PääkirjoitusPolitiikkaKotimaaUlkomaatTalousTiedeKolumnitAjassaSisältö
Haku Verkkouutisista
RSS
Ulkomaat 

Namibiassa muistettiin hererojen kansanmurhaa

IA, 11.1.2004


Namibiassa järjestettiin sunnuntaina tilaisuuksia sata vuotta sitten alkaneen herero-heimon kapinan muistoksi. Keisarillisen Saksan siirtomaajoukot kukistivat kapinan verisesti ja tappoivat noin 80 prosenttia herero-heimosta.

Hererojen entisessä pääkaupungissa Okahandjassa järjestettyyn tilaisuuteen osallistui myös Saksan Namibian-suurlähettiläs Wolfgang Massing. Namibian hallituksen edustajia ei sen sijaan ollut paikalla. Pääkaupungissa Windhoekissa järjestettiin myöhemmin myös ekumeeninen jumalanpalvelus.

Ensimmäiset saksalaiset saapuivat Namibian alueelle 1880-luvulla Euroopan suurvaltojen hankkiessa kilpaa siirtomaita. Seuraavat pari vuosikymmentä alueelle saapui lisää saksalaisia ja myös sotilasjoukkoja vuonna 1894, jolloin hererojen asema kävi yhä tukalammaksi.

Maansa ja karjansa anastamisesta, raiskauksista ja lynkkaukista tarpeekseen saaneet hererot aloittivat kapinan 12. tammikuuta 1904 kapinan. Elokuussa 1904 Samuel Mahereron johdolla hererot surmasivat Okahandjassa arviolta 200 saksalaista siviiliä. Surmatut olivat miehiä, naisten ja lasten henki säästettiin.

Saksan keisari Wilhelm II sai raivokohtauksen kuultuaan tapauksesta, ja antoi käskyn kukistaa kapina - verisesti. Saksa lähetti paikalle jo Itä-Afrikassa massamurhaajana kunnostautuneen kenraaliluutnantti Lothar von Trothan.

Trothan johtamat joukot surmasivat kapinassa ja sen jälkiselvittelyissä noin 65 000 hereroa eli noin 80 prosenttia koko kansasta.

Trotha antoi myös tuhoamiskäskyn (Vernichtungsbefehl), jota voidaan pitää natsi-Saksan kansanmurhakäskyjen edeltäjänä. Käskyn mukaan kaikki hererot - miehet, naiset ja lapset, olivatpa he aseettomia tai aseistettuja - oli tapettava ilman armoa.

Hererojen kukistamisessa oli myös selkeästi esillä viittauksia vastustajan rodulliseen alemmuuteen. Näillä rotuopeilla oli kohtalokkaat seuraukset vain 30 vuotta myöhemmin natsivallan aikana. Samalla Saksan armeija osallistui ensimmäistä kertaa kokonaisen kansan tuhoamiseen.

Lähde:
Enzo Traverso: The Origins of Nazi Violence. New York 2003

Copyright Verkkouutiset - ISSN 1458-4441Suomen Kansallisverkko OyMediakorttiPalautelomake