PääkirjoitusPolitiikkaKotimaaUlkomaatTalousTiedeKolumnitAjassaSisältö
Haku Verkkouutisista
RSS
Politiikka 

"Islamin arvot eivät kuulu vanhoissa puolueissa"

Islamilainen puolue perusteilla Suomeen

EEVA HALTSONEN, 6.9.2007


Ryhmä Suomen muslimeja on perustamassa omaa puoluetta, koska eivät usko vanhojen puolueiden ajavan omia arvojaan. Puolue kertoi tavoitteistaan torstaina Helsingissä tiedotustilaisuudessa, jota edelsi puoluejohdon polvirukous. Muslimien ääni ei ole puolueen puheenjohtajan Abdullah Tammen mukaan kuulunut Suomessa riittävästi.

Kannattajaääniä ryhdytään nyt keräämään, jotta puolue voisi osallistua seuraaviin kunta- ja eduskuntavaaleihin.

Abdullah Tammi, puheenjohtaja, entinen vasemman laidan ay-aktiivi, Kari al-Mahdi Koivisto, loviisalainen keski-ikäinen pukumies, puoluesihteeri Sauli Ingman, siviilissä Helsingin yliopiston historian opiskelija, Abdullah Rintala,rahastonhoitaja ja Laurean opiskelija, Aburahnan Hämäläinen, kenttäsihteeri, Utman Pirttimäki, perheenisä.

Tämä oli se joukko islamilaisia, jotka olivat vielä varttia ennen tiedotustilaisuuden alkua polvillaan pienen toimiston lattialla rukouksessa. Useimmilla miehillä oli parta. Puheenjohtaja oli paljain jaloin eikä muillakaan ollut kenkiä. Muslimit rukoilevat viisi kertaa päivässä.

Ei saudirahaa

- Ei ole saudisheikki lähettänyt ensimmäistä ropostakaan, vakuutti puolueen puheenjohtaja Tammi, nykyinen Abdullah ennen uskoon tuloaan Risto.

- Puolueen rahoitus perustuu vapaaehtoisuuteen ja lahjoituksiin. Rahantarve ei ole sama kuin valtapuolueilla, hän sanoi.

Kannattajia ryhdytään nyt hakemaan. Helsingissä on noin 20 000 muslimia ja pääkaupunkiseudulla tuplasti se määrä. Syksyn aikana aletaan kerätä kannatuskortteja, jotta puolue voidaan rekisteröidä. Nimiä tarvitaan vähintään 5000. Nyt ollaan vasta perustamassa yhdistystä.

Väärät arvot

Syy lähteä perustamaan omaa puoluetta on Tammen mukaan, etteivät islamilaiset arvot kuulu Suomessa tarpeeksi ja lakeja on laadittu, jotka eivät ole islamin tai kristinuskonkaan arvojen mukaisia.

Liikkeelle on lähdetty kotimaisten muslimien tarpeista eikä mallia ole kopioitu muualta, ei Ruotsistakaan.

Kristillisten kanssa voidaan toimia yhteistyössä, jos arvomaailma on yhteinen ja Tammen todistuksen mukaan näin on suurissa linjoissa kristillisdemokraattien kanssa.

Tammi määrittää puolueen uskonnollisen suuntauksen sunnalaiseksi eli tärkeitä auktoriteetteja ovat Koraani ja profeetta Muhammadiin liittyvä perimätieto.

Tiedotustilaisuus järjestettiin Helsingin kantakaupungin pienessä katutason toimistossa, missä seinällä riippui arabiankielinen taulu. Sen teksti kuuluu: Ei ole muuta jumalaa kuin Allah ja Muhammed on hänen profeettansa.

Kuri ja järjestys hävinnyt

Puolueen varapuheenjohtaja Kari al-Mahdi Koivisto haluaa siirtää islamilaisia arvoja ja vaihtoehtoja yhteiskuntapolitiikkaan. Hänestä elämä on mennyt liian vapaaksi: kuri ja järjestys on hävinnyt.

- Muslimien ääni ei ole kuulunut. On oltu hampaattomia, että ääntä olisi kuultu, sanoo puheenjohtaja Tammi. Uusi puolue pyrkii edistämään ihmisten hyvinvointia, terveitä elämäntapoja ja tuomaan selkeitä vaihtoehtoja. Häntä huolestuttavat mm. lasten ja nuorten alkoholinkäyttö, jonka takia keskiolut pitäisi vetää ruokakaupoista.

Muslimilapsille olisi tarjottava vaihtoehto jättäytyä koulun musiikkitunneilta.
- Kun uskonto kieltää musiikkiin osallistumisen, ei saa päästötodistusta, hän sanoi.

Myös islamin uskontoa tunnustavien siveyskäsitettä pitäisi kunnioittaa. Tiettyjä kehon alueita ei saa paljastaa, mikä tuo ongelmia muslimilasten uimiselle ja saunomiselle.

- Ympärileikkauksetkin pitäisi voida hoitaa laillisesti, hän sanoi. Lihanteurastuksessakin islamilaisilla on omat tapansa.

Kekkosen-Paasikiven linjalla

Islamilaisen puolueen ulkopoliittinen doktriini on Paasikiven-Kekkosen puolueettomuuspolitiikka, NATO:lle ei ja on kehitettävä omaa puolustuspolitiikkaa. Afganistanista on poistettava suomalaiset sotilaat ja annettava amerikkalaisten hoitaa oma soppansa.

Copyright Verkkouutiset - ISSN 1458-4441Suomen Kansallisverkko OyMediakorttiPalautelomake