PääkirjoitusPolitiikkaKotimaaUlkomaatTalousTiedeKolumnitAjassaSisältö
Haku Verkkouutisista
RSS
Talous 

Lidl avasi ensimmäiset myymälänsä

FF-HJ, 29.8.2002


Lidl avasi torstaina maassamme ensimmäiset kymmenen myymäläänsä. Avajaiset olivat koruttomat: ei lahjoja tai kukkia, vaan kassakoneiden kilinää ja asiakkaiden iloista puheensorinaa.

Lidl on edullinen myymälä, joka lähtee liikkeelle suppealla tavaravalikoimalla. Tuotteet ovat valmiiksi pakattuja, eikä lihan tai kalan palvelutiskejä ole. Lisäksi joukossa on kodinkoneita ja vaatetavaraa.

Forssa ensimmäisten joukossa

Forssan Lidl on noin 400 neliön väljäntuntuinen ja valoisa liike. Esillepano on siisti ja tuotteet loogisesti ryhmitelty. Tavarat ovat esillä omissa hyllyissään eikä kuormalavoilla. Sisääntulon lähellä ovat virvoitusjuomat ja oluet ja perimmäisessä nurkassa maidot ja ravintorasvat. Keskellä vihannespakasteet ja taloustavarat.

Tarjonnassa ovat peruselintarvikkeet, kuten leivät, maidot, juustot, sekä makkarat, suolalihat ja erilaiset leivänpäälliset ja lihaleikkeleet. Jauhot, perunat, pastat ja hedelmät ovat omilla hyllyillään. Myymälän henkilökunta on kohteliasta ja avuliasta, ja eurohinnat ovat kieltämättä edullisia.

Kotimaisia tuotteita tarjonnasta on selvä vähemmistö. Tuotteiden valmistajaa ei ole sanottu eikä sitä, että ne olisi tehty kotimaisista raaka-aineista.

Kotimaiset tuotteet tunnistaa kuitenkin omasta siniristilippulogosta. Lisäksi tuoteselosteen alla on kotimaisuutta osoittava Valmistettu Suomessa -teksti. Kotimaisia ovat myös leivät, irtoperunat ja kananmunat.

Pullopalautus ja kierrätys toimivat

Lidlin pullopanttijärjestelmää on etukäteen moitittu, mutta pullopalautus ja kierrätys toimivat. Lidl ei kuitenkaan hyväksy Alkon pulloja eikä muiden kaupparyhmien tölkkejä. Palautushinnat ovat samat kuin muillakin.

Lidlissä ei ole käytössä mitään etukorttijärjestelmää. Maksutavat ovat käteinen tai pankkikortti. Luottokortteja kaupparyhmä ei ainakaan toistaiseksi hyväksy.

Avajaiset olivat myös mediatapahtuma, vaikka mitään juhlallisuuksia niihin ei liittynyt. Kansainvälisen tuulahduksen Forssaan toi ruotsalaistoimittaja, joka sanoi tulleensa tutustumaan saksalaisketjuun, koska heille Lidl on vasta rantautumassa. Ruotsiin ollaan parhaillaan rakentamassa jakelukeskusta, ja kaupat avataan vasta ensi vuonna.

Copyright Verkkouutiset - ISSN 1458-4441Suomen Kansallisverkko OyMediakorttiPalautelomake