PääkirjoitusPolitiikkaKotimaaUlkomaatTalousTiedeKolumnitAjassaSisältö
Haku Verkkouutisista
RSS
Tiede 

Johdon kyvykkyys tärkein menestystekijä

IA, 16.12.2005


Asko Saatsin väitöstutkimuksen mukaan yritys, klusteri ja seutu menestyvät, jos niillä on kyvykäs johto.

Saatsin väitöskirja on teoreettinen synteesi alueellisten klusterien toiminnasta. Globaalin kilpailun ja kulttuurien kohtaamisen ja uudelleenmuotoutumisen keskiössä on jatkossa tärkeää se, miten alueelliset ja toiminnalliset klusterit kykenevät luomaan uusia liiketoiminnallisesti arvokkaita ratkaisuja markkinoille.

Tutkimuksessa tarkastellaan, voidaanko löytää erilaisia menestystekijöitä, joista yhdessä syntyy menestyvä yritys, klusteri tai kuntaseutu. Klusterilla tutkimuksessa tarkoitetaan yritysjoukkoa, joka palvelee samalla maantieteellisellä alueella arvoketjuna samoja asiakkaita.

Tutkimuksessa havainnoidaan sellaisia olemassa olevien yritysten menestystekijöitä, joita voidaan laajentaa systeemiteoreettisesti myös yritysten ulkopuolelle, esimerkiksi yritysten väliseen yhteistyöhön. Tällaisten tekijöiden kautta voidaan edistää yritysten verkostossa ja koko seudulla tapahtuvaa kasvua. Tutkimuksessa ei tarkastella yksittäisten yritysten syntymistä, kasvua tai olemassaolon säilymistä eikä liioin yrittäjän henkilöön liittyviä asioita.

Tutkimuksen teoriapohja koostuu yleisestä systeemiteoriasta, klusteriopista, meemin käsitteestä sekä tutkimuksista, jotka selittävät yritysten, klustereiden ja seutujen menestystekijöitä. Organisaatio kuvataan systeeminä, jonka rakennetta ja ulkomaailmaa kuvataan laajentamalla systeemin käsitettä. Systeemin toiminnassa huomioidaan tilannetekijät kontingenssiajattelun mukaisesti.

Tutkimuksen empiirisen osan muodostaa kaksivaiheinen kyselytutkimus yläsavolaisille yrityksille, elinkeinotoimijoille ja kuntapäättäjille yritysten, klustereiden ja kuntaseutujen menestystekijöistä. Siihen saatiin vastauksia 125 taholta. Faktorianalyysin avulla selvitetään, mitkä yksittäisistä menestystekijöistä voidaan heijastaa yritystasolta aina kuntatasolle.

Johtajuus korostuu

Tutkimuksessa nousee esille erityisesti sekä johtajuuteen (leadership) että johtamiseen liittyvien tekijöiden merkitys kaikilla tasoilla. Johdon kyvykkyys osoittautui tärkeimmäksi yksittäiseksi menestystekijäksi kaikilla tasoilla yli 150 menestystekijän joukosta. Systeemin koon kasvaessa korostuu transformatiivisen eli yhteisöllisen johtamisen merkitys.

Saatsin tutkimuksen mukaan yritys menestyy, jos sillä on kyvykäs, yritystä jatkuvasti kehittämään pystyvä johto.
- Jos johto pystyy luomaan yritykseen hyvän ilmapiirin ja jos yritys pysyy mukana kehityksen kilpajuoksussa ja tuottamaan tehokkaasti asiakkaiden arvostamia tuotteita ja palveluja, niin yrityksen menestymisen edellytykset ovat olemassa.

Klusteri puolestaan menestyy, jos sillä on kaukokatseinen, viisas johto, joka kykenee jatkuvaan innovaatioon ja kehittämiseen, ja jos sillä on näkyvää esikuvajohtajuutta.
- Lisäksi jos yritysjoukon omistus on sitoutunut ja se onnistuu hankkimaan työvoimakseen hyviä, hiljaista tietoa omaavia avainhenkilöitä, niin useiden yritysten muodostaman klusterin menestyminen varmistuu, Saatsi sanoo.

Niin ikään Saatsin mukan seutu menestyy, jos sillä on kyvykäs johto, joka kykenee ylläpitämään jatkuvaa kehittämistä ja henkistä vireyttä. Seudun menestyminen edellyttää johdon toiminnan luomaa luottamuksen ilmapiiriä ja seudun palvelurakenteelta yleensä ottaen hyvää tasoa.

Yritysten, klustereiden ja kuntaseutujen menestystekijät ovat Saatsin mukaan pääosin sisäsyntyisiä.
- Johtopäätöksenä voidaan todeta, että jos menestystekijät ovat kunnossa, niin koko systeemi on kunnossa. Mitä monimutkaisemmasta systeemistä on kysymys, sitä tärkeämmäksi menestystekijäksi nousee leadership-kyvykkyys eli johtajuus. Se synnyttää motivaatiota ja luottamusta sekä systeemin sisälle että sen ulkopuolelle.

Tutkimuksessa luodaan uusi käsite, metaklusteri, joka on seutukunnan megaklustereiden toiminnallinen funktio. Megaklusteri koostuu useammasta kuin yhdestä yksittäisestä klusterista. Saatsin mukaan väitöstutkimuksen tuloksia voidaan käyttää luotaessa uutta, yritysten yhteistoimintaan perustuvaa yritystoimintaa.
- Näin voidaan edistää uusien klustereiden ja toimialojen syntymistä Suomen seutukuntiin.

Asko Saatsin väitöskirja Metaklusteri – Systeemiteoreettinen näkökulma yrityksen, klusterin ja seudun menestystekijöihin Ylä-Savossa tarkastetaan lauantaina 17. joulukuuta Vaasan yliopistossa.

Copyright Verkkouutiset - ISSN 1458-4441Suomen Kansallisverkko OyMediakorttiPalautelomake