PääkirjoitusPolitiikkaKotimaaUlkomaatTalousTiedeKolumnitAjassaSisältö
Haku Verkkouutisista
RSS
Politiikka 

Meppiehdokkaat esittelivät linjaansa

EEVA HALTSONEN, 31.1.2004


Kokoomus nimesi puoluevaltuuston kokouksessa lauantaina yhteensä 12 ehdokasta Euroopan parlamentin vaaleihin. Yllätyksen aiheutti Ari Vatanen, joka ilmoitti asettuvansa ehdolle Ranskassa.

Kokoomuksen eurovaaliehdokkaat ovat tämän vuoden eurovaaleissa tasapuolisesti miehiä ja naisia. Vanhin ehdokas on pastori, laulajana ja säveltäjänä tunnetuksi tullut Jukka Kuoppamäki, vuosikertaa 1942.

Nuorimmat ovat veteraanimeppi Piia-Noora Kauppi ja mikkeliläinen Euroopan Kansanpuolueen nuorisojärjestön pääsihteeri Riikka Kervinen, kumpikin syntynyt vuonna 1975.

Puoluevaltuuston kokouksessa lauantaina yhteensä nimetyt 12 ehdokasta Euroopan parlamenttiin esittelivät itsensä ja ajatuksiaan puhujapöntöstä ja puoluesihteeri Heikki A. Ollila tenttasi jokaista leikkimielisellä kysymyksellä.

Toimittaja Seppo Huhta haluaa europarlamenttiin poistaakseen demokratiavajetta, Piia-Noora Kauppi ilmoitti rakastavansa paitsi kokoomusta, myös Eurooppaa ja EU:ta ja siksi haluaisi jatkaa meppinä. Insinööri Pirjo Kemppi-Virtanen taistelisi Suomen kilpailukyvyn puolesta, pääsihteeri Riikka Kervinen on jo kokenut, että hän tulee hyvin ymmärretyksi EU:ssa savolaisuudestaan huolimatta.

Meppi Eija-Riitta Korhola liputti ympäristö- ja ulkoasiain puolesta ja ilmoittautui “järkivihreäksi”. Hieman murtaen suomea puhuva pastori Jukka Kuoppamäki, joka on pitkään asunut Saksassa, on ottanut teemakseen arvokysymykset.

Talousjohtaja Antti Niemi-Aro on erityisesti rakenne- ja aluepolitiikan miehiä, maanviljelijä Heikki Palkkimäki puhuu maatalouden ja maaseudun säilyttämisen sekä kansallisen päätäntävallan puolesta.

Ex-ympäristöministeri Sirpa Pietikäinen tarjoaa porvarillista vaihtoehtoa ja haluaa suojata heikompaa ja ympäristöä, biologi Jukka-Pekka Ripatti olisi suomalaisen metsästyksen asialla Brysselissä. – Ei vain minä ja Ilkka (Suominen), hän sanoi, vaan Suomessa on 300 000 metsästyksen harrastajaa.

Meteorologi Lea Saukkonen sanoi kansainvälisissä säätieteilijöiden kokouksissa oppineensa, miten saada asioita eteen päin, erityisasiantuntija Aleksander Stubb ilmoittautui EU-nörtiksi, joka 13-vuotiaasta on harrastanut Eurooppaa ja haluaa EU:hun avointa, rehellistä keskustelua.

Vatanen yllätti

Ralliautoilijan maineella Euroopan Parlamenttiin noussut Ari Vatanen yllätti niin kokouksen kuin puoluejohdonkin ilmoittamalla, että hän lähteekin parlamenttivaaleihin Ranskan konservatiivipuolueen ehdokkaana.

Hän ilmoitti aluksi puhuvansa pitempään kuin kaikille ehdokkaille luvatut kolme lausetta. Sen jälkeen hän kuvasi Suomen keskusteluilmapiiriä surulliseksi, ikkunoita Eurooppaan höyryisiksi vielä rauhanpuolustajien jäljeltä ja sitten Attacinkin takia.

Vatasen jäähyväispuheeksi osoittautunut vuodatus kulki myös hänen syntymäkuntaansa Tuupovaaraan ja veljessarjaan, josta kolme oli kaatunut sodassa ja laskettu Tuupovaaran hautausmaalle. Hän ilmoitti toivovansa oman maallisen pikataipaleensa päättyvän samoihin multiin.

Puheen lopussa Vatanen paljasti uutisensa: hän aikoo jättäytyä pois kokoomuksen ehdokaslistalta ja pyrkiä europarlamenttiin Ranskassa, missä hänet on hyväksytty kokoomuksen sikäläisen veljespuolueen ehdokaslistalle numerolla kaksi. Se tarkoittaa suuren puolueen listalla varmaa läpimenoa europarlamenttiin.

- Päivän hyvä uutinen, kommentoi puoluejohtaja Ville Itälä. Hänen mukaansa näin saadaan 14 suomalaisedustajan sijaan 15, kun yksi valitaan Ranskasta.

12 euroehdokasta koossa

Kokoomuksen listalta paikkaa europarlamentissa tavoittelevat helsinkiläinen toimittaja Seppo Huhta (s.1953), oululainen europarlamentaarikko, OTK Piia-Noora Kauppi (s.1975), espoolainen insinööri Pirjo Kemppi-Virtanen (s.1958), pääsihteeri Riikka Kervinen (s.1975) Mikkelistä, europarlamentaarikko, FL Eija-Riitta Korhola (s.1959) Helsingistä, Saksan Dortmundissa asuva taiteilija Jukka Kuoppamäki (s.1942), talousjohtaja Antti Niemi-Aro (s.1952) Kauhajoelta, maatalousyrittäjä Heikki Palkkimäki (s.1955) Hausjärveltä, KTM Sirpa Pietikäinen (s.1959) Hämeenlinnasta, biologi Juha-Pekka Ripatti (s.1959) Espoosta, meteorologi Lea Saukkonen (s.1957) Helsingistä sekä Brysselissä asuva erityisasiantuntija Alexander Stubb (s.1968).

Copyright Verkkouutiset - ISSN 1458-4441Suomen Kansallisverkko OyMediakorttiPalautelomake