PääkirjoitusPolitiikkaKotimaaUlkomaatTalousTiedeKolumnitAjassaSisältö
Nettistudio
Haku Verkkouutisista
RSS
Tiede 

Avaruusilmaston muutokset hämmästyttävät tutkijoita

PP, 17.3.2009


Samalla kun auringon magneettikentän voimakkuus on heikentynyt, on kosmisten säteiden määrä noussut voimakkaasti. Aurinkotutkijat äimistelevät avaruusilmaston muutoksia tällä viikolla Saariselällä.

Uusimmat tutkimustulokset osoittavat, että Auringon poikkeuksellisen voimakkaan aktiivisuuden kausi on päättymässä.

Auringon magneettikentän voimakkuus ja aurinkotuulen tiheys on puolittunut muutamassa vuodessa. Vastaavasti kosmisten säteiden määrä on noussut korkeammalle tasolle kuin koskaan mitattuna aikana yli 50 vuoteen. Tämä kehitys on tullut täytenä yllätyksenä aurinkotutkijoille.

Muutama vuosi sitten osoitettiin, että Auringon magneettinen toiminta on ollut viimeisten 70 vuoden aikana aktiivisempaa kuin koskaan yli tuhanteen vuoteen. Näillä muutoksilla on suuri merkitys maapallon ilmastolle. Aiempi Auringon voimistunut toiminta on osaltaan aiheuttanut maapallon ilmaston lämpenemistä sadan viime vuoden aikana.

Avaruusilmaston nykyinen muutos kohti heikompaa aktiivisuutta voi siis jatkossa viilentää ilmastoa ja täten merkittävästi muuttaa maapallon ilmaston ennustettua kehitystä lähivuosina.

Auringon toimintaa tutkivat tutkijat kokoontuvat Saariselälle 18.-21.3.2009 tarkastelemaan viime aikoina saatuja tutkimustuloksia. Oulun yliopiston fysikaalisten tieteiden laitoksen ja Sodankylän geofysiikan observatorion järjestämään kokoukseen osallistuu 120 tutkijaa 24 maasta.

Space Climate Symposium -kokous on kolmas kansainvälinen tutkijatapaaminen, joka käsittelee niin kutsuttua avaruusilmastoa. Avaruusilmastotutkimuksen kohteena ovat Auringon toiminnan pitkän aikavälin vaihtelut ja niiden vaikutus koko Auringon hallitsemaan avaruuteen, mukaan lukien Maan lähiavaruus, ilmakehä ja ilmasto.

Copyright Verkkouutiset - ISSN 1458-4441Suomen Kansallisverkko OyToimitusPalautelomake