PääkirjoitusPolitiikkaKotimaaUlkomaatTalousTiedeKolumnitAjassaSisältö
Haku Verkkouutisista
RSS
Politiikka 

Korvauksia partisaani-iskujen uhreille

IA, 22.5.2003


Neuvostoliiton partisaani-iskujen uhreiksi joutuneet saavat valtion varoista kertaluontoisen korvauksen.

Korvauksen voi saada sairauden, jos sairauden syy liittyy vuosien 1939-45 hyökkäyksen aiheuttamaan järkytykseen. Lain on tarkoitus tulla voimaan syyskuun alusta lukien. Hallitus päätti asiaa koskevan lakiesityksen sisällön torstaina.

Tavoitteena on myöntää kertakorvaus niille Neuvostoliiton partisaani-iskujen tai muiden vastaavien sotilasjohdon ulkopuolisten erikoisjoukkojen siviiliuhreille, jotka eivät saa korvausta nykyisen sotilasvammalainsäädännön perusteella.

Kertakorvaus olisi 1 500 euroa. Korvauksen saajia on arviolta 600-700. Kustannukset ovat arviolta yksi miljoona euroa.

Neuvostoliiton partisaanit surmasivat Suomen itärajan kylissä jatkosodan aikana vuosina 1941-44 harkitusti 147 siviili-ihmistä. Lisäksi partisaanit tappoivat ja vangitsivat yksittäisiä siviilihenkilöitä maanteillä, metsissä ja poluilla.

Partisaanit sen sijaan raportoivat hyökkäyksistä suomalaisiin varuskuntiin. He kertoivat niissä tuhonneensa "valkobandiittien" tukikohtia, esimerkiksi Lokan kylässä 131 sotilasta. Tosiasiassa tässä kylässä surmattiin 21 siviiliä.

Mikään partisaanijoukko ei hyökännyt Suomen rajojen sisäpuolella sellaiseen kylään, jossa oli osastoon nähden tasavertainen tai edes vastustuskykyinen sotilasyksikkö. Kylät olivat käytännössä vailla puolustusta.

Partisaanihyökkäysten kohteiksi joutuivat seuraavat siviilikylät: Lieksassa (Pielisjärvellä) Kuorajärvi ja Kontiovaara, Liperissä Korpivaara, Kuhmossa Kuumu, Viiksimo, Kurkivaara, Hirvivaara ja Levävaara, Suomussalmella Pirttivaara, Tuppuri, Hyry, Viianki ja Malahvia, Kuusamossa Kuoliovaara, Lämsänkylä, Murtovaara ja Suorajärvi, Sallassa Hautajärvi ja Niemelä, Savukoskella Kuosku ja Seitajärvi sekä Sodankylässä Yliluiro ja Lokka.

Copyright Verkkouutiset - ISSN 1458-4441Suomen Kansallisverkko OyMediakorttiPalautelomake