PääkirjoitusPolitiikkaKotimaaUlkomaatTalousTiedeKolumnitAjassaSisältö
Haku Verkkouutisista
RSS
Politiikka 

Väyrynen torjuu Seppisen väitteet

ASK, 20.6.2006


Paavo Väyrynen (kesk.) pitää tutkija Jukka Seppisen tuoreessa kirjassaan esittämiä väitteitä Karjalan palauttamisesta perättöminä.

Valtiotieteiden tohtori Jukka Seppinen suomii kirjassaan Suomen ulkopoliittisen johdon vuosina 1940–2000 harjoittamaa Karjala-politiikkaa. Seppisen mukaan presidentti Mauno Koivisto ei noudattanut presidenttikaudellaan Karjalan osalta Paasikiven-Kekkosen linjaa, jonka päämääränä oli saada ainakin osa Karjalasta palautumaan Suomelle.

Seppisen mukaan muut voimat kuin Koivisto ja hänen esikuntansa siirsivät lopulta Suomen historiallisesti oikeaan suuntaan eli lännen yhteyteen. Sen sijaan Karjala jäi Koiviston jalkoihin.

Seppisen mukaan Karjalan palautus olisi edellyttänyt presidentiltä ja hallitukselta aktiivisempaa otetta. Seppisen mielestä Koivisto ja ulkoministeri Paavo Väyrynen kykenivät estämään Karjalan paluun Suomelle ratkaisevina vuosina 1989-1994.

– Jukka Seppisen väite ei perustu tosiasioihin. Neuvostoliitto ja Venäjä eivät olleet missään vaiheessa valmiit neuvottelemaan Karjalan palauttamisesta. Jos valmiutta olisi ollut, neuvotteluihin olisi varmasti ryhdytty, Väyrynen totesi maanantaina Suomenmaalle.

Väyrysen mukaan Karjalan kysymystä hoidettiin hyvässä yhteisymmärryksessä Karjalan Liiton johdon kanssa kaikkina niinä vuosina, joina hän toimi ulkoministerinä.

Väyrynen on Suomen pitkäaikaisin ulkoministeri. Hän toimi ulkoministerinä vuosina 1977–82, 1983–87 ja 1991–93. Jukka Seppinen on poliittisen historian tutkija, joka on työskennellyt myös ulkoministeriössä lähetystöneuvoksena ja poliittisen osaston tutkimuspäällikkönä 1970- ja 1980-luvuilla.

Tänä päivänä Väyrynen suhtautuu Karjalan palauttamiseen niin kuin aina ennenkin.

– Jos syntyy sellainen tilanne, että Venäjällä on valmius siitä asiasta neuvotella, niin tottakai siitä pitää neuvotella. Ei siitä voi yksinään neuvotella. Toivon tietysti, että sellainen tilanne syntyy, että Suomi saisi Karjalan takaisin, mutta ei sitä voi kukaan tietää, Väyrynen sanoo.

Presidentti Vladimir Putinin edeltäjä Boris Jeltsin myönsi presidenttikaudellaan Suomen menettäneen Karjalan vääryydellä. Putinin mukaan Suomen ja Venäjän välillä ei ole mitään Karjala-kysymystä.

Copyright Verkkouutiset - ISSN 1458-4441Suomen Kansallisverkko OyMediakorttiPalautelomake