PääkirjoitusPolitiikkaKotimaaUlkomaatTalousTiedeKolumnitAjassaSisältö
Nettistudio
Haku Verkkouutisista
RSS
Ulkomaat 

Suomi totiseen lobbaukseen YK:n turvaneuvostopaikasta

EEVA HALTSONEN, 17.3.2009


Ulkoministeri Aleksander Stubb (kok.) kuuluttaa muutosta YK:n turvallisuusneuvoston toimintaan, joka hänen mielestään ei heijasta 2000-luvun yhteiskuntaa. Hän sanoi tiistaina, että YK on marginalisoitunut, koska turvallisuusneuvosto ei ole toiminut. Onnistumisen aste ei ole ollut erikoisen hyvä, esimerkiksi Kongossa. Stubb liputti kuitenkin YK:lle ja ilmoitti nimittäneensä erityislähettilään lobbaamaan Suomea turvaneuvoston jäseneksi kolmen vuoden kuluttua.

Toukokuun alusta lukien suurlähettiläs Pasi Patokallio (kuvassa oikealla) on siis Suomen ykköslobbari turvaneuvostohankkeessa. - Virkamiestason ykköslobbari, hän korostaa Verkkouutisille. Ministeriössä se on tietenkin ulkoministeri Stubb.

Viralliset turvallisuusneuvostoehdokkaat on nimetty jo vuonna 2002: Suomen kanssa kilpailevat Australia ja Luxemburg. Vaali ratkeaa YK:n 192 jäsenmaan äänestyksessä, kun yleiskokous äänestää asiasta syksyllä 2012. Siellä jokaisella valtiolla on yksi ääni, niin suurilla kuin kaikkein pienimmilläkin.

”Isompi vaihde silmään”

Tiekartta kulkee Patokallion mukaan siten, että Suomi hankkii kannatusta ja sitähän on jo tehty; ei lähdetä nollapisteestä, kun asia on ollut tiedossa jo useamman vuoden. - Nyt vaan pannaan tämmöinen isompi vaihde silmään, hän kuvaa.

Suomen edut ovat Stubbin ja Patokallion mukaan pienuus: pieniähän on valtaosa YK:n jäsenvaltioista. Suomi on sitoutunut YK:n toimintaan, sillä on 50 vuoden näyttö toiminnasta YK:ssa rauhanturvatoiminnassa ja kapasiteettia toimia jatkossakin myös muissa toimissa kuin rauhanturvaamisessa.

Turvallisuusneuvoston toiminta on edistää kansainvälistä rauhaa ja turvallisuutta, korostaa Patokallio. Suomen näkemys turvallisuudesta on laajempi kuin sotilaallinen turvallisuus: sosiaaliset ja taloudelliset kysymykset, joissa Suomi on ollut aktiivinen.

- Näyttöä, kapasiteettia ja hyvä maine pohjoismaana, hän summaa, mutta muistuttaa, että se ei tarkoita, ettei kilpakumppaneilla – Luxemburgilla ja Australialla olisi. - Ei tule helppo kampanja, hän sanoi, mutta lähdemme luottavaisena ja hyvin eväin.

Suomi on rotaatiosopimuksen mukaan pohjoismaiden yhteinen kandidaatti: ne asettuvat vuorollaan ehdokkaaksi turvallisuusneuvostoon ja nyt on "Suomen vuoro". Neljä varmaa maata on, mutta 187 on jäljellä taivutettavaksi.

Copyright Verkkouutiset - ISSN 1458-4441Suomen Kansallisverkko OyToimitusPalautelomake