PääkirjoitusPolitiikkaKotimaaUlkomaatTalousTiedeKolumnitAjassaSisältö
Haku Verkkouutisista
RSS
Politiikka 

Vaalipyykkiä pestään edelleen

Keskusta rehabilitoi Anttilan

EEVA HALTSONEN, 2.2.2006


Keskustan maaseutusiipeä edustava veteraanikansanedustaja Sirkka-Liisa Anttila, 62, nostettiin jopa oman väen yllätykseksi eduskunnan puhemiehistöön. Keskustan eduskuntaryhmä repesi torstaina äänestämään ehdokkaastaan.

Äänestyksessä varmana pidetty varapuhemies, Kärsämäeltä kotoisen oleva maanviljelijä Markku Koski, 54, sai antaa tilaa Anttilalle äänin 30-21. Kahteen otteeseen puhemiehistössä istunutta Anttilaa ehdotti ryhmässä ministeri-kansanedustaja Liisa Hyssälä, Koskea ehdotti Eero Lämsä.

Keskustan ryhmyrinä jatkava Timo Kalli löysi kaksi asiaa keskustan huonoon presidentinvaalien menestykseen: maatalouden ja kuntien palvelurakenneasiat. Näiden takia kaikki äänestäjät eivät lähteneet liikkeelle ja Anttilaa varapuhemieheksi kannattaneet vetosivatkin tämän vahvaan maataloustaustaan.

Anttila tulikin valituksi, kun hän sai ensimmäisen varapuhemiehen vaalissa torstaina 121 ääntä. Keskustan eduskuntaryhmän äänestyksessäkin hävinnyt Koski sai vain 44 ääntä. Vaalissa yhden äänen saivat toiseksi varapuhemieheksi ehdolla oleva Ilkka Kanerva (kok.) sekä Seppo Lahtela (kesk.).

Rehula voitti Karjulan arvalla

Keskustan eduskuntaryhmä järjestäytymiskokouksessa torstaina varapuheenjohtajaksi valittiin kyyjärveläinen edustaja Aila Paloniemi, 50, ja toiseksi varapuheenjohtajaksi hollolalainen Juha Rehula, 43.

Kalli ja Paloniemi valittiin ilman vastaehdokasta, Rehula kävi paikastaan kisaa oululaisen Kyösti Karjulan kanssa, joka päätyi tasapeliin 26-26. Arpa ratkaisi; onnettarena toimi kulttuuriministeri Tanja Karpela.

Pitkä liuta tappion syitä

Henkilövalintojen lisäksi keskustan eduskuntaryhmä "prosessoi" keskustelua presidentinvaalien ensimmäisestä ja toisesta kierroksesta sekä vaaliin valmistautumista. Puhetta oli ollut syistä, miksi oma ehdokas ei selviytynyt toiselle kierrokselle.

Syyt ovat Kallin mukaan niin "pitkä liuta", ettei lehdistötilaisuuteen varattu aika riittänyt luettelon esittämiseen.
- Kampanja ei välttämättä täydellisesti onnistunut, kuvaili Kalli.

- Asetelma, johon Matti Vanhanen lähti pääministeri-instutuutista, siinä kävi niin, että opposition edustaja joka haastoi istuvan presidentin, oli ilmeisesti uskottavampi, sanoi Kalli.
- Monta muutakin asiaa oli ja analyysi jatkuu, hän kertoi.

Torstaina oli analysoitu Vanhasen henkilöäkin.
- Täällä analysoidaan kaikki, vakuutti Kalli, ryhmän puheenjohtajakin!

Lopullisia johtopäätöksiä ei ole luvassa torstaina eikä välttämättä tällä viikollakaan, hän lupasi.

Ministerikierrätyksestä ei myöskään Kallin mukaan nyt puhuttu mitään.
- Ei ole agendalla, hän kuittasi.

Myöskään eduskunnan puhemies Paavo Lipposen (sd.) NATO-kannasta ennen vaaleja ei keskustan ryhmässä keskusteltu. Keskustan ja oikeiston vaaliyhteistyötä Kalli piti oikeana.
- Tuli kaksi ehdokasta ja suoritettiin vaali, hän yksinkertaisti.

Keskustan jälkipyykkäys jatkuu, mutta ryhmän päämääränä on pitää puolue maaliskuun 2007 eduskuntavaaleissa edelleen maan suurimpana eduskuntaryhmänä.

Vanhanen ei esitä ministerivaihdoksia

Keskustan puheenjohtaja, pääministeri Matti Vanhanen ei esitä vaihdoksia puolueen ministeriryhmään.
- Vaalitulos ei ole peruste tehdä ministerivaihdoksia, Vanhanen sanoi Keskustan verkkolehti Apilalle torstaina.

Vanhanen perustelee miehistönsä säilyttämistä ennallaan sillä, että ministerit ovat tehneet hallituksessa hyvää työtä ja monilla heistä on myös isoja hankkeita kesken.

- Presidentinvaali on henkilövaali ja tuloksesta kantaa vastuun ehdokas, eivät muut, linjasi Vanhanen. Hän ei aio kuitenkaan erota, vaan on ilmoittautunut ehdolle Keskustan puheenjohtajaksi Oulun puoluekokouksessa kesäkuussa ja hakee sitä kautta vetovastuuta eduskuntavaaleihin.

Keskustan kentässä on vellonut suuri tyytymättömyys ja pettymys presidentinvaalien tulokseen. Ehdokas, pääministeri Vanhasta ei kuitenkaan aiota panna kiertoon ainakaan ennen kuin Suomen EU-puheenjohtajakausi on saatettu päätökseen tämän vuoden lopussa.

Copyright Verkkouutiset - ISSN 1458-4441Suomen Kansallisverkko OyMediakorttiPalautelomake