PääkirjoitusPolitiikkaKotimaaUlkomaatTalousTiedeKolumnitAjassaSisältö
Haku Verkkouutisista
RSS
Politiikka 

Vilén gradukohustaan: "Minulla on hyvä omatunto"

IKK, 13.12.2001


Pro gradu-työnsä kopiointisyytösten kohteeksi joutunut tuleva ulkomaankauppaministeri Jari Vilén (kok.) sanoo omatuntonsa olevan puhdas. Hän on myös hämmästynyt 12 vuotta sitten hyväksytyn työn uudelleenarvioimisesta ja sen ajankohdasta. Oulun yliopiston rehtori Lauri Lajunen tekee jatkoselvityksen gradun väitetyistä epäselvyyksistä.

Keskustan pää-äänenkannattaja Suomenmaa kertoi torstaina Oulun yliopiston rehtori Lauri Lajusen kutsuneen koolle ryhmän yliopiston viranhaltijoita pohtimaan, aiheuttavatko syytökset Vilénin gradun eettisen pohjan kestämättömyydestä uuden arvion.

Vilénin gradu Simon koululaitoksen historia on Oulun Yliopiston kasvatustieteen syventäviin opintoihin kuuluva tutkielma, joka on jätetty Kasvatustieteiden tiedekunnan opettajankoulutuslaitokselle. Gradu on tarkastettu huhtikuussa 1989.

45-sivuisen opinnäytetyönsä alussa Vilén lainaa 27 sivua Hannu Heinäsen ja Mauno Hiltusen toimittamaa Simon kirjaa, joka on Simon kunnan historiikki. Tämän lainauksen perusteella työn eettinen pohja on nyt 12 vuotta myöhemmin asetettu kyseenalaiseksi.


Toinen esitarkastajista käynnisti

Vilénin tietämän mukaan asian selvittämistä on vaatinut Oulun yliopiston Kajaanin opettajankoulutusyksikössä työskentelevä professori Esko Kalaoja. Kalaoja oli 12 vuotta sitten lehtori ja toinen Vilénin gradun esitarkastajista.

Kalaoja ja tuolloinen vs. yliassistentti Simo Skinnari kirjasivat esitarkastuslausuntoon, että "tekijän itsenäisempi osuus alkaa vasta sivulta 27" sekä gradun alkuosan olevan "lähes suora lainaus aikaisemmin julkaistusta Simon kirjasta". Tarkastajat havaitsivat opinnäytteessä myös "tiettyä pinnallisuutta".

Vilén sanoo saaneensa gradustaan arvosanan cum laude approbatur.
- Lainauksen suuri osuus pudotti arvosanan magnasta cum laudeen. Ja minulla on hyvä omatunto siitä, että puutteet kirjattiin tuolloin arviointiin, Vilén kertoo.

Hän sanoi erikseen kysyneensä tarkastajilta, pitääkö hänen muuttaa työtään kyseisen lainauksen vuoksi.

- Tarkastajien nimenomainen neuvo tuolloin oli, ettei muutosta kannata tehdä, vaan kannattaa säästää voimia väitöskirjaa varten, koska vakavasti suunnittelin tutkijan uraa, hän sanoo.


Motiiveja voi vain arvailla

Vilén sanoo olevansa sekä yllättynyt että hämmästynyt gradunsa saamasta kohusta.
- Tein tutkielmani mahdollisimman avoimesti silloisten taitojeni ja kykyjeni mukaisesti sekä yliopiston silloisten tutkielmaohjeiden ja saamani ohjauksen mukaisesti.

- Olen erityisen hämmästynyt siitä, että tutkielmani eettisen pohjan on nyt, 12 vuoden jälkeen kyseenalaistanut juuri toinen työni tarkastajista. En voi kuin arvailla tämän mielenmuutoksen syytä juuri tänä ajankohtana, Vilén sanoo.

Hän pitää valitettavana, että jälkiviisaudella kyseenalaistetaan Oulun yliopiston tutkielmien ohjaus- ja tarkastusmenettely ja vahingoitetaan erityisesti yliopistoa ja sen henkilöstön mainetta.

Lisäksi hän pitää asiaa opiskelijan oikeusturvakysymyksenä.

- Toivon, että asia, sen esille ottamisen motiivit ja niiden johdosta tarvittavat toimenpiteet saadaan selvitettyä ja sovittua mahdollisimman pian niin, ettei luottamus Oulun yliopistossa tehtävän tieteellisen työn laatuun joutuisi kärsimään, Vilén sanoo.


Rehtori selvittää

Rehtori Lajusen mukaan Vilénin työhön liittyvä epäily on vakava. Lopullista kantaa asiaan ei hänen mukaansa voida ottaa nykyisen aineiston perusteella. Hän haluaa myös kuulla asianosaisia.

Yliopisto aikookin hankkia kahdelta ulkopuoliselta ja puolueettomalta asiantuntijalta lausunnon gradusta vielä tämän vuoden puolella. Asiantuntijoiden nimet Lajunen haluaa pitää salassa, jotta nämä voivat tehdä työnsä rauhassa ja riippumattomasti.

Lajunen päätyi jatkoselvitykseen kuultuaan torstaina yliopiston eettisen työryhmän puheenjohtajaa, vararehtori Liisi Huhtalaa, Kajaanin opettajankoulutusyksikön päällikköä Juhani Suorttia, Esko Kalaojaa sekä hallintojohtaja Hannu Pietilää ja juristi Essi Kiurua.

Copyright Verkkouutiset - ISSN 1458-4441Suomen Kansallisverkko OyMediakorttiPalautelomake