PääkirjoitusPolitiikkaKotimaaUlkomaatTalousTiedeKolumnitAjassaSisältö
Nettistudio
Eurostudio
Haku Verkkouutisista
RSS
Pääkirjoitus 

Kohtuuton kohtalo

 30.1.2009


Apulaisvaltakunnansyyttäjä Jorma Kalske määräsi tiistaina nostettavaksi syytteen poliisimiestä vastaan, joka jätti peruuttamatta Kauhajoen koulusurmaaja Matti Saaren väliaikaisen aseenkantoluvan, vaikka oli puhuttanut tekijää Saaren laitettua Internetiin ampumavideon. Aseen takavarikoimiselle tai aseluvan peruuttamiselle ei nähty perusteita.

Syytteen nimike on tuottamuksellinen virkavelvollisuuden rikkominen. Tapaukseen sovelletaan rikoslakia. Se määrää, että jos virkamies virkaansa toimittaessaan huolimattomuudesta rikkoo virkavelvollisuutensa – eikä teko huomioon ottaen sen haitallisuus ja vahingollisuus ja muut tekoon liittyvät seikat ole kokonaisuutena arvostellen vähäinen – hänet on tuomittava tuottamuksellisesta virkavelvollisuuden rikkomisesta varoitukseen tai sakkoon.

Tapaukseen liittyvät seikat näyttäisivät päällisin puolin tukevan syytteen nostamista. Saaren teko ei ollut haitoiltaan ja vahingoiltaan vähäinen. Surmatyön seurauksena kuoli 10 viatonta. Tragedian päätteeksi Saari surmasi itsensä. Kuolemantapausten kautta vahinkoa aiheutui lähiomaisille, ympäröivälle yhteisölle ja lopulta koko yhteiskunnalle, järkyttipä teko tiedotusvälineiden kautta myös eri puolilla maailmaa.

Kolikolla on kuitenkin myös toinen puoli. Tapauksesta on kulunut neljä kuukautta, mutta edelleenkin elämme sen tiedon varassa, että Saari toimi yksin ja että hänellä oli itsetuhoisia ajatuksia, jotka hän aikoi toteuttaa – ja toteutti – sivullisille vahinkoa aiheuttaen.

Ilmiselvää lienee, että Saaren mieli oli järkkynyt. Sitä ei kuitenkaan kukaan ammattilainen ollut havainnut, ei lähipiirikään. "Hän oli kuin kuka tahansa meistä, hiljainen, muttei mitenkään eristynyt", samassa asuntolassa asunut opiskelijakin luonnehti.

Hyvä kysymys on, pitäisikö poliisissa olla nykyistä enemmän psykologia ja pitäisikö poliisien koulutukseen sisällyttää nykyistä enemmän psykologiaa, jotta Kauhajoen ja Jokelan kaltaisia tapahtumia voitaisiin ehkäistä ennalta. Poliisi on tässä ketjussa kuitenkin viimeinen pelastava lenkki. Sitä ennen ongelmat pitäisi kyetä tiedostamaan kotona, koulussa, terveydenhuollossa, työyhteisössä ja muussa lähipiirissä.

Saarta puhuttanut ja häneltä aseen takavarikoimatta jättänyt poliisi on nyt siis saamassa syytteen. Se ei vielä ole tuomio. Jos hän kuitenkin tuomion saa, hänestä tulee ainoa syyllinen ja kaikkien Kauhajoen tapahtumiin johtaneiden syiden symboli. Juridisesti katsoen tuomio voi olla perusteltu, mutta yleinen oikeustaju sanoo, että vain yhdelle ihmiselle langetettu tuomio olisi kohtuuton – olkoonkin, että tuomio olisi "vain" varoitus tai sakkoja.

Ennen kuin yhteiskunta vaatii päitä vadille, sen pitäisi itse tehdä syvä itsetutkistelu ja perusteellinen rippi.

Copyright Verkkouutiset - ISSN 1458-4441Suomen Kansallisverkko OyToimitusPalautelomake