PääkirjoitusPolitiikkaKotimaaUlkomaatTalousTiedeKolumnitAjassaSisältö
Nettistudio
Haku Verkkouutisista
RSS
Politiikka 

Katainen: Hallitus ei leikkaa menoja tai korota veroja

RS, 12.3.2009


Valtiovarainministeri Jyrki Katainen (kok.) kiistää tulkinnat, joiden mukaan hallitus suunnittelisi jo veronkorotuksia tai budjettimenojen leikkauksia.

- Tämä hallitus ei tee menoleikkaus- tai mittavia veronkorotusesityksiä, koska nykyisessä taloustilanteessa ne leikkaisivat palkansaajien ja eläkeläisten ostovoimaa ja sitä kautta kotimaista kysyntää, Katainen sanoi torstaina eduskunnan kyselytunnilla.

Veronkorotukset Katainen rajasi välillisiin, lähinnä ympäristöperusteisiin veroihin, joilla rahoitetaan työantajien kansaneläkemaksun poistaminen. Hänen mukaansa veronkorotukset kohdistuvat pääosin niihin yrityksiin, jotka eniten hyötyvät kelamaksun poistamisesta.

Hallitus päättää vuositasolla kelamaksun poiston aiheuttaman noin miljardin euron verokompensaatiosta maaliskuun lopun menokehysriihessään.

SDP:n Jutta Urpilaisen tivaukseen ”ylisuurten veronkevennysten” perumisesta, Katainen vastasi, että hallitus yrittää pitää edes kotimarkkinat toiminnassa tukemalla ostovoimaa tilanteessa, jossa vienti ei vedä eikä siten tuo myöskään entistä määrää verotuloja.

- Sosialidemokraatit näköjään haluavat leikata veronkevennyksiä ja samalla myös kotimaista kulutuskysyntää. Tästä olen toista mieltä SDP:n kanssa, Katainen totesi.

Suu säkkiä myöten

Katainen ei kiistänyt sitä, etteikö veronkorotuksia ja menoleikkauksia voida joutua tekemään mahdollisesti jo seuraavalla vaalikaudella, jos talouskriisi syvenee ja pitkittyy.
- Toivon, ettei leikkauksiin koskaan jouduta, mutta juuri tällä hetkellä näyttää pahalta.

Hän sanoi mahdollisten menoleikkausten ja veronkorotusten määrään vaikuttavan suuresti sen, miten hallituksen ja työmarkkinajärjestöjen yritys pidentää työuria onnistuu.
- Nyt on vain pantava suu säkkiä myöten ja pidättäydyttävä pysyvien menojen lisäämisestä.

Keskustan Markku Uusipaavalniemi sanoi Suomen olevan velkakriisissä ja vaati hallitusta tekemään heti rankkoja menoleikkauksia. Katainen vastasi, ettei hän sen paremmin kuin kukaan muukaan tiedä, miten syvälle talous lopulta sukeltaa ja kuinka pitkäksi aikaa.
- Velkaantumishaarukka on aika leveä. Valtiovarainministeriön viimeisimmän arvion mukaan 40–60 miljardia euroa vuosina 2009–2013.

Pörssiveroa ei tule

Katainen tyrmäsi Kimmo Kiljusen vaatimuksen varainsiirtoveron palauttamisesta pörssissä tehdyille osakekaupoille.

Kataisen mukaan veron säätäminen vaarantaisi suhteellisen pienen pohjoismaisen pörssin koko toiminnan, koska kaupat siirtyisivät muille maille.
- Sen verran kansallista itsekkyyttä pitää olla, ettei oman pörssin toimintaa vaikeuteta. Kansainvälinen sopimus saattaisi vaikuttaa kantaani, mutta en osaa sanoa, olisiko veron säätäminen sittenkään Suomen kannalta hyvä asia.

Katainen sai voimakasta sivustatukea elinkeinoministeri Mauri Pekkariselta (kesk.), joka sanoi, että pörssivero voidaan hyvinkin säätää, mutta sen jälkeen ei ole pörssiäkään.

Copyright Verkkouutiset - ISSN 1458-4441Suomen Kansallisverkko OyToimitusPalautelomake