PääkirjoitusPolitiikkaKotimaaUlkomaatTalousTiedeKolumnitAjassaSisältö
Nettistudio
Haku Verkkouutisista
RSS
Tiede 

Stonehengen mysteeri selvisi

SH, 22.9.2008


Stonehenge on rakennettu 2 300 vuotta eKr., paljastaa monumentin vanhimmille kiville tehty radioaktiivinen iänmääritys. Arkeologit paljastivat maanantaina, että Stonehenge toimi neoliittisessä Britanniassa paikkana, jolla oli parantavia voimia.

Professorit Timothy Darvill ja Geoffrey Wainwright saivat Stonehengen mysteerin selville sen jälkeen, kun he saivat maaliskuussa luvan kaivaa ojan kiviympyrän sisään. Sitä ennen 44 vuoteen yksikään tiedemies ei olllut saanut lupaa tehdä kaivauksia maailman perintökohteisiin lukeutuvalla Stonehengellä.

Stonehenge on rakennettu 4 300 vuotta sitten, 300 vuotta myöhemmin kuin aiemmin on luultu. Professorit uskovat, että Stonehenge oli paikka, jolla oli parantavia voimia. He löysivät paikasta epänormaalin määrän ruumiita, joissa oli merkkejä vakavista sairauksista. Hampaiden analyysi osoitti, että puolet kuolleista ei ollut kotoisin alueelta.

– Stonehenge ei houkutellut ainoastaan sairaita ihmisiä vaan myös niitä, joilla oli kyky parantaa, Darvill kertoi BBC:lle.

Aiemmin kivikehän on arveltu toimineen palvontapaikkana tai kalenterina, johon päivänseisaukset merkittiin.

Mineraalianalyysi osoittaa, että monumentin alkuperäiset kivet on kuljetettu Salisburyyn 240 kilometrin päästä Preseli Hillsistä Etelä-Walesistä. Merkittävä uroteko antaa olettaa, että kivien on uskottu pitävän sisällään suuria voimia.

Lähteet: BBC, Daily Mail

Copyright Verkkouutiset - ISSN 1458-4441Suomen Kansallisverkko OyToimitusPalautelomake