PääkirjoitusPolitiikkaKotimaaUlkomaatTalousTiedeKolumnitAjassaSisältö
Haku Verkkouutisista
RSS
Politiikka 

Kääriäinen varoittaa puolustusmäärärahojen lisäleikkauksista

PP, 7.11.2005


Puolustusmäärärahojen lisäleikkaukset vaikuttaisivat Suomen puolustuksen perusteisiin, varoittaa puolustusministeri Seppo Kääriäinen (kesk.).

- Mikäli uusia leikkausvaatimuksia asetetaan, pelkkä tehostaminen ja rationalisointi ei enää riitä, vaan siinä tapauksessa joudutaan puuttumaan kansallisen puolustuksemme perusteisiin, totesi maanpuolustuskurssin avajaisissa maanantaina puhunut Kääriäinen.

- Tällöin on ratkaistava, mitkä eduskunnan viime joulukuussa päättämistä perusteista ovat sellaisia, että niistä voitaisiin luopua, hän totesi. Kääriäinen muistutti myös, että eduskunta päätti viime joulukuussa säilyttää puolustusratkaisumme perusteet entisellään.

Hän arvioikin, että yleisen asevelvollisuuden korvaaminen ammattiarmeijalla lisäisi palkkamenoja ja esimerkiksi materiaalihankinnoista luopuminen heikentäisi puolustuskykyä. Kääriäinen ei myöskään usko, että sotilaallinen liittoutuminen alentaisi kustannuksia.

- On valittava, pidetäänkö sotilaallinen suorituskyky, osallistutaanko muiden kanssa kansainväliseen kriisinhallintaan ja tuetaanko puolustusvoimien kyvyillä kansalaisten turvallisuuden vahvistamista vai ei. Tämä on poliittinen valinta.

Lisäleikkauksista varoittanut Kääriäinen ei kuitenkaan usko myöskään lisämäärärahojen mahdollisuuteen.

- Ei ole realistista olettaa missään poliittisessa konstellaatiossa, että puolustusmäärärahat kääntyisivät nousuun ilman että Suomen turvallisuustilanne olisi muuttuvat sotilaallisesti huolestuttavaan suuntaan.

Copyright Verkkouutiset - ISSN 1458-4441Suomen Kansallisverkko OyMediakorttiPalautelomake