PääkirjoitusPolitiikkaKotimaaUlkomaatTalousTiedeKolumnitAjassaSisältö
Haku Verkkouutisista
RSS
Politiikka 

Venäläispoliitikot hakemaan oppia Kokoomuksesta

Katainen: EU:ssa nähtävä Venäjän mahdollisuudet

PETE PAKARINEN, 5.9.2006


Parikymmentä venäläispoliitikkoa Vladimir Putinia tukevasta Yhtenäinen Venäjä –puolueesta saapuu syksyllä Kokoomuksen vieraaksi tutustumaan suomalaiseen puoluejärjestelmään. Venäjä kiinnostaa myös yhä enemmän europuolue EPP:tä, jonka johtoa on myös tulossa paikalle, kertoo Kokoomuksen puheenjohtaja Jyrki Katainen.

Kokoomuksella on Ville Itälän puheenjohtajakaudelta juontuvat pitkät suhteet Yhtenäinen Venäjä –puolueeseen, selvittää Kokoomuksen puheenjohtaja Jyrki Katainen. Syksyisen vierailun ajatus syntyi Kataisen vajaan vuoden takaisella Moskovan vierailulla, jossa venäläiset tiedustelivat mahdollisuutta yhteisen aate- ja järjestöseminaarin pitämiseen.

Loka-marraskuun vaihteessa saapuvassa ryhmässä on mukana pääosin piiritason aluevaikuttajia sekä yhdestä kahteen Venäjän duuman jäsentä. Kataisen mukaan vierailun teema ja ajankohta ovat varsin mielenkiintoisia kun Venäjän puoluekenttä on muotoutumassa aatteelliselle pohjalle.

- Meillä on tavoitteena ylläpitää hyviä suhteita Yhdistyneeseen Venäjään. Heillä on keskusta-oikeistolainen ajatusmaailma, toteaa Katainen. Hän muistuttaa samalla, että Kokoomus on kutakuinkin ainoa suomalaispuolue, jolla on säännöllistä yhteydenpitoa venäläisiin poliittisiin puolueisiin.

Venäjä jakaa mieliä EPP:ssä

Katainen paimentaa venäjänsuhteita myös eurooppalaisen EPP-puolueen varapuheenjohtajana. Viime viikolla Helsingissä kokoontuneen EPP:n europarlamenttiryhmän puheenjohtajisto halusi EU:n ja Venäjän välille laajempaa yhteistyötä muun muassa energia-alalla. Kokouksessa tuotiin esiin myös huolestuneita painotuksia Venäjän demokratian tilasta.

Katainen pitääkin EPP:tä tärkeänä tekijänä muun muassa siksi, että historiallisista syistä Euroopassa suhtaudutaan Venäjään hyvin vaihtelevilla tavoilla. Historiasta johtuen siihen on erilaisia näkökulmia ja Venäjä jakaa mielipiteitä, mutta siihen suhtaudutaan vakavasti.

- Turvallisuuden ja talouskehityksen kysymyksissä Venäjä on merkittävä maa, jonka kanssa EU.lla täytyy olla selkeät sävelet. Tämän vuoksi hyvät henkilökohtaiset ja puolueiden väliset suhteet koetaan EPP:ssäkin hyvin tärkeiksi, perustelee Katainen.

Yhtenäisen Venäjän jäsenyydestä EPP-ryhmässä on ollut puhetta, mutta tällä hetkellä puolue ei täytä EPP:n tiukkoja jäsenkriiteerejä. Katainen toteaa, että tämä on sanottu myös venäläisille avoimesti.
- Mutta eihän tulevaisuudesta koskaan tiedä, hän jatkaa. Yhteistyösuunnitelmiin kuuluu Kataisen vierailu Moskovaan ja Yhtenäinen Venäjä –puolueen ja EPP:n energia- ja talouspoliittinen seminaari Brysselissä.

Myös Venäjän suhtautuminen EU:iin on muuttunut. Venäjä on perinteisesti asioinut eri maiden kanssa kahdenvälisesti eikä ole suhtautunut unioniin yhtä vakavasti kuin sen suuriin jäsenmaihin. Muutos kuului viime keväänä Vladimir Putinin kansakunnan tilaa koskevassa puheessa, jossa hän toi ensi kertaa EU:n esiin yhteistyökumppanina.

Tutkimusyhteistyöllä jalostusarvoa

- Meillä Venäjä nähdään hyvin suurena mahdollisuutena ja Venäjän integroiminen EU:n tavoitteisiin on tärkeää, painottaa Katainen niin EU:n kuin EPP:n sisällä esiin tuotavaa suomalaisnäkökulmaa.

Hänen mukaansa tärkeitä konkreettisia yhteistyöasioita ovat tietysti energian huoltovarmuus ja saatavuus, mutta sen ohella myös tutkimus- ja kehitystyön vahvistaminen.
- Tulevan talouskasvun kannalta olisi olennaista että Venäjän jalostusarvo kasvaisi. EU:lle tärkeää on, että energiapolitiikan tulevaisuus pystytään ennakoimaan. Nämä olisi tärkeä viestiä Suomen puheenjohtajakaudella.

Katainen näkeekin Venäjän ja Euroopan talouksien edessä samanlaisia haasteita. Vaikka Venäjä tällä hetkellä keskittyy raaka-aineiden vientiin, niin ei se pääse siitä mihinkään etteikö osaamiseen perustuva yritystoiminta olisi myös sen etu.

- Tiedeyhteistyö ja opiskelijavaihto ovat alikäytetty voimavara EU:n ja Venäjän välillä, huomauttaa Katainen.

- Myöskään rajanylitysongelmat eivät ole pelkästään Suomen ja Vejänän, vaan EU:n ja Venäjän välisiä ongelmia. Tästä muodostuu kauppaa vaikeuttavia tekijöitä, ja toivoisin että ne otettaisiin myös esille. Katainen toivookin jämäkkyyttä viitaten samalla myös kesäiseen metsäpalokysymykseen.

Hän korostaa, että Suomen puheenjohtajakauden momentum on Venäjän suhteen vasta edessä: Lahden huippukokous lokakuussa ja siihen liittyvä Putinin vierailu. Arviot annetaan myöhemmin. Toistaiseksi Venäjänsuhteet ovat jääneet Libanonin kriisin varjoon.

Copyright Verkkouutiset - ISSN 1458-4441Suomen Kansallisverkko OyMediakorttiPalautelomake