttömyys hellitti vain hivenen. Myös valtion velka pysyi suurena. (Päivitys 29.12.1997)


IVO ja Neste yhdistyvät

Valtion pääosin omistamat energiayhtiöt Neste ja IVO niputetaan yhteen. Hankkeella valtio-omistaja pyrkii lisäämään yhteenliittymän iskukykyä Pohjoismaissa ja avautuvilla Euroopan energiamarkkinoilla. Ryppään nimi ratkaistaan myöhemmin.

"Uusi talousministeriö johtamaan pitkän ajan talouslinjauksia"

Palkansaajien tutkimuslaitoksen PT:n johtaja Jukka Pekkarinen ehdottaa julkisen talouden pidemmän ajan linjausten keskittämistä uuteen talousministeriöön. Se toimisi tiiviissä yhteistyössä pääministerin kanssa.

ETLA: Eurosta tulee uusi mahtivaluutta

Runsaan vuoden kuluttua käyttöön otettavasta eurosta on tulossa maailmanlaajuisesti merkittävä suurvaluutta, arvioivat ETLA:n tutkimusjohtaja Kari Alho ja tutkija Ville Kaitila. Valuuttakurssiriskin poistuessa suomalaiset yritykset hyötyvät eurosta enemmän kuin muiden EU:n jäsenmaiden yritykset.

TT huolissaan yritysten hitaasta EMU-valmistelusta

Suurista yrityksistä kaksi kolmasosaa on jo aloittanut valmistautumisen yhteisen rahan tuloon. Pienistä yrityksistä puolet ei ole edes selvittänyt, mitä vaikutuksia euroon siirtymisellä on.

Työministeriö: Työttömyys väheni vuodessa yli 50 000:lla

Työvoimatoimistoissa oli marraskuun lopussa 377 000 työtöntä työnhakijaa, mikä on 50 600 vähemmän kuin vuotta aiemmin, selviää työministeriön tuoreesta työllisyyskatsauksesta. Ministeri Sinikka Mönkäre haluaisi uudistaa työttömyystilastoja siten, että ne kertoisivat selvemmin aktiivisesti työtä hakevien määrän. Näin työttömyysluvut putoaisivat jopa alle 300 000:een.

Sähkökaupan vapautuminen purrut vahvimmin sähköntoimittajaa vaihtaneiden sähkölaskuun

Sähkökaupan vapauttamisen ja kilpailuttamisen myötä runsaat 30 prosenttia asiakkaista sanoo maksavansa aiempaa vähemmän sähköstään. Valtaosalla eli noin 40 prosentilla hinta on säilynyt ennallaan, mutta lähes 10 prosenttia maksaa sähköstään aikaisempaa enemmän.

Viikon EMU-puheet

Euron siirtymäsuunnitelma päivitetty. Ekonomistit suosivat Duisenbergiä. Tietmeyer pelkää euron leimaamista syntipukiksi työttömyyteen. Suomalaisten EMU-kanta ristiriitainen.

Yrittäjän on vielä mahdollista lisätä pääomatuloa

Viikon verovinkki

Viikon varrelta - taloutta lyhyesti

Suomalaiset teollisuusjohtajat näkevät suhdannetilanteen yhä hyvänä. Vaihtotaseen ylijäämä 25,2 miljardia. Valuuttavaranto 50,7 miljardia. Kauppataseen ylijäämä 4,7 mrd lokakuussa. OECD: Aasian kriisi saattaa hidastaa talouskasvua. Teollisuustuotanto kasvoi. Inflaatio marraskuussa 1,9 prosenttia.