PääkirjoitusPolitiikkaKotimaaUlkomaatTalousTiedeKolumnitAjassaSisältö
Haku Verkkouutisista
RSS
Politiikka 

Jyrki Katainen lähti lentoon ja nuori vaimo miettii uraansa

EEVA HALTSONEN, 7.6.2004


Kokoomuksen tuore puheenjohtaja Jyrki Katainen on ukkomies, jonka poliittinen ura lähti lauantaina jyrkkään nousuun. Jyrkiä vietiin Seinäjoen puoluekokouksesta koneella pääkaupunkiin sellaista vauhtia, että taakse jäivät sekä matkalaukku että kodin avaimet.

Seinäjoen rautatieasemalle puolison Mervi Kataisen matkapuhelin soi: Jyrki siellä soitteli, että kotiavaimet olivat tohinassa unohtuneet ja nyt olisi löydyttävä keino päästä sisään. Mervi lupasi hoitaa asian.

Mervi ja Jyrki ovat vanha pari - yhdessä on oltu jo kolme ja aviossa yhden vuoden. He ovat kumpikin puoluetuttuja ja tapasivat ensimmäisen kerran Kokoomuksen Nuorten Liiton aateseminaarissa Heinolassa vuonna 1998. Jyrki oli silloin Nuorten Liiton varapuheenjohtaja.
- Näin ainakin Jyrki väittää muistavansa meidän ensi tapaamisemme, sanoo Mervi.

Hän itse muistaa paremmin myöhemmät vaiheet, jotka sitten johtivat yhteen ja viime vuonna vihille. Mervi on Vihdistä ja Jyrki Siilinjärveltä Kuopion takaa. Nuorella parilla on toistaiseksi kolme kotia: yksi Helsingissä, toinen Vihdissä ja kolmas Siilinjärvellä. Viikonloput on vietetty toistaiseksi aika tarkkaan Siilinjärvellä, jonne kiireinen Jyrki yleensä lentää ja Mervi matkustaa hitaammalla pelillä.

'Toistaiseksi' on nyt sana Mervin puheissa. Viikonlopun puoluekokous ja Jyrkin nousu puolueen johtoon muuttaa perheen kuvioita, mutta etukäteen ei ole näitä asioita mietitty. Vaalitaistelua on käyty tosissaan ja vasta tuloksen selvittyä on aika tehdä tarvittavia muutoksia.

Jyrki kukitettiin mahtavin aplodein kokoomuksen uudeksi puheenjohtajaksi. Mervi istui eturivissä hymyilemässä ja todistamassa Jyrkin voittokulkua. Kennedymäistä Kataista on jo veikattu komean ulkomuotonsa ansiosta 2000-luvun tähdeksi. Tuleeko Mervistä sitten amerikkalaistyylinen poliitikon puoliso, joka on esillä ja julkisuudessa tukemassa miehensä uraa?

- Ei ole tätäkään ehditty miettiä, sanoo Mervi. Se on puhuttu, että tietyt rajat julkisuudelle pannaan: kotiin ei haluta päästää toimittajia. Toki käyn Jyrkin mukana tilaisuuksissa, jos se luontevasti sujuu. Naistenlehtijulkisuudesta en valtavasti riemastu, hän pohtii.

Mervi Katainen on itsekin poliittisella uralla. Hän on Vihdin kaupunginvaltuutettu ja Kokoomuksen kunnallisjärjestön puheenjohtaja. Hän tekee parhaillaan gradua valtio-opista Helsingin yliopistossa, joten politiikan teoriakin on hallussa.

Toki hän tietää, että puolison puheenjohtajuus tulee muuttamaan elämää, vaikka esimakua siitä tuli jo vaalikamppailussa.
- Hirveästi Jyrki on ollut menossa ja kun minullakin on menoni, ollaan kalentereita vertailemalla saatu sovitetuksi myös yhteistä aikaa. Sitä täytyy järjestyä - siitä olemme yhtä mieltä.

Jyrki Katainen sanoi voittonsa varmistuttua, että hän ei lähtenyt vain ehdolle vaan voittamaan. Hän tähdensi myös, että voitto tulee muuttamaan omaa ja läheisten elämää. Mervillä on seuraava valinnan paikka, kun hänen on mietittävä asettuako vielä syksyn kunnallisvaaleissa ehdolle.

- Tarvittaessa voin jäädä kunnallispolitiikasta pois, hän aprikoi. En ole vielä ehtinyt ajatella.

Hän istuu hymyillen, mutta hieman kalpeana Seinäjoen asemalla ja tunnustaa, että häntä ainakin aivan hirveästi jännitti puheenjohtajakilpa.
- Tulokset olivat kuitenkin yllättävän selviä, hän sanoo.

Omaa rooliaan vaalitaistossa hän kuvailee mukana oloksi. Oikoluin joskus puheita ja kuuntelin Jyrkin harjoittelevan. Haamukirjoittajana en ole ollut eikä aio myöhemminkään toimia: Kyllä Jyrki joka sanan itse on aina kirjoittanut - siihen en kyllä rupea.

Helsingin asemalaiturilla kellon käydessä iltayhdeksää on Seinäjoen junan tullessa tuttu hahmo: puheenjohtaja Katainenhan siellä on Merviään vastassa.

Copyright Verkkouutiset - ISSN 1458-4441Suomen Kansallisverkko OyMediakorttiPalautelomake