PääkirjoitusPolitiikkaKotimaaUlkomaatTalousTiedeKolumnitAjassaSisältö
Haku Verkkouutisista
RSS
Tiede 

Lämmin kesä viivästytti lähtöä:

Kurkien muutto meneillään

PP, 10.9.2002


Kurkien muutto on yksi syksyn näyttävimmistä tapahtumista luonnossa. Pohjois-Pohjanmaalla Vihannissa havaittiin tiistai-aamupäivän aikana 4500 muuttavaa kurkea.

Kurjet lähtivät suurin joukoin muuttomatkalle aamupäivällä, kerrotaan lintuharrastajien keskusjärjestöstä BirdLife Suomesta. Linnut saavuttanevat etelärannikon iltaan mennessä.

Kurkien syysmuutto alkaa vähitellen jo elokuussa. Päämuutto jakautuu aina useaan huippupäivään: Syyskuun alkupuoliskolla matkaan lähtevät pääosin Pohjois-Pohjanmaan kokoontumisalueiden linnut. Suurimmat muuttosummat lasketaan tällöin usein Pirkanmaalla.

Viimeisenä Suomesta poistuvat Vaasan lähelle Söderfjärdenin peltoaukealle kokoontuvat linnut. Nämä kurjet lähtevät liikkeelle yleensä vasta lokakuussa. Söderfjärden on Suomen tärkein kurkien levähdysalue, ja se on mukana BirdLifen tärkeiden lintualueiden (IBA, Important Bird Areas) listalla.

Lämmin kesä siirsi muuttomatkaa

Poikkeuksellisen lämmin kesä on siirtänyt kurkien muuttomatkaa ja niitä on kerääntynyt Etelä-Suomen pelloille syömään viljaa tai puintijätettä. Syyskuun aikana muuttohalut kasvavat ja komeat kurkiaurat alkavat näkyä taivaalla.

- Ensimmäiset hallat kiihdyttävät muuttoa, joka jatkuu vielä lokakuulle. Joitakin viivyttelijöitä saatetaan tavata vielä myöhemminkin, mutta se on aika harvinaista. Silloin yleensä emot ovat jääneet lentokyvyttömän kurjenpoikasen turvaksi, kertoo Lauri Hänninen BirdLife Suomesta.

Kurkien syksyinen kokoontuminen on elämys, josta Ruotsin puolella on keksitty tehdä turistinähtävyys. Suomessa muuttoreittien varteen viitoitusta ei ole.

Viljelijän pelloilla tankkaavat lähtijät saattavat saada huomattavaa vahinkoa aikaan. Hännisen mukaan Pohjois-Karjalassa kurjille pyritään parhaillaan järjestämään omia riistapeltoja, joilta ne voisivat hakea matkaravintonsa.

Kurkikanta pysynyt ennallaan

Soiden ojitus on vähentänyt kurkien perinteistä elinympäristöä. Niinpä ne hakevat nyt ravintoaan pelloilta ja ranta-alueilta. Koska kurjet ovat sopeutuneet muutoksiin, Suomen kurkikanta on säilynyt entisellään - pesivien parien määräksi arvioidaan noin 19 000.

Kuoriutuessaan kurjenpoikanen on vain nyrkinkokoinen, mutta emo huoltaa jälkeläisensä huolella ja täyteen mittaan kasvaneena lintu on jo toista metriä pitkä. Kurki on Suomen suurimpia lintuja; aikuisen linnun siipiväli on jopa 220 cm.

Kurkiaurat suuntavat aluksi Viroon ja Unkarin pustalle, josta ne lentävät talveksi Espanjaan ja Pohjois-Afrikkaan. Parvissa voi olla satoja lintuja, ja muuttoparvien trumpettitöräykset kantavat jopa kilometrien päähän.

Lähteet: STT, BirdLife Suomi

Copyright Verkkouutiset - ISSN 1458-4441Suomen Kansallisverkko OyMediakorttiPalautelomake