PääkirjoitusPolitiikkaKotimaaUlkomaatTalousTiedeKolumnitAjassaSisältö
Haku Verkkouutisista
RSS
Kotimaa 

Insinööriliitto vähentäisi aloituspaikkoja enemmänkin

PP, 15.8.2005


Insinööriliiton puheenjohtaja Matti Viljanen pitää Neuvon työryhmän esittämää aloituspaikkojen karsimista oikean suuntaisena, joskin määrällisesti liian vähäisenä.

Esityksessä ei ole riittävässä määrin otettu huomioon ikäluokkien pienentymistä eikä toisaalta elinkeinoelämän tarvitseman ammattiosaamisen muutoksia. Rakennemuutokset teollisuudessa ja palvelualoilla ovat supistaneet insinöörien työllisyysmahdollisuuksia.

Viljanen edellyttää, että maamme hallitus ottaa syksyn budjettiriihessä esille insinöörialoituspaikkojen määrän. Aloituspaikkoja on vähennettävä vielä työryhmän esityksestä.

Viljanen pitää erittäin tervetulleena myös työryhmän esitystä, jonka mukaan viisi tekniikan alan koulutusyksikköä lakkautettaisiin ja resurssit siirrettäisiin vaikuttavimmille ja tehokkaammille yksiköille.

Hän kehuu myös raportissa esitettyä koulutusohjelmien järkeistämistä ja niiden määrän puolittamista.

- Tilanteeseen on ajauduttu lähinnä siksi, että ammattikorkeakoulut ovat itse keksineet opiskelijapaikkamääriä kasvattaessaan mitä omituisimpia koulutusohjelmanimikkeitä, joista on kertynyt tosiasiassa enemmän haittaa kuin hyötyä, sanoo Viljanen.

Opiskelijat tyytyväisiä raporttiin

Suomen Ammattikorkeakouluopiskelijayhdistysten Liitto (SAMOK) tukee sekin työryhmän esityksiä aloituspaikkojen vähentämisestä ja rakenteen kokoamisesta. Lisäksi SAMOK haluaa korostaa tekniikan alan harjoittelun kehittämistä sekä opetushenkilöstön pätevyyteen panostamista.

SAMOK muistuttaa, että tekniikan alan korkeakoulutusta tulee tarkastella kriittisesti kokonaisuutena eikä pelkästään yksittäisiä korkeakouluja tai koulutusohjelmia eikä ammattikorkeakouluja tai yliopistoja erikseen.

SAMOKin mielestä opettajien pätevyyteen on syytä kiinnittää erityistä huomiota. Ammattikorkeakoulutuksen ydin on työelämälähtöisyys. On siis ensisijaisen tärkeää, että opetushenkilöstöllä on ajanmukaiset, riittävät tiedot ja taidot tämän päivän työelämästä, sen vaatimuksista ja haasteista.

Copyright Verkkouutiset - ISSN 1458-4441Suomen Kansallisverkko OyMediakorttiPalautelomake