PääkirjoitusPolitiikkaKotimaaUlkomaatTalousTiedeKolumnitAjassaSisältö
Haku Verkkouutisista
RSS
Kotimaa 

Väkevien mainonta verkossa kiellettyä

IKK, 12.2.2004


Markkinaoikeus on pitänyt voimassa Sosiaali- ja terveydenhuollon tuotevalvontakeskuksen (STTV) Zandora Oy:lle antaman kiellon, joka koskee väkevien alkoholijuomien mainontaa Internetissä.

Alkoholijuomien tukkumyyjänä toimiva Zandora Oy oli hakenut kieltopäätöksen kumoamista markkinaoikeudelta. Yhtiö vetosi hakemuksessaan muun muassa siihen, että STTV:n kielto vaikeuttaa yhtiön vientimarkkinointia.

Markkinaoikeus toteaa päätöksessään, että Zandora Oy on rikkonut Suomen alkoholilaissa säädettyä väkevien alkoholijuomien mainontakieltoa. Päätös vahvistaa STTV:n tulkinnan, jonka mukaan Internetissä julkaistuun alkoholimainontaan sovelletaan samoja säännöksiä kuin muissakin tiedotusvälineissä julkaistuun aineistoon.

STTV:n mukaan internetsivuilla julkaistun alkoholimainonnan toteuttamistapa on ratkaiseva arvioitaessa sitä, kohdistuuko mainonta suomalaisiin. Zandora Oy:n väkevien alkoholijuomien mainontaan käyttämät verkkosivut oli toteutettu fi -päätteisellä verkkotunnuksella, joka voidaan myöntää vain Suomen kauppa-, yhdistys- tai säätiörekisteriin merkitylle yritykselle tai yhteisölle. Sivut eivät myöskään olleet ainoastaan sellaisten henkilöiden käytössä, jotka myyvät ammatikseen alkoholijuomia, vaan niille oli kaikilla vapaa pääsy.

Juomien esittely on markkinaoikeudenkin perustelujen mukaan luonteeltaan mainonnallista, yleisöön kohdistettua kaupallista toimintaa. Yhtiö on myös julkaissut verkkosivuillaan alkoholijuomien mainontaan käyttämiään suomalaisia lehti-ilmoituksia.

Internetsivujen englanninkielisyydellä, sivujen haltijan kotipaikalla tai palvelimen sijaintimaalla ei perustelujen mukaan ole merkitystä arvioitaessa sitä, kohdistuvatko sivut suomalaisiin henkilöihin. Internetsivut ovat usein englanninkielisiä ja myös suomalaiset ovat tottuneet asioimaan Internetissä englanniksi.

Copyright Verkkouutiset - ISSN 1458-4441Suomen Kansallisverkko OyMediakorttiPalautelomake