PääkirjoitusPolitiikkaKotimaaUlkomaatTalousTiedeKolumnitAjassaSisältö
Haku Verkkouutisista
RSS
Kotimaa 

Paviaanit jäävät sittenkin Korkeasaareen

IKK, 14.10.2004


Korkeasaaren eläintarha luopuu asiasta nousseen kohun vuoksi aikeestaan lopettaa eläintarhan paviaanit. Eläintarhan johtajan Seppo Turusen mukaan paviaanien tilat ovat kuitenkin niin huonossa kunnossa, että ne on korjattava pikaisesti tämän talven aikana.

Lyhyen remontin ajaksi eläimet voidaan sijoittaa eläintarhan karanteenitiloihin. Korjaus tehdään eläintarhan saamilla testamenttivaroilla.

- Tavoitteena tietenkin olisi, että eläimille saataisiin asianmukaisemmat tilat. Toivomme, että leijonalinnaa voidaan tulevina vuosina suojelupäätöksestä huolimatta muuttaa paviaaneille paremmin soveltuvaksi, Turunen sanoo.

Hänen mielestään Korkeasaaren eläintarhan paviaaneista julkisuudessa syntynyt keskustelu on antanut yksipuolisen kuvan syistä, miksi taannoiseen lopettamispäätökseen päädyttiin.

Paviaanit hankittiin Korkeasaareen noin 40 vuotta sitten ja kantaa täydennettiin viimeksi vuonna 1969. Vaatimukset eläinten pidolle olivat noihin aikoihin toisenlaiset kuin nykyisin. Suomen oloissa laji joutuu olemaan yli puolet vuodesta sisätiloissa, jotka ovat varsin ahtaat, vaikka täyttävätkin nykyiset tilanormit.

- Erittäin sosiaalisena lajina paviaanien tulisi antaa lisääntyä, mutta tarhaoloissa lisääntymistä joudutaan rajoittamaan. Vaikka ehkäisykapseleita käytetään, niiden toimivuus ei tällä lajilla ole täydellinen. Yksilöitä joudutaan tämän vuoksi lopettamaan. Lisääntymisen estäminen on laumaeläimelle huono kohtalo ja vaikuttaa kielteisesti koko lauman käyttäytymiseen, Turunen huomauttaa.

Hänen mukaansa Korkeasaaren paviaaneja on tarjottu muihin eläintarhoihin useiden vuosien ajan tuloksetta. Tällä hetkellä 19 eläintarhaa Euroopassa on vastaavassa tilanteessa. Näillä perusteilla Korkeasaaressa päädyttiin 2000-luvun alussa siihen, että eläinsuojelun kannalta paras ratkaisu olisi niiden nukuttaminen.

Paviaanien tila, leijonalinna, on huonossa kunnossa, joten sen peruskorjaustarve oli tiedossa. Jo tässä yhteydessä päätettiin, että hankkeeseen ryhdytään heti, kun vielä huonokuntoisempi Karhulinna saadaan korjattua. Tämä ajankohta sattui vuoden 2004 syksyyn.

Copyright Verkkouutiset - ISSN 1458-4441Suomen Kansallisverkko OyMediakorttiPalautelomake