al-Gamaa al-Islamiyan tavoite on puhtaasti islamilainen valtio

Yli tuhat kuollut terroristi-iskuissa Egyptissä



Egypti taistelee islamilaisterrorismia vastaan kovalla ennaltaehkäisyllä, moskeijoiden valvonnalla sekä tiukalla tuomioistuinkäytännöllä. Vuodesta 1992 lähtien on poliittis-uskonnollisissa väkivaltaisuuksissa kuollut noin 1100 henkeä ja haavoittunut monta kertaa enemmän.


Esimerkiksi kolme poliisia kuoli ja kuusi haavoittui terrori-iskussa etelä-egyptiläistä poliisiasemaa vastaan pari viikkoa sitten lauantaina. Kuukautta ennen, lokakuun 16. päivänä poliisi teki ratsian ääri-islamilaisten piilopaikkaan. Taistelussa kuoli neljä henkeä.

Molemmat taistelut käytin Deir Mawas’in kaupungissa Etelä-Egyptissä, missä on ollut eniten yhteenottoja ääri-islamilaisten ja poliisin välillä.

Tavoitteena islamilainen valtio

Deir Mawasin veriteot ovat esimerkkejä tapahtumista, joissa noin 1100 ihmistä on menettänyt henkensä viimeisen neljän vuoden aikana. Terrori-iskujen takana on ”Islamilainen Ryhmä” -niminen järjestö, eli al-Gamaa al-Islamiya. Se toimii pääasiassa eteläisen Egyptin köyhillä alueilla - Assiyutissa, Minyassa ja Qenassa.

Se - toisin kuin islamilaisten ja myös fundamentalistien valtaenemmistö - uskoo väkivallan ja terrorin oikeutukseen islamilaisuuden levittämisessä. Ryhmä aloitti kampanjan hallituksen kaatamiseksi ja Iranin tapaisen islamilaisen valtion luomiseksi vuonna 1992.

Iskuja elokuvateattereihin ja turistikohteisiin

Viimeaikaista terroriteoista tunnetuin on Kairossa 18.4. tapahtunut isku kreikkalaista turistiryhmää vastaan. Hotel Europan edessä tehdyssä iskussa kuoli 18 ja haavoittui 17 turistia.

Turistikohteiden vastaisilla iskuilla pyritään heikentämään Egyptille tärkeää turismielinkeinoa. Lisäksi Hotel Europan iskussa arvellaan, että terroristit luulivat kreikkalaisia israelilaisiksi.

Kaikki iskut eivät kuitenkaan kohdistu hallituksen edustajiin, poliiseihin tai turisteihin.

Esimerkiksi helmikuun 25. päivänä joukko aseistautuneita miehiä tunkeutui Ezbet al-Qiptín kylään ja ampui siellä sumeilematta ihmisiä. Kylän kaikki kolmisen tuhatta asukasta ovat kopti-kristittyjä, sen nimikin tarkoittaa ”Koptien kylää”. Joskus iskun syyksi riittää yksinkertaisesti se, että uhreina on kristittyjä.

Tuomiot sotaoikeudessa

Egyptin hallitus taistelee ääri-islamilaisuutta vastaan kovin ottein. Hyvä esimerkki on viime sunnuntaina alkanut sotaoikeuden istunto yhdeksäätoista terrorismista syytettyä miestä vastaan Kairossa.

Syyttäjän mukaan miehet olivat hyökänneet kahteen elokuvateatteriin Kairon esikaupungissa, heittäneet kaksi pommia turistibussiin, murhanneet yhden poliisin tämän kotiovella ja lisäksi haavoittaneet useita poliisiratsian yhteydessä käydyssä tulitaistelussa. Kolme syytetyistä istuu jo elinkautista vankeustuomiota muista terrori-iskuista.

Juttu käsitellään sotilastuomioistuimessa, koska presidentti Hosni Mubarakin asetuksen perusteella ääri-islamilaisuutta koskevat jutut kuuluvat sinne. Tuomiot ovat nopeampia kuin Egyptin ruuhkaisissa ja byrokraattisissa alioikeuksissa.

Ihmisoikeusjärjestöt ovat kuitenkin arvostelleet käytäntöä voimakkaasti. Syynä on se, ettei sotilastuomioistuimen tuomioista voi hakea muutosta kuin presidentti Mubarakilta itseltään. Väärän tuomion sattuessa syyttömänä syytetyn asema on siis onneton. Egyptissä on teloitettu vuodesta 1993 lähtien 56 ääri-muslimia.

Moskeijoita kansallistetaan

Yhtenä keinona taistella ääri-islamilaisuutta vastaan Egypti on päättänyt ottaa yksityiset moskeijat parempaan valvontaan.

Lokakuussa hallitus julkisti viisivuotissuunnitelman, jonka mukaan se kansallistaa 30 000 yksityistä moskeijaa. Samassa kuussa otettiin hallituksen valvontaan 608 ja viime viikolla 750 moskeijaa.

Ministeri Safwat el-Sherif sanoi tiedotusvälineille, että hallitus tulee asettamaan 6500 al-Azhar Yliopistosta valmistuvaa opiskelijaa - jatkokoulutuksen jälkeen - hoitamaan kansallistettuja moskeijoita. Al-Azhar on Egyptin johtava islamilainen korkeakoulu ja samalla yksi maailman johtavista islamilaisista instituuteista.

El Sherifin mukaan näiden toimien tarkoituksena on ”estää se, että moskeijoihin tunkeutuisivat uskonnollisesti epäpätevät ihmiset”.

Ennaltaehkäisyä

Paras tapa missä tahansa torjunnassa on aina ennaltaehkäisy. Sama pätee myös terrorismin nujertamiseen.

Niinpä Egyptin pääkaupungin Kairon katukuvassa näkyykin runsaasti rynnäkkökiväärein ja pumppuhaulikoin varustautuneita poliiseja turistikohteiden, liike- ja hallintokeskusten lähellä.

Eikä kukaan egyptiläinen katso pitkään sitäkään, jos näitä seisoo jonkin rakennuksen lähikadulla kymmenittäin. Se kertoo vain siitä, että jonkun riittävän tärkeän henkilön musta auto aikoo kohta ajaa paikalle.

LAURI KAIRA
Kairo
5.12.1996


OTSIKKOSIVULLE