PääkirjoitusPolitiikkaKotimaaUlkomaatTalousTiedeKolumnitAjassaSisältö
Haku Verkkouutisista
RSS
Kotimaa 

Ensi viikolla vietetään toista kertaa valtakunnallista uimataitoviikkoa

Kaksi kolmasosaa suomalaista osaa uida

IA, 15.5.2005


Suomen uimataito- ja hengenpelastusliiton mukaan suomalaisista aikuisista noin 66 prosenttia osaa uida, mutta aikuisten uimataito vaihtelee huomattavasti ikäryhmittäin.

Keski- ikäisten uimataito on selvästi heikompi kuin nuorempien ikäryhmien. Ikäluokassa 45-64-vuotiaista naisista vain vajaa puolet omaa riittävän uimataidon ja noin kymmenen prosenttia on täysin uimataidottomia. Koskaan ei ole liian myöhäistä opetella uimaan, joten rohkeasti vaan uimahallille uimakouluun.

Viimeksi tehdyn tutkimuksen mukaan 77 prosenttia suomalaisista kuudesluokkalaisista on uimataitoisia. Uimataito on kohentunut selvästi neljässä vuodessa, sillä vuonna 2000 toteutetun tutkimuksen mukaan vain 67 prosenttia kuudesluokkalaisista oli uimataitoisia.

Riittävä uimataito on henkilöllä, joka pystyy uimaan yhtäjaksoisesti 200 metriä, josta 50 metriä selällään.

Yli puolet kuudesluokkalaisista kertoi oppineensa uimaan vanhempiensa ja sukulaisten seurassa. Viidennes lapsista oli hankkinut uimataitonsa uimakoulussa ja alle kymmenen prosenttia koulun uinninopetuksen yhteydessä. Uimakouluilla ja koulujen uinninopetuksella on kuitenkin merkittävä rooli uinnin harjoittelussa siksi, että lapsen uimataito kehittyy riittäväksi ja teknisesti oikeaksi.

Ensi viikolla vietettävällä uimataitoviikolla halutaan korostaa uimataidon merkitystä jokaiselle kansalaiselle.

- Hukkumisonnettomuuksien tehokkain ehkäisykeino on riittävä uimataito. Uimataito tarjoaa lisäksi erinomaiset mahdollisuudet monipuolisiin harrastuksiin, jotka ilman uimataitoa jäisivät kokematta, toteaa Suomen uimataito- ja hengenpelastusliitto.

Copyright Verkkouutiset - ISSN 1458-4441Suomen Kansallisverkko OyMediakorttiPalautelomake