PääkirjoitusPolitiikkaKotimaaUlkomaatTalousTiedeKolumnitAjassaSisältö
Haku Verkkouutisista
RSS
Kotimaa 

Puolustusvoimat hankkii raivaamispanssareita

PP, 22.12.2004


Puolustusvoimat on solminut sopimuksen Patria Weapon Systemsin kanssa uuden siltajärjestelmän ja raivaamispanssarivaunujen hankinnasta. Ne toimitetaan vuosina 2006 – 2008 maavoimien valmiusyhtymille.

Uusilla järjestelmillä korvataan käytöstä poistuvaa kalustoa. Hankintojen kokonaisarvo on noin 72 miljoona euroa.

Hankittava siltajärjestelmä koostuu siltapanssarivaunuista ja silta-autoista. Nyt tehtävällä sopimuksella hankitaan kuusi siltapanssarivaunua ja yhdeksän silta-autoa sekä niiden käyttöön ja ylläpitoon tarvittavaa välineistöä ja koulutus. Esimerkiksi jokien ylittämiseen tarkoitetuissa siltapanssarivaunuissa käytetään alustana Leopard 2 A4 –vaunua (kuvassa). Silta-autot tulevat kotimaiselle SISU -maastokuorma-autoalustalle.

Itse silta on saksalaisvalmisteinen Leguan, jonka kantavuus on 70 tonnia panssariajoneuvolla ja 100 tonnia pyöräajoneuvolla.

Siltajärjestelmän päätoimittaja on Patria Weapon Systems, ja sen alihankkijoina ovat muun muassa saksalainen MAN ja sveitsiläinen RUAG sekä suomalainen SISU AUTO. Siltajärjestelmän osuus hinnasta on noin 60 miljoonaa euroa ilman arvonlisäveroa.

Raivaamispanssarivaunuja hankitaan kuusi. Hankintaan kuuluu vaunujen lisäksi niiden käyttöön ja ylläpitoon tarvittava välineistö sekä koulutus ja dokumentaatiot. Raivaamispanssarivaunun alustaksi on valittu Leopard 2A4, johon asennetaan miina-aura, puskulevy ja merkitsemisjärjestelmä. Päätoimittaja on Patria Weapon Systems ja alihankkijoina on muun muassa brittiläinen Pearson Engineering.

Hankintojen suora työllisyysvaikutus on 70 - 80 henkilötyövuotta. Molemmat järjestelmät toimitetaan vuosina 2006 – 2008, ja ne tulevat valmiusyhtymien käyttöön.

62 AMV-kuljetuspanssaria

Puolustusvoimat allekirjoitti keskiviikkona sopimuksen myös 62 uuden kotimaisen AMV-kuljetuspanssariajoneuvon hankinnasta. Ajoneuvot toimittaa Patria Vehicles Oy.

Hankinta on jatkoa vuonna 2001 tilatuille kahdelle prototyyppiajoneuvolle, joiden kenttäkokeet toteutettiin vuosina 2003 - 2004. Ajoneuvon käyttäjän vaatimusten toteutuminen on vahvistettu kenttäkokeissa ja niiden perusteella päädyttiin sarja-ajoneuvojen tilaukseen. Toimitus puolustusvoimille on jatkoa Patrian Puolaan myymälle lähes 700 ajoneuvon sarjalle.

Kuljetuspanssariajoneuvojen lisäksi hankinta sisältää henkilöstön koulutuksen, koulutus- ja huoltovälineet, varaosia, sekä dokumentaation. Hankinnan kokonaisarvo on noin 96 miljoonaa euroa. Valmistajan arvioima työllistämisvaikutus on noin 400 henkilötyövuotta.

Ajoneuvojen toimitukset on suunniteltu toteutettavan vuosina 2006 - 2007. Käyttöönotto tapahtuu Porin Prikaatissa vuodesta 2007 alkaen.

Copyright Verkkouutiset - ISSN 1458-4441Suomen Kansallisverkko OyMediakorttiPalautelomake