PääkirjoitusPolitiikkaKotimaaUlkomaatTalousTiedeKolumnitAjassaSisältö
Nettistudio
Eurostudio
Haku Verkkouutisista
RSS
Tiede 

Kuparihiukkasilla saa paperille sähköä

IA, 6.3.2009


Helsingin yliopistossa työskentelevä polymeerikemian tutkimusryhmä on onnistunut tekemään nanokokoisia metallisia kuparipartikkeleita. Tutkimuksen tulos on mielenkiintoinen, sillä polymeereillä suojattuja metallipartikkeleita voi käyttää myös elektroniikan sovelluksessa. Asiasta raportoitiin vastikään alan kansainvälisessä julkaisussa.

Helsingin yliopistossa työskentelevä polymeerikemian tutkimusryhmä on onnistunut tekemään nanokokoisia metallisia kuparipartikkeleita. Kun partikkelien eli pienten hiukkasten koko pienenee nanoluokkaan eli metrin miljardisosiin, materiaalin ominaisuudet muuttuvat huomattavasti.

Toisin kuin bulkkimateriaaleissa, nanopartikkeleissa pinta-atomeiden määrä on huomattavan paljon suurempi kuin materiaalin sisällä olevien atomeiden määrä, mikä aiheuttaa esimerkiksi hyvin alhaisen sulamislämpötilan nanomateriaaleille.

Tutkimusryhmän valmistamista partikkeleista voidaan sopivalla lämpökäsittelyllä eli sintrauksella muodostaa paperille kerroksia ja kuvioita, jotka johtavat sähköä.

Tutkimuksen tulos on mielenkiintoinen, sillä polymeereillä suojattuja metallipartikkeleita voi käyttää myös elektroniikan sovelluksessa: paperille voidaan painaa erilaisia älykkäitä kuvioita, jotka saattavat tulevaisuudessa korvata esimerkiksi elektroniikkalevyt.

Tutkimus tehtiin Helsingin ylipistossa professori Heikki Tenhun johdolla. Hän vetää ns. älykkäitä polymeerejä syntetisoiva ja kontrolloituja polymerointireaktioita tutkivaa ryhmää. Polymeerit ovat suurimolekyylisiä yhdisteitä, jotka funktionaalisina materiaaleina muuttavat ominaisuuksiaan ympäristöolosuhteiden muuttuessa.

HY:n polymeerikemian laboratorio on osa Suomen Akatemian huippuyksikköä.

Copyright Verkkouutiset - ISSN 1458-4441Suomen Kansallisverkko OyToimitusPalautelomake