PääkirjoitusPolitiikkaKotimaaUlkomaatTalousTiedeKolumnitAjassaSisältö
Nettistudio
Eurostudio
Haku Verkkouutisista
RSS
Tiede 

Suomessa syrjitään skitsofreniaa sairastavia erityisen paljon

SH, 24.2.2009


Skitsofreniaa sairastavat henkilöt leimataan Suomessa ja heitä syrjitään. Tilanne on tuoreen kansainvälisen tutkimuksen mukaan Suomessa keskimääräistä pahempi kuin muissa Euroopan maissa, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL).

Skitsofreniaa potevien henkilöiden syrjintää esiintyy monessa muodossa. Tutkimusaineiston mukaan suomalaisista mielenterveyskuntoutujista puolet oli kokenut diagnoosinsa takia henkilökohtaiseen turvallisuuteen kohdistuvaa haittaa, kuten pahoinpitelyä tai päällekarkausta.

Fyysisen muodon saanut syrjintä oli Suomessa kaksi kertaa tavallisempaa kuin keskimäärin kansainvälisesti.

Kaksi kolmesta suomalaisesta mielenterveyskuntoutujasta kertoi syrjinnästä ystäväpiirissä ja lähes puolet perheessään. Myös syrjintä työelämässä oli tavallista. Vain harva koki saaneensa positiivista erilliskohtelua mielenterveysongelmansa takia.

Syrjintä johtaa itsesyrjintään

Enemmistö mielenterveyskuntoutujista oli diagnoosinsa takia jättänyt hakematta työtä tai koulutusta. Useimmat kokivat myös tarvetta piilotella diagnoosiaan muilta.

Kansainvälisessä vertailussa vain kolmessa maassa tilanne oli huonompi kuin Suomessa.

- On mahdollista, että Suomessa riittämätön panostus mielenterveysavopalveluihin liittyy syrjiviin asenteisiin, sanoo THL:n tutkimusprofessori Kristian Wahlbeck.

Lancet-lehdessä julkaistu tutkimus kuvaa skitsofreniaa sairastavien ihmisten syrjintäkokemuksia 27 maassa. Suomessa tutkimus toteutettiin THL:n Vaasan toimintayksikön toimesta yhteistyössä Vaasan sosiaalipsykiatrisen yhdistyksen Sateenkaaritalon kanssa.

Copyright Verkkouutiset - ISSN 1458-4441Suomen Kansallisverkko OyToimitusPalautelomake