PääkirjoitusPolitiikkaKotimaaUlkomaatTalousTiedeKolumnitAjassaSisältö
Haku Verkkouutisista
RSS
Politiikka 

Tilitysjutut myyvät naistenlehtiä

EEVA HALTSONEN, 11.3.2005


- Kun Irak-vuotoskandaali oli pahimmillaan, kaikki lehdet halusivat Anneli Jäätteenmäeltä haastattelua. Eiköhän me kaikki hänelle soitettu. Mä taisin olla listalla kuinkahan mones… Ja kaikkihan teki sen puhtaasti kaupallisista syistä, kun hän oli semmoinen kohinan kohde, tunnustaa Elina Simonen, Kotiliettä yli 18 vuotta luotsannut päätoimittaja, juuri jäänyt eläkkeelle.

Vaikka Kotiliedessä tai muissa perhelehdissä ei tehdä puoluepolitiikkaa, muista syistä saatetaan livetä politiikan puolelle. - Esimerkiksi jos olisi saatu kanteen ” Jäätteenmäki tilittää” ellei jopa ”kertoo totuuden”, se olisi merkannut irtonumerolukuja, Simonen sanoo.

- Ei siinä ajateltaisi, että lukija miettii, että kepulainen on kannessa, vaan lehti laskisi luettavuusarvoa. Varmasti olisi tehty sympaattinen juttu, jotta olisi yleensä saatu se haastattelu. Ehkä joku olisi kärjekkään kysymyksen livauttanut, mutta Jäätteenmäen ei varmasti olisi tarvinnut selitellä, jos olisi antanut haastattelun. Mutta ei antanut.

Useat poliitikot haluavat kipeästi myönteistä naistenlehtijulkisuutta, mutta on myös sellaisia, jotka säätelevät julkisuuttaan tiukasti.

– Aivan loistava esimerkki on Tanja Karpela (kesk.), joka on hoitanut julkisuutensa taitavasti, arvioi Simonen. Varsinkaan alkuun häneltä ei saanut haastatteluja juuri ollenkaan. Jos sai, hän päätti puhua kulttuurista tai urheilusta tai jostain muusta, mutta kukaan ei saanut häneltä mitään tunnustuksia, vain tosi tiukkaa asiaa. Kuitenkin häntä jahdattiin aivan muiden kuin poliitikon ominaisuuksien takia - moninaisen menneisyyden takia. Voihan sitä panna poliitikon tiukoille, jos toimittajalla on hyvät asiatiedot, hän puntaroi.

Onko Karpela nyt jätetty rauhaan, kun hän on ministeri? Simonen olettaa, ettei häntä vaan haluta suututtaa. - Kyllä kai lehdet vain haluavat saada häneltä seuraavankin jutun, kun Suomi on pieni maa ja henkilögalleria suppea. Mehän tarvitaan koko ajan materiaalia. Siitä on Paavo Lipponen (sd.) hyvä esimerkki. Kaikki yrittivät saada häneltä suloisia perhejuttuja kolmen tyttären ja äidin kanssa, isän roolista ja sellaisesta.

Parhaiten onnistui Sanoma konsernin Me Naiset. Päivi Hertzberg aloitti Me Naisissa kolumnistina jo ennen avioliittoa Lipposen kanssa ja siitä lehdestä on totuttu lukemaan ensimmäiseksi Lipposten perheuutiset. – He aloittivat ajoissa; lienevätkö tienneet, että romanssi on menossa, pohtii Simonen. Muualla mietittiin, miten Mimmit olivat päässeet asioista selville. Sittemmin kävi ilmi että lehden päätoimittaja Ulla-Maija Paavilainen oli niin lähellä Lipposia, että oli häissäkin kutsuttuna vieraana.

Kotiliesi seurusteli Simosen valtakaudella lähinnä sellaisten naisministerien kanssa, joiden toimiala on naisalueita, kuten sosiaali- ja terveysministerit Sinikka Mönkäre (sd.) ja Liisa Hyssälä (kesk.), josta tehtiin reportaasi ”Hyssälän päivä”. Idea lähti tiedosta, että Hyssälä on hirveän hauska, perustelee Simonen.

- Naistenlehdissä lähdetään siitä, että poliitikotkin ovat ihmisiä, linjaa Simonen. Meillä oli muun muassa joulunumerossa juttu Arja Alhosta (sd.) teemalla miten selviytyä arjesta avioeron jälkeen. Siitä tuli sitten sellainen juttu, mikä varmasti vastaa aika monen muun vastaavassa asemassa olevan todellisuutta, paitsi että totta kai avioero on vaikea, vaikkei tarvitsisi lämmittää taloa puilla ja hakea kanalasta munia.

Simonen kaipaa vanhan ajan poliitikkoja, joista oli helppo kirjoittaa juttuja. - Sellaisia kuin Virolaiset, kaikkien kutsujen kruunaamaton pariskunta, jotka yksinkertaisesti ”tykkäsivät” käydä tilaisuuksissa. Kotilieden juttu otsikoitiinkin ”Varmat Vieraat”. Tai Aarne Saarinen tai Vennamot tai Helvi Sipilä, jonka arvon YK:n ensimmäisenä naispuolisena apulaisnaispääsihteerinä Simonen tajusi vasta käydessään vuonna –75 Tansaniassa, jossa naiset ylistivät Sipilää tienraivaajana.

- Kovin nuoltuja ovat nykyiset poliitikot, huokaa Simonen. Lehdet tarvitsevat mielenkiintoista ja värikästä kirjoitettavaa.

Copyright Verkkouutiset - ISSN 1458-4441Suomen Kansallisverkko OyMediakorttiPalautelomake