PääkirjoitusPolitiikkaKotimaaUlkomaatTalousTiedeKolumnitAjassaSisältö
Haku Verkkouutisista
RSS
Politiikka 

Vihreät vastustavat europpalaisen jätemallin kopioimista Suomeen

PP, 9.4.2005


– Miksi kannattaisi kopioida eurooppalaista massapolton mallia, joka istuu huonosti suomalaiseen energiasektoriin kun vaihtoehtona on oman mallin kehittäminen ja vienti EU:n markkinoille, kysyy Vihreän liiton puheenjohtaja Osmo Soininvaara.

Suomi on hyvää vauhtia kopioimassa ns. eurooppalaisen jätemallin ja ratkaisemassa oman, noin miljoonan tonnin, jäteongelmansa massapoltolla. Suunnitteilla on kymmenkunta suurta jätteenkäsittelylaitosta, joista suurimmassa osassa aiotaan polttaa yhdyskuntien sekajätettä.

Vihreät vastustavat sekajätteen massapolttoa, koska se tekee kannattamattomaksi jätteiden vähentämisen ja kierrätyksen sekä jätteisiin sisältyvän materian hyödyntämisen. Turvallisesti energiana hyödynnettävän jätteen pitkäaikainen kasaaminen kaatopaikalle on kuitenkin haaskausta ja tuottaa pahimmillaan ilmastomuutoksen kannalta erittäin vahingollista kasvihuonekaasua, metaania.

Vihreän liiton hallitus ehdottaa lauantaina antamassaan kannanotossa massapolton korvaamista Tekesin kehittämällä suomalaisella jätteenkäsittelymallilla. Siinä kotitalouksien esilajittelemasta kuivajätteestä kierrätetään materiaalina niin paljon kuin kussakin tapauksessa on mahdollista. Vasta tämän jälkeen jäljelle jäävästä aineksesta valmistetaan jätepolttoainetta, joka hyödynnetään energiana joko polttamalla tai kaasuttamalla.

Vihreät korostavat, että malli olisi ympäristöystävällisempi vaihtoehto kuin eurooppalainen jätteiden massapoltto.

Vihreän liiton hallitus kiirehtii myös biojätestrategiaan kirjatun jätteen synnyn ehkäisyyn keskittyvän neuvontakeskuksen perustamista.

Copyright Verkkouutiset - ISSN 1458-4441Suomen Kansallisverkko OyMediakorttiPalautelomake