PääkirjoitusPolitiikkaKotimaaUlkomaatTalousTiedeKolumnitAjassaSisältö
Haku Verkkouutisista
RSS
Tiede 

Jäämiehen viimeinen ateria

PP, 17.9.2002


Ötzin viimeiset ateriat on selvitetty, kertoo BBC. 5300 vuotta sitten henkensä heittänyt jäämies herkutteli hirvenlihalla juuri ennen kuolemaansa. Sitä ennen hän oli syönyt viljaa, kasveja ja alppikaurista.

Jäämiehen muumio löydettiin Italian alpeilta vuonna 1991. Sen jälkeen se on käynyt läpi tarkat tutkimukset. Hiljattain paljastui piikivestä valmistetty nuolenpää Ötzin selästä sekä syvä haava hänen oikeasta kädestään. Molemmat vahvistavat teoriaa, että Ötzi heitti henkensä väkivallan uhrina.

Jäämiehen ruumista säilytetään pakastettyna Etelä-Tirolin arkeologisessa museossa Bolzanossa. Kaksi vuotta sitten ruumis sulatettiin hetkeksi, jotta tutkijat saattoivat ottaa siitä näytteitä kuten siitepölyä ja viljanjyviä myöhempää analyysia varten.

Tuloksena saatu tietoaines on yhdistetty, jotta siitä saataisiin kuva Ötzin elämäntavasta ja viimeisistä liikkeistä sekä nyt myös viimeisistä aterioista.

Kahden vuoden DNA-tutkimus

Franco Rollo Camerino yliopistosta tutki kollegoineen kahden vuoden ajan DNA-näytteitä. Työ oli erittäin hankalaa, sillä jäljellä oli vain pieniä osia hajonneesta DNA:sta. Tutkimustulokset julkistettiin Proceedings of the National Academy of Sciences -aikakauslehdessä. Siinä tutkijat kuvailivat Ötsin viimeistä taivalta seuraavasti.

- DNA-analyysin mukaan metsästäjä/taistelijan viimeinen matka kulki läpi havumetsäalueen puolivälin korkeudella, missä hän todennäköisesti söi ensimmäisen aterian, joka koostui viljasta, kasveista ja alppikauriista. Hän päätyi kuolemaansa kivisessä notkossa 3200 metriä merenpinnan yläpuolella, mutta nautti ennen kuolemaansa punaista hirven lihaa ja mahdollisesti viljaa.

Rollon mukaan tutkijat olivat erittäin vaikuttuneita Ötzin aterioiden laadusta. Hänen aikalaisensa söivät jäniksiä, rottia ja oravia - kaikenlaista. Mutta jäämiehellä oli viimeisenä aterianaan alppikaurista ja hirveä - varsinainen juhla-ateria.

Tutkijoiden mukaan Ötzi oli 159 senttiä pitkä ja 46-vuotias. Kuollessaan hän kärsi niveltulehduksesta ja piiskamadoista.

Copyright Verkkouutiset - ISSN 1458-4441Suomen Kansallisverkko OyMediakorttiPalautelomake